Unde ne mutam datoriile? Topul creditelor ipotecare de refinantare

De astazi, cei care au in derulare credite le pot rambursa anticipat fara a fi penalizati. Doar in cazul in care dobanda este fixa, comisionul de rambursare anticipata ajunge la 1%. In consecinta, cei care considera ca dobanda si comisioanele pe care le platesc sunt prea mari se pot reorienta mai usor, catre oferte mai avantajoase.

Refinantarea unui credit, cu sau fara ipoteca, presupune rambursarea anticipata a datoriei catre banca de la care a fost contractat initial si obtinerea unui alt imprumut de la o noua institutie, cu costuri si conditii de acordare mai avantajoase.

Unul dintre cele mai mari obstacole care au stat pana in prezent in calea celor care doreau sa se refinanteze era comisionului de rambursare anticipata, care in mod frecvent ajungea la 4-5%. In consecinta, in cazul in care se dorea achitarea unei datorii de 20.000 euro, clientii trebuiau sa scoata din buzunar 1.000 euro suplimentar.

Din 21 iunie insa, a intrat in vigoare ordonanta de urgenta a guvernului privind creditele pentru populatie, care limiteaza nivelul comisionului de rambursare anticipata la maximum 1%, si asta numai pentru creditele cu dobanda fixa. La creditele cu dobanda variabila, comisionul este 0%.

La credite ipotecare, DAE coboara pana la 6,5% la euro


Conform motorului de comparatii Conso.ro, cele mai avantajoase oferte de refinantare in euro pornesc de la o dobanda anuala efectiva (DAE) de 6,55%, pentru clientii care isi deruleaza toate operatiunile printr-o singura banca. Calculul Conso.ro a avut in vedere o familie formata din 2 persoane, cu un credit ipotecar de 60.000 euro pe care doreste sa il refinanteze pe o perioada de 30 ani.

1.    Alpha Bank

Daca solicitantii s-ar indrepta catre Alpha Bank pentru refinantare ar avea de ales intre patru oferte de pret, in functie de valoarea ipotecii si optiunea de a-si vira si salariul la banca.

Cea mai avantajoasa oferta presupune un cost total de 6,55% insa creditul nu trebuie sa depaseasca 41% din valoarea ipotecii, iar veniturile lunare trebuie virate in conturi deschise la Alpha Bank.


Daca imprumutul solicitat ajunge la 75% din valoarea garantiei, atunci costurile creditului urca la 6,85%, cu aceeasi obligatie de virare lunara a venitului la Alpha Bank.

Oferta standard,pentru solicitantii care nu doresc sa isi incaseze salariul prin banca, presupune costuri cu 0,25% mai mari.

Rata lunara pentru cei 60.000 euro imprumutati variaza intre 360 si 380 euro, in functie de varianta aleasa, iar clientii mai suporta un comision de acordare de 1,5%, minim 120 euro.

2.    Emporiki Bank

La Emporiki Bank se acorda un credit maxim de pana la 80% din valoarea evaluata a ipotecii, iar dobanda anuala efectiva ajunge la 6,87%. Rata lunara este de 360 euro, insa clientii mai suporta un comision de acordare de 1,5%.

Conform calculatorului de credite al bancii, pentru obtinerea unei sume de 60.000 euro, venitul minim impus este de aproximativ 600 euro.

3.    BRD


BRD merge pe aceeasi varianta de structurare a costurilor, in functie de valoarea ipotecii. In cazul in care creditul solicitat nu depaseste 80% din suma stabilita in raportul de evaluare a garantiei, atunci oferta BRD presupune un DAE de 7,02% si o rata lunara de 385 euro.

Pentru clientii care doresc sa obtina o suma mai mare de bani, raportat la valoarea ipotecii, costul total creste la 8,12% iar rata lunara ajunge la 420 euro.

La acordare, BRD mai impune un comision platit separat de client de 1,8% din suma solicitata, minim 200 euro.

4.    RBS


La RBS dobanda anuala efectiva ajunge la 7,25%, in cazul in care se incheie o asigurare de viata prin RBS, la Generali Asigurari. 

Pentru un credit de 60.000 de euro, o familie de 2 persoane are nevoie de un venit de 3.250 lei. O veste buna este ca pentru aceasta varianta nu se impune comision de acordare. Suma maxima ce poate fi obtinuta ajunge la 75% din valoarea imobilului adus in garantie.

“Portretul robot al solicitantilor de credite care trec de punctajul scoring este persoana cu varsta de peste 21 de ani (pentru credite de nevoi personale) sau peste 18 ani (pentru credite cu garantie ipotecara), venituri peste 2.000 de RON pe luna, vechime in munca de minimum 12 luni, dintre care cel putin 3 la actualul loc de munca”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii RBS.

5.    Banca Romaneasca

Banca Romaneasca ofera o varianta de credite de refinantare cu DAE de 7,40% iar pentru cei 60.000 euro contractati pe 30 ani, rata lunara este de aproximativ 400 euro.

Solicitantii platesc in plus la acordare un comision de 2% din suma obtinuta si primesc cel mult 70% din valoarea ipotecii.

6.    Intesa Sanpaolo Bank


La Intesa Sanpaolo Bank, creditele in euro sunt acordate numai solicitantilor care primesc si salariul in euro. Dobanda anuala efectiva (DAE) este de 7,92% iar rata lunara pentru 60.000 euro pe 30 ani ajunge la 390 euro.

Banca finanteaza cel mult 85% din valoarea ipotecii iar la acordare, clientii mai platesc 2% din suma solicitata.

7.    Piraeus Bank

Clientii care se indreapta catre Piraeus Bank trebuie sa stie ca beneficiaza de un DAE  de 7,52% si o rata lunara de 370 euro numai daca refinanteaza o suma cel mult egala cu 30% din valoarea garantiei ipotecare.

In cazul in care suma depaseste 50% din valoarea ipotecii, DAE ajunge la 7,97% iar rata lunara la 390 euro. In plus, banca mai percepe si un comision de acordare de 2%.

8.    Carpatica

La Carpatica, creditul de refinantare ipotecar presupune o dobanda anuala efectiva de 7,71% si o rata lunara de 400 euro pentru creditul de 60.000 euro contractat pe 30 ani.

Clientii mai platesc insa un comision de acordare de 2% iar in functie de analiza scoring realizata pentru fiecare solicitant in parte, banca finanteaza intre 75% si 85% din valoarea garantiei.

9.    ATE Bank

ATE Bank, o banca de talie mica pe piata locala, vine cu o oferta de refinantare pentru creditele cu ipoteca cu un DAE de 7,74%.

Pentru cei 60.000 euro clientii platesc pe 30 ani o rata lunara de 404 euro si un comision de acordare de 1%. In plus, banca finanteaza pana la 85% din valoarea imobilului adus in garantie.

10.    GE Garanti Bank

Creditele pentru refinantare de la GE Garanti Bank au o DAE de 7,82% la un imprumut de 60.000 euro contractat pe 30 ani. Rata lunara se ridica la 423 euro.

Banca impune un comision de analiza a dosarului de 50 euro si un comision de acordare de 2,5% iar suma acordata nu poate sa treaca de 80% din valoarea imobilului ipotecat.

Cele mai putin avantajoase oferte

La polul opus al clasamentului, ofertele de refinantare prezinta si costuri ce trec 12,5% la euro. Cele mai scumpe varianta sunt oferite de BCR, Bancpost si CEC Bank, toate cu costuri totale de peste 10%.

Si RBS se afla in coada clasamentului cu oferta de refinantare acordata solicitantilor care nu doresc sa incheie o asigurare de viata la Generali Asigurari.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus