top banner

Clientii au pierdut batalia din Camera Deputatilor: OUG 50 se aplica numai creditelor noi

23 Decembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Deputatii au decis astazi, cu 131 voturi pentru si 71 impotriva, ca prevederile OUG 50 sa se aplice numai creditelor noi. Mai mult, bancile nu mai sunt obligate sa ofere refinantare automata clientilor cu credite in sold. In plus, multe alte prevederi favorabile clientilor au fost eliminate.
Dupa jumatate de an de dezbateri si asteptari, ordonanta 50 nu si-a produs nici pe departe efectele asteptate de consumatori. Cele peste 8 milioane de contracte de imprumut aflate in derulare nu vor beneficia decat de un numar extrem de redus de beneficii, in timp ce solicitarile principale ale clientilor nemultumiti au ramas fara un raspuns favorabil.
Refinantarea automata nu mai este posibila
Inca de saptamana trecuta clientii au primit o lovitura puternica din partea grupului parlamentar PDL, care a propus un nou amendament la OUG 50, care specifica faptul ca OUG 50 nu se va aplica si creditelor in derulare.
Amendamentul a trecut, insa membrii Comisiei pentru Buget Finante si Banci au tinut ca decizia sa includa si anumite exceptii, iar clientii vechi sa beneficieze totusi de prevederile art 37 (1).  Acesta impunea bancilor si institutiilor de credit obligatia de a oferi refinantare automata propriilor clienti, fara analize suplimentare, la costurile oferite in prezent.
Discutiile din plen au dus insa la modificarea art 37 (1), astfel incat acesta nu mai aduce nicio schimbare si niciun beneficiu celor cu credite in derulare.
“In urma discutiilor, articolul 37 a ramas fara substanta. Se rezuma la introducerea posibilitatii bancilor de a oferi refinantare, pe baza evalurilor proprii si luand in calcul si reevaluarea garantiilor”, a precizat pentru Conso.ro presedintele Comisiei pentru Buget, deputatul PSD Viorel Stefan.
Impunerile au venit de la Bruxelles
Schimbarea la 180 de grade, pe ultima suta de metri, a spiritului ordonantei se pare ca ar fi venit nu atat din partea FMI, cat din partea Comisiei Europene. Aceasta ar fi conditionat eliberarea urmatoarei transe de modificarea ordonantei in sensul dorit de banci.
“Raportul Comisiei (n.r pentru Buget, Finante si Banci) a fost trimis la Washington si la Bruxelles. Cei de la Washington nu au avut nimic de spus in timp ce Bruxelles-ul a cerut toate aceste modificari”, a precizat Viorel Stefan.
Mai mult, acesta a criticat atitudinea autoritatilor guvernamentale, ANPC si Ministerul Finantelor Publice, precum si Departamentul de Afaceri Externe, pentru lipsa de transparenta in ceea ce priveste legatura cu Comisia Europeana.
“La inceputul dezbaterilor, i-am intrebat daca au acordul Comisiei si ne-au spus ca da. Abia ieri au venit fluturand o scrisoare de pre-infringement pe care o aveau de doua luni si spunand ca daca nu se fac modificarile cerute, nu se va lua transa de 1,2 miliarde euro in ianuarie de la Comisia Europeana”, a mai declarat Stefan.
Majoritatea amendamentelor pro-consumator au fost eliminate
Pe langa eliminarea posibilitatii de a-si refinanta automat creditele, si alte prevederi ale OUG 50 pro-consumator au fost modificate in dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor.
Potrivit deputatului Viorel Stefan, s-a eliminat amendamentul prin care bancile trebuiau sa se asigure ca majorarea costurilor la credite nu depaseste un anumit grad maxim de indatorare.
De asemenea, au fost eliminate si prevederile prin care institutiile de credit erau obligate sa isi justifice valoarea comisionului de administrare, iar legea se va aplica in final si Caselor de Ajutor Reciproc (CAR) in ciuda insistentelor de a nu impune astfel de reglementari stricte si acestei activitati.
Clientii solicita presedintelui sa nu promulge legea
Reactiile privind decizia deputatilor nu au intarziat sa apara. Grupurile de clienti nemultumiti au transmis aproape in timp real indignarea asupra formei adoptate, solicitand presedintelui sa nu promulge legea in forma actuala.
“Sunt profund dezamagita  de atitudinea deputatilor romani in privinta adoptarii, in forma actuala, a OUG 50/2010! O lege pentru protectia consumatorilor, de o importanta covarsitoare pentru 4,5 milioane de romani care au peste 8 milioane de contracte de credit la banci, ajunge sa fie intoarsa impotriva celor pe care ar trebui sa ii protejeze! Ii solicitam domnului presedinte al tuturor romanilor - sa nu promulge o lege doar pentru 100 de romani”, afirma Violeta Vasilioglu, reprezentanta clientilor BCR.
Sansele ca acest lucru sa se intample sunt insa destul de reduse. “Nu se mai poate face asa ceva. Dimpotriva, presedintele Basescu a promis ca daca legea nu iese asa cum doreste Comisia Europeana, nu o va promulga”, a declarat Viorel Stefan pentru Conso.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul