top banner

Taxele notariale pentru darea in plata ar putea sa scada la jumatate

29 Iulie 2016 | Autor: Conso

Dupa scutirea de impozit, aprobata de Guvern la finalul lunii iunie, cei care apeleaza la darea in plata ar putea beneficia si de reducerea la jumatate a tarifelor notariale. Ministerul Justitiei a publicat un proiect de ordin care prevede acest lucru, insa deocamdata este in dezbatere publica pana pe 11 august.
Proiectul de Ordin vine dupa ce, inca de la finalul lunii mai, Uniunea Nationala a Notarilor Publici a propus Ministerului Justitiei ca tarifele pentru actele de dare in plata sa fie reduse la jumatate.
„Solutiile legislative propuse prin Hotararea nr. 20/26.05.2016 a Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici au fost adoptate ca urmare a dezbaterilor aparute in spatiul public cu privire la aplicarea Legii nr. 77/2016 (privind darea in plata –n.r.) si vizeaza reducerea cu 50 % a onorariilor pentru autentificarea actelor de dare in plata incheiate in conditiile acestei legi”, se mentioneaza in referatul de aprobare a proiectului de Ordin.
Acest Ordin vine in sprijinul celor care nu mai pot sa isi plateasca ratele la banca pentru creditul ipotecar si vor sa apeleze la darea in plata, in conditiile in care aceasta operatiune este taxata in prezent ca orice tranzactie clasica de vanzare cumparare, insa la valoarea datoriei totale stinse, nu la valoare de piata a imobilului.
Astfel, ca si in varianta initiala a impozitului, taxele notariale se calculeaza in prezent la soldul creditului, in majoritatea cazurilor mult mai mare decat valoarea actuala de piata a imobilelor, avand in vedere ca acestea au fost cumparate pe credit la preturi exorbitante in perioada de boom.
In conditiile in care impozitul a fost eliminat, iar tarifele notariale se reduc la jumatate, sunt eliminat, cel putin partial, bariere importante din calea celor care vor sa dea casa in plata banci in schimbul stingerii datoriei, insa pana acum erau descurajati de nivelul ridicat al taxelor suplimentare.
AURSF a solicitat reducerea taxelor notariale pentru darea in plata cu 90%
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat inca inainte ca Legea privind darea in plata sa intre in vigoare, mai exact in data de 9 mai, Uniunii Nationale a Notarilor Publici reducerea chiar mai drastica a taxelor notariale pentru cazurile de dare in plata, respectiv cu 90%.
In sprijinul solicitarii, reprezentantii AURSF s-au folosit de faptul ca normele Ministerului Justitiei prin care sunt stabilite aceste tarife prevad faptul ca "tarifele de onorarii contin scutiri si reduceri pentru actele intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala".
"Pentru Prima Casa se aplica o reducere de 30% a taxelor notariale, spre exemplu", a explicat avocatul AURSF, Alexandra Burada.
In acelasi timp, AURSF a solicitat si sustinut si eliminarea impozitului pe tranzactiile de dare in plata, motivand aceasta solicitare prin faptul ca debitorul nu obtine un castig, ci o pierdere din aceasta tranzactie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul