top banner

S-a decis: vanzarea-cumpararea de imobile fara certificat energetic este nula

19 Aprilie 2012 | Autor: Conso

S-a decis: vanzarea-cumpararea de imobile fara certificat energetic este nula

Guvernul a aprobat o serie de modificari si completari la legislatia aferenta certificatelor de performanta energetica, prin care se clarifica obligativitatea prezentarii unui astfel de document la vanzarea imobilelor.
Conform modificarilor, la tranzactiile imobiliare este obligatorie prezentarea unui certificat de performanta energetica a cladirii vandute. Aceeasi obligativitate se impune si in cazul semnarii unui contract de inchiriere sau in momentul receptiei lucrarilor in unitatile noi de locuinte.
“Prin urmare, incheierea contractelor de vanzare-cumparare fara punerea la dispozitie a certificatului de performanta energetica conduce la nulitatea relativa a tranzactiei, conform prevederilor Codului civil, iar procesul verbal incheiat cu ocazia receptiei la termninarea lucrarilor neinsotit de copia certificatului este nul de drept”, se precizeaza in comunicarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, cel care a implementat intreaga legislatie aferenta.
Obligatia de a prezenta un certificat de performanta energetica ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2010, prin transpunerea unei directive europene in acest sens.
Data initiala includea deja o amanare de 3 ani, pentru a permite autoritatilor romane sa ia toate masurile necesare implementarii legislatiei. Totusi, cum detaliile nu au fost puse la punct, aplicarea normelor a suferit amanari suplimentare.
Noile modificari vin sa clarifice faptul ca un contract de vanzare cumparare este nul fara prezentarea unui certificat de atestare termica, dupa ce aceasta prevedere fusese disputata in trecut.
Pe de alta parte, legislatia prevede ca pana in 2020, cladirile nou construite sa fie cladiri al caror consumd energie este aproape egal cu zero.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul