Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent  un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori. 

Mai exact, noua Directiva incearca sa elimine ingrijorarile privind proliferarea imprumuturilor de valoare mica ce vin la pachet cu costuri excesive, furnizorii acestora profitand uneori de slaba informare a consumatorilor sau chiar de inducerea lor in eroare prin diverse practici. 

De altfel, in fisa informativa din 30 iunie care insoteste anuntul privind propunerea de text de modificare a Directivei se precizeaza explicit ca, desi creditul de consum ajuta consumatorii sa isi finanteze achizitia unor bunuri si definitivarea unor proiecte, “in cazul in care costurile creditelor sunt excesive, condi?iile lor neclare sau consecintele nu sunt evaluate cu atentie, creditul devine un risc”. 

Noile propuneri ale Comisiei Europene  apar si in contextul in care digitalizarea a schimbat profund sectorul creditarii, au aparut noi jucatori si noi produse, iar 6 din 10 consumatori-potrivit unui sondaj derulat in 21 de state membre-se confrunta cu dificultati financiare de la inceputul pandemiei. 

Si imprumuturile sub 200 euro vor fi monitorizate

Explozia creditelor rapide, cu valori mici si costuri piperate, a intrat in atentia UE, iar noua forma a Directivei introduce in sfera de reglementare si creditele cu o valoare sub 200 de euro care scapau de monitorizare si reglementare in vechea forma a acesteia. 

De mentionat, in context, ca aceste credite ajung, in prezent, in Romania, sa aiba, la unii dintre furnizorii lor, costuri care au un potential urias de supraindatorare.  

De exemplu, IFN-ul Hora Credit are in oferta si un imprumut cu dobanda de 2% pe zi. In exemplul existent pe site-ul finantatorului, se mentioneaza ca pentru 1.000 lei imprumutati, valoarea dobanzii este de 20 lei pe zi, ceea ce face ca in cazul unui imprumut pe 30 de zile DAE sa ajunga la nu mai putin de 30.341% (peste treizeci de mii la suta)!

Pasi pentru o mai buna informare a consumatorilor

Potrivit noilor propuneri, Comisia Europeana propune ca informarile adresate consumatorilor sa poata fi citite in bune conditii pe dispozitivele digitale. 

Informatiile trebuie sa fie clare, in limibaj accesibil si este recomandata evitarea supraincarcarii cu date care nu sunt necesare. 

Combaterea practicilor inselatoare

Se vor combate practicile care exploateaza comportamentul consumatorilor, precum legarea produselor (oferirea de pachete de produse), utilizarea pe formularele de produs a unor casete pre-bifate precum si imprumuturile nesolicitate (pe modelul cardurilor de credit primite in cutia postala, cum se procedeaza pe scara larga in SUA)

Comisia Europeana are in vedere si imbunatatirea normelor privind evaluarea bonitatii consumatorilor si anume capacitatea lor de a rambursa creditul intr-un mod durabil, care sa previna supraindatorarea. 

Plafonarea costului creditului pentru consumatori 

Un subiect altadata tabu, plafonarea costurilor pentru consumatori, se regaseste acum pentru prima data intr-o reglementare propusa de Comisia Europeana. 

La capitolul 31 din noua forma a Directivei, se precizeaza ca “statele membre introduc plafoane pentru una sau mai multe dintre urmatoarele: ratele dobanzilor aplicabile contractelor de credit, rata anuala procentuala a costurilor totale, costul total al creditului pentru consumator”. 

Avand in vedere realitatile extrem de diferite din statele membre, in unele dintre ele existand deja asemenea plafoane, iar in altele nu, cum este si cazul Romaniei, Comisia Europeana a decis sa lase la latitudinea statelor membre modul concret de actiune in aceasta directie, inclusiv in ceea ce priveste costurile totale pentru consumator. 

Reamintim ca, la inceputul anului 2021, Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutionala o lege votata in 2020 de Parlamentul Romaniei care prevedea plafonarea dobanzilor la credite (atat pentru creditele ipotecare, cat si pentru creditele de consum bancare, dar si pentru creditele de consum acordate de IFN-uri).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite de consum

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus