top banner

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

07 Iulie 2021 | Autor: Conso

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent  un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori. 
Mai exact, noua Directiva incearca sa elimine ingrijorarile privind proliferarea imprumuturilor de valoare mica ce vin la pachet cu costuri excesive, furnizorii acestora profitand uneori de slaba informare a consumatorilor sau chiar de inducerea lor in eroare prin diverse practici. 

De altfel, in fisa informativa din 30 iunie care insoteste anuntul privind propunerea de text de modificare a Directivei se precizeaza explicit ca, desi creditul de consum ajuta consumatorii sa isi finanteze achizitia unor bunuri si definitivarea unor proiecte, “in cazul in care costurile creditelor sunt excesive, condi?iile lor neclare sau consecintele nu sunt evaluate cu atentie, creditul devine un risc”. 

Noile propuneri ale Comisiei Europene  apar si in contextul in care digitalizarea a schimbat profund sectorul creditarii, au aparut noi jucatori si noi produse, iar 6 din 10 consumatori-potrivit unui sondaj derulat in 21 de state membre-se confrunta cu dificultati financiare de la inceputul pandemiei. 

Si imprumuturile sub 200 euro vor fi monitorizate

Explozia creditelor rapide, cu valori mici si costuri piperate, a intrat in atentia UE, iar noua forma a Directivei introduce in sfera de reglementare si creditele cu o valoare sub 200 de euro care scapau de monitorizare si reglementare in vechea forma a acesteia. 

De mentionat, in context, ca aceste credite ajung, in prezent, in Romania, sa aiba, la unii dintre furnizorii lor, costuri care au un potential urias de supraindatorare.  

De exemplu, IFN-ul Hora Credit are in oferta si un imprumut cu dobanda de 2% pe zi. In exemplul existent pe site-ul finantatorului, se mentioneaza ca pentru 1.000 lei imprumutati, valoarea dobanzii este de 20 lei pe zi, ceea ce face ca in cazul unui imprumut pe 30 de zile DAE sa ajunga la nu mai putin de 30.341% (peste treizeci de mii la suta)!

Pasi pentru o mai buna informare a consumatorilor

Potrivit noilor propuneri, Comisia Europeana propune ca informarile adresate consumatorilor sa poata fi citite in bune conditii pe dispozitivele digitale. 

Informatiile trebuie sa fie clare, in limibaj accesibil si este recomandata evitarea supraincarcarii cu date care nu sunt necesare. 

Combaterea practicilor inselatoare

Se vor combate practicile care exploateaza comportamentul consumatorilor, precum legarea produselor (oferirea de pachete de produse), utilizarea pe formularele de produs a unor casete pre-bifate precum si imprumuturile nesolicitate (pe modelul cardurilor de credit primite in cutia postala, cum se procedeaza pe scara larga in SUA)

Comisia Europeana are in vedere si imbunatatirea normelor privind evaluarea bonitatii consumatorilor si anume capacitatea lor de a rambursa creditul intr-un mod durabil, care sa previna supraindatorarea. 

Plafonarea costului creditului pentru consumatori 

Un subiect altadata tabu, plafonarea costurilor pentru consumatori, se regaseste acum pentru prima data intr-o reglementare propusa de Comisia Europeana. 

La capitolul 31 din noua forma a Directivei, se precizeaza ca “statele membre introduc plafoane pentru una sau mai multe dintre urmatoarele: ratele dobanzilor aplicabile contractelor de credit, rata anuala procentuala a costurilor totale, costul total al creditului pentru consumator”. 

Avand in vedere realitatile extrem de diferite din statele membre, in unele dintre ele existand deja asemenea plafoane, iar in altele nu, cum este si cazul Romaniei, Comisia Europeana a decis sa lase la latitudinea statelor membre modul concret de actiune in aceasta directie, inclusiv in ceea ce priveste costurile totale pentru consumator. 

Reamintim ca, la inceputul anului 2021, Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutionala o lege votata in 2020 de Parlamentul Romaniei care prevedea plafonarea dobanzilor la credite (atat pentru creditele ipotecare, cat si pentru creditele de consum bancare, dar si pentru creditele de consum acordate de IFN-uri).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

De ce se (mai) scumpesc creditele

De ce se (mai) scumpesc creditele

In ultimele doua luni, mai multe banci au operat majorari ale marjelor fixe in conditiile in care lichiditatea din sistemul bancar s-a imbunatatit progresiv. De ce se intampla asta?

21 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Valoarea imprumutului poate influenta costurile creditelor de consum

Valoarea imprumutului poate influenta costurile creditelor de consum

Se stie ca un credit de consum tinde sa aiba costuri semnificativ mai mari decat unul ipotecar dar diferenta intre creditele de consum in functie de valoarea imprumutului poate fi la fel de importanta.

16 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Costurile creditelor de consum pot scadea atasand servicii suplimentare

Costurile creditelor de consum pot scadea atasand servicii suplimentare

Asigurarile, cardurile de credit, virarea veniturilor debitorilor in conturi deschise la banca finantatoare pot reduce costurile cu dobanzile cu pana la 6 puncte procentuale.

03 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Studentii si tinerele familii vor putea lua credite cu dobanzi subventionate

Studentii si tinerele familii vor putea lua credite cu dobanzi subventionate

Este vorba de programele guvernamentale StudentInvest si FamilyStart, care isi propun sa sprijine accesul la educatie si familiile tinere prin imprumuturi garantate si credite cu dobanzi subventionate integral sau partial de stat.

04 Oct 2022 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul