Romania urca in topul scumpirii caselor

Locuintele din Romania se scumpesc intr-un ritm din ce in ce mai sustinut, avand in vedere ca avansul anual al preturilor a fost de 7,8% in 2016, fata de 3,6% in 2015. Aceasta evolutie a plasat tara noastra pe locul 15 într-un clasament global al preturilor la locuinte realizat de Knight Frank Global House Index.

Anul trecut, Romania a ocupat locul 31 din 55 de state cuprinse in indexul mentionat.

Tara noastra devanseaza multi vecini la cresterea preturilor la locuinte

Preturile la case in Romania au crescut, in 2016, peste media europeana, de 5,4%, dar si peste ratele de crestere din multe tari din regiune, precum Cehia, unde casele s-au scumpit cu 6,9% anul trecut, Slovacia (5,9%), Slovenia (5,3%), Ungaria (5,2%), Polonia (1,9%), Croatia (1,4%).

Mai rapid decat in tara noastra au crescut preturile, anul trecut, in Lituania (cu 11,6%), Estonia (10,7%) si Bulgaria (8,8%), daca ne raportam la regiunea central si est europeana.

Revenind la topul general, acesta este condus de Islanda, care ocupa aceasta pozitie pentru prima oara, cu o crestere a preturilor la locuinte de  14,7% intr-un singur an. Turcia, aflata pe locul 1 in 2015, a coborat pe locul 5, cauzele fiind slabirea monedei nationale, ca urmare a deprecierii cu 8%, si preocuparile de securitate, toate acestea afectand piata rezidentiala.

In acelasi timp, China a sarit de pe locul 43 in 2015, pe 7 in 2016, cu o crestere de 10,8% pe an, conform Biroului National de Statistica. In pofida inflatiei puternice de anul trecut, trendul este departe de a fi uniform si multor orase care au experimentat cresteri majore li s-au impus noi restrictii.

In ce tari scad preturile la case?

Insa, daca topul 10 s-a schimbat radical de anul trecut, ultimele pozitii sunt ocupate, in linii mari, de aceleasi tari, respective Ucraina, Taiwan, Singapore si Cipru. Aceste piete continua sa fie caracterizate de o scadere de preturi, fie din cauza crizelor geopolitice, fragilitatii economice sau masurilor restrictive care opresc dezvoltarea acestui segment.

Printre statele in care, in 2016, locuintele s-au ieftinit se numara si Japonia, Grecia, Italia sau Maroc.

Insa, este de remarcat faptul ca numarul pietelor rezidentiale care au inregistrat cresteri de preturi a urcat de la 43 in 2015 la 47 in 2016. Cu o inflatie mai mare si politici monetare divergente in 2017, cel mai probabil vom vedea un decalaj tot mai mare intre performantele pietelor puternice si cele slabe, sustin realizatorii clasamentului.

Per total, pretul locuintelor din cele 55 de state analizate a urcat, anul trecut, cu 6% fata de anul anterior, mai rapid decat in 2015, cand avansul a fost de 4,1%.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus