top banner

Comentarii Conso.ro la opinia ANPC

01 Septembrie 2010 | Autor: Alin Iacob

1. Am publicat dreptul la replica al ANPC din respect fata de implicarea Autoritatii la nivel legislativ pentru rezolvarea unora dintre problemele serioase ale consumatorilor de produse si servicii financiar-bancare, prin elaborarea mai multor acte normative, in special OUG 174/2008 si OUG 50/2010. In mod normal, dreptul la replica vizeaza corectarea unor informatii eronate sau inexacte, ceea ce nu este cazul acum.
2. Confuziile nu le facem noi, ci dumneavoastra. OUG 113/2009 nu contine nici o prevedere referitoare la suspendarea temporara a activitatii de creditare. Si este si normal sa fie asa, intrucat serviciile de plata reprezinta cu totul altceva decat serviciile de creditare. Singurul act normativ care da dreptul presedintelui ANPC sa suspende activitatea de creditare pana la intrarea in legalitate o reprezinta OUG 50/2010, prin art.89.
3. Suspendarea temporara a operatiunilor de creditare poate genera efecte nocive la adresa consumatorilor. Decizia privind suspendarea temporara a activitatii de creditare a unei unitati bancare sau a alteia poate sa-i afecteze grav pe consumatorii care sunt in faza finala a semnarii unui contract de credit. Bunaoara, in cazul in care un client a achitat un avans catre vanzator, iar banca se afla in imposibilitatea de a ii acorda credit clientului, acesta poate pierde avansul.
4. Este imbucurator ca reprezentantii ANPC sunt “perfect constienti de faptul ca majoritatea contractelor cadru sunt redactate la sediul central al bancii”. Din pacate, acest lucru nu se observa deloc din redactarea comunicatului de presa care a stat la baza articolului nostru. Speram ca, in ciuda modului de redactare al dreptului la replica, ANPC este constienta si de diferenta intre “sediul central al bancii”, “banca centrala” si “centrala bancii”.
5. Ne reprosati, in termeni duri, ca va cerem, fara temei, sa obligati bancile sa modifice clauze din contractele existente. Si ca n-am tine cont de lege si de statul de drept. Cu toate acestea, lucrurile nu stau asa cum le prezentati dvs. La art.88 din OUG 50/2010, lege pe care ati initiat-o si pe care trebuie sa o implementati si sa asigurati respectarea ei, se scrie negru pe alb: “odata cu aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale, agentul constatator poate dispune urmatoarele sanctiuni contraventionale complementare-c) aducerea contractului in conformitate cu prevederile legale, in termen de maximum 15 zile”. Ori in comunicatul de presa amintit, dumneavoastra aratati ca ati depistat cazuri in care contractele respective nu respecta prevederile legale.
6. Stiti bine ca portalul Conso.ro a avut contributii importante la forma actuala a OUG 50/2010, prin numeroasele propuneri facute in stadiul de proiect, dintre care multe se si regasesc in forma finala. Sustinem fara ezitare aplicarea actului normativ in forma actuala, insa dorim ca modul de aplicare sa nu genereze in viitor probleme pentru clientii ale caror marje fixe vor fi stabilite acum prin intermediul unui algoritm de calcul care nu respecta interesele consumatorilor.
7. Nu vom continua pe mai departe aceasta “polemica” cu ANPC. Speram ca, in spatele criticilor noastre, mai mult sau mai putin severe, insa pornite din dorinta de a va ajuta sa intelegeti anumite aspecte si sa imbunatatiti modul in care va desfasurati activitatea de control, dumneavoastra sa distingeti suportul nostru deplin pentru o activitate orientata in sprijinul derularii unei relatii corecte si in spiritul legii intre furnizorii de produse si servicii financiare si consumatori.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Bancile sunt dispuse sa scada dobanzile daca imprumutul acordat reprezinta o refinantare a unui credit mai vechi obtinut de la alta banca.

22 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul