Romania urca in topul scumpirii caselor

Locuintele din Romania se scumpesc intr-un ritm din ce in ce mai sustinut, avand in vedere ca avansul anual al preturilor a fost de 7,8% in 2016, fata de 3,6% in 2015. Aceasta evolutie a plasat tara noastra pe locul 15 într-un clasament global al preturilor la locuinte realizat de Knight Frank Global House Index.

Anul trecut, Romania a ocupat locul 31 din 55 de state cuprinse in indexul mentionat.

Tara noastra devanseaza multi vecini la cresterea preturilor la locuinte

Preturile la case in Romania au crescut, in 2016, peste media europeana, de 5,4%, dar si peste ratele de crestere din multe tari din regiune, precum Cehia, unde casele s-au scumpit cu 6,9% anul trecut, Slovacia (5,9%), Slovenia (5,3%), Ungaria (5,2%), Polonia (1,9%), Croatia (1,4%).

Mai rapid decat in tara noastra au crescut preturile, anul trecut, in Lituania (cu 11,6%), Estonia (10,7%) si Bulgaria (8,8%), daca ne raportam la regiunea central si est europeana.

Revenind la topul general, acesta este condus de Islanda, care ocupa aceasta pozitie pentru prima oara, cu o crestere a preturilor la locuinte de  14,7% intr-un singur an. Turcia, aflata pe locul 1 in 2015, a coborat pe locul 5, cauzele fiind slabirea monedei nationale, ca urmare a deprecierii cu 8%, si preocuparile de securitate, toate acestea afectand piata rezidentiala.

In acelasi timp, China a sarit de pe locul 43 in 2015, pe 7 in 2016, cu o crestere de 10,8% pe an, conform Biroului National de Statistica. In pofida inflatiei puternice de anul trecut, trendul este departe de a fi uniform si multor orase care au experimentat cresteri majore li s-au impus noi restrictii.

In ce tari scad preturile la case?

Insa, daca topul 10 s-a schimbat radical de anul trecut, ultimele pozitii sunt ocupate, in linii mari, de aceleasi tari, respective Ucraina, Taiwan, Singapore si Cipru. Aceste piete continua sa fie caracterizate de o scadere de preturi, fie din cauza crizelor geopolitice, fragilitatii economice sau masurilor restrictive care opresc dezvoltarea acestui segment.

Printre statele in care, in 2016, locuintele s-au ieftinit se numara si Japonia, Grecia, Italia sau Maroc.

Insa, este de remarcat faptul ca numarul pietelor rezidentiale care au inregistrat cresteri de preturi a urcat de la 43 in 2015 la 47 in 2016. Cu o inflatie mai mare si politici monetare divergente in 2017, cel mai probabil vom vedea un decalaj tot mai mare intre performantele pietelor puternice si cele slabe, sustin realizatorii clasamentului.

Per total, pretul locuintelor din cele 55 de state analizate a urcat, anul trecut, cu 6% fata de anul anterior, mai rapid decat in 2015, cand avansul a fost de 4,1%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus