Sistemul Bauspar ar putea aduce investitii semnificative in locuinte

Sistemul de economisire-creditare in domeniul locativ din Romania ar putea genera, pana in 2020, investitii de pana la un miliard de euro in renovarea locuintelor, daca ar functiona normal. Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR) a explicat, pe baza unei analize, utilitatea sistemului pentru o tara cu grave probleme locative.

Analiza a fost realizata in contextul in care activitatea bancilor pentru locuinte din Romania a fost blocata dupa un control al Curtii de Conturi, care a acuzat bancile pentru locuinte de un prejudiciu total de 384 de milioane lei in derularea sistemului de economisire-creditare sustinut de catre stat, prin faptul ca au acordat prima de la stat in conditii considerate incorecte de catre institutie.

In urma actiunii Curtii de Conturi, sistemul de economisire-creditare din Romania a fost complet blocat, iar in prezent cele doua banci romanesti pentru locuinte nu mai primesc depozite noi de la clienti.

Cat pierde si cat castiga statul din acest sistem?

”Efortul financiar al statului pentru o perioada viitoare de 5 ani ar ajunge la aproximativ 500 de milioane de lei, cu consecinta ca statul va incasa inapoi cel putin 1,757 miliarde de lei numai din taxe si impozite, ajungand astfel la un coeficient de multiplicare de pana la 3 - 3,5 ori a investitiei prin prima de stat”, se arata in analiza citata.

In aceste conditii, investitiile care s-ar putea realiza pe baza acestui sistem Bauspar pana in 2020, de pana la un miliard de euro, ar reprezenta un important vector de crestere economica pentru sute de mii de familii de romani, mai spun bancile implicate.

Conform Eurostat, prima prioritate investitionala a aproape 600.000 de familii de romani este imbunatatirea confortului locativ intr-o tara cu cel mai invechit stoc de locuinte din UE.

“Cu toate acestea, veniturile medii ale romanilor sunt circa la jumatate cat incaseaza un ceh, slovac sau croat, in timp ce costul materialelor de constructii este relativ similar cu cel din Romania”, sustine ABDLR.

O cercetarea IRSOP din anul 2015 arata ca finantarea investiiilor in domeniul locativ se bazeaza doar 30% pe credite bancare, si 70% pe fonduri proprii reprezentate de: economii - 41% (sistemul Bauspar ajutand in acest sens), si venituri- 29%.

Cei care nu au luat credite, au investit economiile tot in locuinte

Circa 75% din cei care si-au adus in fiecare an economiile in sistem, dar fara a accesa ulterior credite, au declarat ca sumele pe care le-au retras ulterior - economiile lor plus dobanzi plus prima de stat - le-au utilizat tot pentru imbunatatirea spatiului locativ al familiei, se mai arata in studiul IRSOP.

Mai mult, daca in anul 2011 volumul total al creditelor pentru domeniul locativ era de doar 55 milioane lei, in anul 2015 totalul creditelor acordate insuma 294 milioane lei.

In Romania activeaza doua banci pentru locuinte, infiinatate in baza unei legislatii speciale prin care, cei care economisesc in acest sistem, primesc o prima pentru economisire care sta la baza sistemului importat din mediul german.

Mai exact, statul acorda clientului 25% din suma economisita in anul precedent, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 250 de euro.

In esenta, sistemul functioneaza dupa urmatorul mecanism: orice persoana interesata incheie un contract de economisire-creditare, prin care se obliga ca, pentru o perioada de timp determinata, sa economiseasca o anumita suma de bani, pentru care primeste o dobanda fixa. La finalizarea procesului de economisire si in functie de indeplinirea conditiilor de repartizare, clientul dobandeste dreptul de a accesa un credit cu dobanda fixa.

In prezent, legislatia in domeniu este in curs de modificare in parlament pentru ca sistemul sa se deblocheze. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus