top banner

Consiliul Concurentei va analiza impactul OUG 50 asupra creditelor in sold

11 Ianuarie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Consiliul Concurentei va continua sa monitorizeze impactul pe care OUG 50 l-a avut asupra pietei de creditare din Romania. In martie, va fi demarata o analiza a rezultatelor pe care eliminarea comisionului de rambursare anticipata le-a avut asupra mobilitatii clientilor si asupra dobanzilor platite de populatie la credite.
Inca din septembrie 2010, Consiliul Concurentei a avut in vedere realizarea unui studiu de impact pentru a identifica modul in care a fost afectata piata creditelor de implementarea OUG 50/2010.
Odata cu modificarea OUG 50/2010 prin Legea nr. 288/2010 pe final de an, singura prevedere care se aplica si clientilor cu credite in sold a ramas eliminarea (sau limitarea, dupa caz) a comisionului de rambursare anticipata.
“Dorim sa vedem daca toate asteptarile noastre au fost confirmate. In 2010 am consumat foarte multa energie pe partea de legislatie, in special pe OUG 50”, a precizat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei a fost unul din sustinatorii principali ai implementarii OUG 50 in forma initiala si a militat pentru extinderea prevederilor directivei europene inclusiv pentru creditele aflate in sold.
Pana in prezent, Consiliul este si singura autoritate a statului care a anuntat ca va pune la punct un astfel de studiu de impact pe marginea OUG 50.
Refinantari sub monitorizare 
Eliminarea comisionului de rambursare anticipata este doar primul pas pentru cresterea gradului de mobilitate a clientilor intre banci, in vederea obtinerii unor conditii mai bune.
Refinantarea presupune si incadrarea in conditiile de eligibilitate iar, odata cu scaderea veniturilor si deprecierea garantiilor imobiliare, foarte multi clienti nu se mai califica pentru o astfel de actiune.
“Vom compara rata de mobilitate inainte de OUG 50 cu numarul de refinantari ulterioare. Nu avem inca o tinta a ceea ce ar trebui sa fie un procent optim al numarului de refinantari, comparativ cu numarul contractelor in derulare”, a mentionat Chiritoiu.
El considera insa ca institutiile de credit vor recurge la scaderea costurilor pentru clientii vechi, atata vreme cat exista riscul de a-i pierde in favoarea altor banci.
“S-a creat o presiune concurentiala asupra bancilor, care a avut drept rezultat scaderea dobanzilor oferite la credite si o ampla actiune de atragere a clientilor altor banci concurente”, considera presedintele Consiliului.
Refinantarea automata nu fost pe placul FMI
Una din problemele evidentiate de Consiliul Concurentei in vara a fost si discrepanta mare intre costurile la credite suportate de clientii vechi si cei noi.
“Ecartul mare de dobanzi intre cele doua categorii este un semn de ineficienta, un semn ca piata concurentiala nu merge bine”, declara la momentul respectiv Bogdan Chiritoiu.
In dezbaterile din Camera Deputatilor pe marginea OUG 50, problema se dorea a fi solutionata prin propunerea ca orice client sa se poata refinanta automat la aceeasi banca, fara analize suplimentare, in conditiile oferite clientilor noi.
Amendamentul a fost modificat insa, acordarea refinantarii fiind la latitudinea bancii.
“FMI nu a fost de acord cu noi pe partea de refinantare. Li s-a parut ca devine prea facila restructurarea unui credit”, a precizat Chiritoiu.
Presedintele autoritatii a reiterat insa ca nu este un semn bun faptul ca un client poate plati o dobanda de 12%, spre exemplu, iar banca nu este de acord sa ii ofere o refinantare la o dobanda de 6%, asa cum practica pentru noii clienti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul