top banner

Sistemul Bauspar ar putea aduce investitii semnificative in locuinte

14 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Sistemul de economisire-creditare in domeniul locativ din Romania ar putea genera, pana in 2020, investitii de pana la un miliard de euro in renovarea locuintelor, daca ar functiona normal. Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR) a explicat, pe baza unei analize, utilitatea sistemului pentru o tara cu grave probleme locative.
Analiza a fost realizata in contextul in care activitatea bancilor pentru locuinte din Romania a fost blocata dupa un control al Curtii de Conturi, care a acuzat bancile pentru locuinte de un prejudiciu total de 384 de milioane lei in derularea sistemului de economisire-creditare sustinut de catre stat, prin faptul ca au acordat prima de la stat in conditii considerate incorecte de catre institutie.
In urma actiunii Curtii de Conturi, sistemul de economisire-creditare din Romania a fost complet blocat, iar in prezent cele doua banci romanesti pentru locuinte nu mai primesc depozite noi de la clienti.
Cat pierde si cat castiga statul din acest sistem?
”Efortul financiar al statului pentru o perioada viitoare de 5 ani ar ajunge la aproximativ 500 de milioane de lei, cu consecinta ca statul va incasa inapoi cel putin 1,757 miliarde de lei numai din taxe si impozite, ajungand astfel la un coeficient de multiplicare de pana la 3 - 3,5 ori a investitiei prin prima de stat”, se arata in analiza citata.
In aceste conditii, investitiile care s-ar putea realiza pe baza acestui sistem Bauspar pana in 2020, de pana la un miliard de euro, ar reprezenta un important vector de crestere economica pentru sute de mii de familii de romani, mai spun bancile implicate.
Conform Eurostat, prima prioritate investitionala a aproape 600.000 de familii de romani este imbunatatirea confortului locativ intr-o tara cu cel mai invechit stoc de locuinte din UE.
“Cu toate acestea, veniturile medii ale romanilor sunt circa la jumatate cat incaseaza un ceh, slovac sau croat, in timp ce costul materialelor de constructii este relativ similar cu cel din Romania”, sustine ABDLR.
O cercetarea IRSOP din anul 2015 arata ca finantarea investiiilor in domeniul locativ se bazeaza doar 30% pe credite bancare, si 70% pe fonduri proprii reprezentate de: economii - 41% (sistemul Bauspar ajutand in acest sens), si venituri- 29%.
Cei care nu au luat credite, au investit economiile tot in locuinte
Circa 75% din cei care si-au adus in fiecare an economiile in sistem, dar fara a accesa ulterior credite, au declarat ca sumele pe care le-au retras ulterior - economiile lor plus dobanzi plus prima de stat - le-au utilizat tot pentru imbunatatirea spatiului locativ al familiei, se mai arata in studiul IRSOP.
Mai mult, daca in anul 2011 volumul total al creditelor pentru domeniul locativ era de doar 55 milioane lei, in anul 2015 totalul creditelor acordate insuma 294 milioane lei.
In Romania activeaza doua banci pentru locuinte, infiinatate in baza unei legislatii speciale prin care, cei care economisesc in acest sistem, primesc o prima pentru economisire care sta la baza sistemului importat din mediul german.
Mai exact, statul acorda clientului 25% din suma economisita in anul precedent, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 250 de euro.
In esenta, sistemul functioneaza dupa urmatorul mecanism: orice persoana interesata incheie un contract de economisire-creditare, prin care se obliga ca, pentru o perioada de timp determinata, sa economiseasca o anumita suma de bani, pentru care primeste o dobanda fixa. La finalizarea procesului de economisire si in functie de indeplinirea conditiilor de repartizare, clientul dobandeste dreptul de a accesa un credit cu dobanda fixa.
In prezent, legislatia in domeniu este in curs de modificare in parlament pentru ca sistemul sa se deblocheze. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Asteptarea schimbarii politicii monetare e costisitoare pentru debitori

Asteptarea schimbarii politicii monetare e costisitoare pentru debitori

Ultima sedinta de politica monetara s-a incheiat fara scaderea dobanzii BNR, contrar estimarilor unor analisti, iar amanarea unei refinantari avantajoase, in ideea ca pana la urma dobanzile se vor reduce totusi, ne scoate lunar bani suplimentari din buzunar.

20 Mai 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani concureaza atractivitatea imprumuturilor din programul cu garantii guvernamentale, marjele scazand la randul lor semnificativ.

29 Apr 2024 | Credite imobiliare
Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul