Conso.ro te ajuta sa verifici daca esti eligibil pentru un credit

Autor: Marius Serban | Data: 2019-03-12

Conso.ro ajuta consumatorii sa verifice mai usor daca se pot incadra pentru obtinerea unui credit, printr-o evaluare online a gradului de indatorare.

Persoanele interesate de obtinerea unui credit isi pot face pe Conso.ro o prima evaluare cu privire la sansa de obtinere a unui imprumut bancar.

Recent, am extins comparatoarele de credit pentru a tine cont de noul regulament BNR privind creditarea persoanelor fizice. Acesta introduce reguli mai stricte cu privire la gradul maxim de indatorare.

Gradul de indatorare, personalizat pentru fiecare oferta

O simpla comparatie a creditelor pe Conso iti permite sa vezi rapid daca te incadrezi in noile criterii, prin completarea venitului net si a ratelor la creditelor in derulare, in formularul de cautare a ofertelor.

Conso face apoi toate calculele iti arata care este sansa de obtinere a creditului, tinand cont de noul tau grad de indatorare, pentru fiecare oferta comparata. Acest indicator este disponibil in urmatoarele sectiuni de comparatii credite:
- Credite Imobiliare/ Credite Prima casa
- Credite nevoi personale
- Credite auto.

Pragul maxim stabilit de BNR pentru gradul de indatorare este de:
- 40% pentru creditele obtinute in valuta in care iti incasezi venitul (pentru majoritatea clientilor, acest prag se va aplica la creditele in lei)
- 20% pentru creditele obtinute intr-o valuta diferita de cea in care se incaseaza venitul.

Daca imprumutul este obtinut pentru achizitionarea primei locuintei, atunci pragul se majoreaza cu 5 puncte procentuale. De exemplu, la creditele Prima Casa, gradul maxim de indatorare ajunge pana la 45%.

Exceptii permise de noul regulament BNR

In anumite cazuri, bancile pot acorda credite cu un grad de indatorare peste pragul maxim impus de BNR. Regulamentul permite bancilor ca pentru 15% din volumul de noi credite acordate sa poata accepta un grad de indatorare mai ridicat. Cel mai probabil, bancile vor face apel la aceasta exceptie pentru a finanta clientii care fac dovada unor venituri peste media pe economie.

Este important de stiut ca gradul maxim de indatorare este doar unul dintre criteriile multiple utilizate de banci in selectarea clientilor. Prin urmare, acest indicator are doar un rol orientativ si nu reprezinta in niciun caz o garantie ca imprumutul va fi aprobat de banca.

Aplicand online pe Conso.ro, te punem in legatura directa cu banca pentru a primi un raspuns rapid din partea finantatorului, cu privire la solicitarea ta de credit.

Ai nevoie de un credit?

Compara Credite