top banner

ANPC: Drept la replica

01 Septembrie 2010 | Autor: ANPC

Cu privire la articolul "ANPC amendeaza bancile pentru chestiuni minore si rateaza probleme grave", din 31.08.2010, va prezentam spre publicare urmatorul drept la replica.
Faceti afirmatia "controlul nu a vizat una sau mai multe chestiuni de maxima importanta pentru consumatori, ci s-a plasat la un nivel general si, in consecinta, superficial". Fara sa cunoasteti prioritatile definite in tematica de control, fara sa enumerati ce credeti dumneavoastra ca ar fi important sau neimportant pentru consumatori, ati avansat direct la concluzia ca e un control superficial.    
Despre notiunea de "operator economic", precizam ca Autoritatea o utilizeaza in sensul definit de "Codul consumului". Fiecare unitate bancara are nevoie de autorizare pentru a functiona si este formal tratata ca o entitate in relatia sa cu consumatorii.
Faceti o confuzie, datorata probabil grabei si timpului insuficient de aprofundare a tematicii: nu vedeti legatura intre servicii de plata si activitatea de creditare. Ne permitem sa va reamintim doar un exemplu in care cele doua notiuni se intersecteaza: cardul de debit (instrument de plata) cu descoperit de cont (creditare).
Cu privire la relatiile dintre unitatile teritoriale si centrala bancii, avem placerea sa va informam ca suntem perfect constienti de faptul ca majoritatea contractelor cadru sunt redactatate la sediul central al bancii. Faptul ca descoperim nereguli intr-un contract la o sucursala, nu ne induce in eroare cu privire la posibila existenta a aceluiasi tip de contract la toate unitatile teritoriale ale bancii. Sanctiunea si masura de remediere sunt dispuse pentru banca centrala.
Faceti reprosuri privind modul de actiune al Autoritatii. Cereti ca ANPC sa oblige bancile sa modifice clauze din contractele existente. Omiteti insa faptul ca traim intr-un stat de drept in care se presupune ca interventia brutala a autoritatilor in conventiile dintre entitati private este inacceptabila. Va reamintim ca justitia este singura putere indreptatita sa repare acest tip de nedreptati. Pentru toate clauzele abuzive din contracte, ANPC initiaza actiuni in instanta, in numele consumatorilor, pentru a obtine anularea acestora. O facem de ceva vreme si pana in prezent nu am pierdut nici un proces cu bancile. O vom face in continuare, speram cu acelasi succes, in ciuda aparentei "superficialitati". Operatorii economici au dreptul de a contesta deciziile Autoritatii, orice limitare a acestui drept nu serveste interesul pe termen lung al consumatorilor - nu putem inlocui legea cu arbitrariul unei decizii administrative.
Aveti o opinie vag exprimata cu privire la ce e "aspect minor" si ce e "problema serioasa". Sunteti de parere ca ar trebui sa trecem cu vederea "aspectele minore" - cu alte cuvinte, sa toleram incalcarea legii. Nu o vom face. Singura distinctie pe care legea ne-o permite e aceea de a grada sanctiunile in functie de gravitatea abaterii.
Tot ceea ce reprosati Autoritatii cu privire la abordarea globala in apararea drepturilor consumatorilor in domeniul serviciilor financiare, este flagrant contrazis de existenta OUG 50/2010 - doar ca un exemplu recent. O reglementare initiata de ANPC ce transpune concluziile desprinse din analiza miilor de sesizari primite si a miilor de controale (la fel de "ineficiente" ca si cel discutat) desfasurate de-a lungul timpului. O reglementare pe care reprezentantii Autoritatii o sustin in fata presiunilor de tot felul, asa cum e ea in forma de astazi, pentru ca suntem convinsi ca reprezinta interesele consumatorilor. Daca am desfasura controalele asa cum sugerati, elaborarea unei legi de genul OUG 50/2010 ar deveni imposibila, pentru ca ar omite toate acele "chestiuni minore" de care unii se folosesc pentru a insela.
 
Apelati cu dezinvoltura la acuze de genul "suficienta si superficialitate". Din respect pentru cititorii dumneavoastra si pentru ca apreciem Conso.ro ca o sursa valoroasa de informatii pentru consumatori, ne vom limita la a considera articolul "ANPC amendeaza bancile pentru chestiuni minore si rateaza probleme grave" ca un accident de documentare, expresie gresit directionata a frustrarilor si nerabdarii generate de aplicarea OUG 50/2010.     
Biroul de presa ANPC
Citeste comentariile Conso.ro la opinia ANPC

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul