Romania urca in topul scumpirii caselor


Locuintele din Romania se scumpesc intr-un ritm din ce in ce mai sustinut, avand in vedere ca avansul anual al preturilor a fost de 7,8% in 2016, fata de 3,6% in 2015. Aceasta evolutie a plasat tara noastra pe locul 15 într-un clasament global al preturilor la locuinte realizat de Knight Frank Global House Index.


Anul trecut, Romania a ocupat locul 31 din 55 de state cuprinse in indexul mentionat.

Tara noastra devanseaza multi vecini la cresterea preturilor la locuinte

Preturile la case in Romania au crescut, in 2016, peste media europeana, de 5,4%, dar si peste ratele de crestere din multe tari din regiune, precum Cehia, unde casele s-au scumpit cu 6,9% anul trecut, Slovacia (5,9%), Slovenia (5,3%), Ungaria (5,2%), Polonia (1,9%), Croatia (1,4%).

Mai rapid decat in tara noastra au crescut preturile, anul trecut, in Lituania (cu 11,6%), Estonia (10,7%) si Bulgaria (8,8%), daca ne raportam la regiunea central si est europeana.

Revenind la topul general, acesta este condus de Islanda, care ocupa aceasta pozitie pentru prima oara, cu o crestere a preturilor la locuinte de  14,7% intr-un singur an. Turcia, aflata pe locul 1 in 2015, a coborat pe locul 5, cauzele fiind slabirea monedei nationale, ca urmare a deprecierii cu 8%, si preocuparile de securitate, toate acestea afectand piata rezidentiala.

In acelasi timp, China a sarit de pe locul 43 in 2015, pe 7 in 2016, cu o crestere de 10,8% pe an, conform Biroului National de Statistica. In pofida inflatiei puternice de anul trecut, trendul este departe de a fi uniform si multor orase care au experimentat cresteri majore li s-au impus noi restrictii.

In ce tari scad preturile la case?

Insa, daca topul 10 s-a schimbat radical de anul trecut, ultimele pozitii sunt ocupate, in linii mari, de aceleasi tari, respective Ucraina, Taiwan, Singapore si Cipru. Aceste piete continua sa fie caracterizate de o scadere de preturi, fie din cauza crizelor geopolitice, fragilitatii economice sau masurilor restrictive care opresc dezvoltarea acestui segment.

Printre statele in care, in 2016, locuintele s-au ieftinit se numara si Japonia, Grecia, Italia sau Maroc.

Insa, este de remarcat faptul ca numarul pietelor rezidentiale care au inregistrat cresteri de preturi a urcat de la 43 in 2015 la 47 in 2016. Cu o inflatie mai mare si politici monetare divergente in 2017, cel mai probabil vom vedea un decalaj tot mai mare intre performantele pietelor puternice si cele slabe, sustin realizatorii clasamentului.

Per total, pretul locuintelor din cele 55 de state analizate a urcat, anul trecut, cu 6% fata de anul anterior, mai rapid decat in 2015, cand avansul a fost de 4,1%.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus