top banner

Puteti solicita credite in cadrul programului Noua Casa 2022

10 Martie 2022 | Autor: Conso

Puteti solicita credite in cadrul programului Noua Casa 2022

Programul care are 14 banci partenere a devenit operational din 4 martie cu un plafon de garantare de 1,5 miliarde lei aprobat de Guvern. 

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a alocat plafoanele anuale ale garantiilor celor 14 banci participante in program in functie de ponderea garantiilor acordate de catre fiecare finantator in anul precedent. 

Puteti deci aplica pentru un imprumut la BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank. 

Avantajele creditelor prin programul Noua Casa sunt avansul minim solicitat, dobanda redusa si garantia statului in procent de pana la 60% din valoarea imobilului. In consecinta, din patru credite ipotecare, trei sunt acordate prin finantari Noua Casa.

Anul trecut au fost acordate in total 11.858 garantii in valoare totala de 1,52 miliarde lei, cu o valoare a creditelor de circa 2,9 miliarde lei si 3.779 promisiuni de garantare, in valoare totala de 0,55 miliarde lei.

Ce ar trebui sa stie potentialii solicitanti

Se pot achizitiona in cadrul programului atat locuinte noi, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat, cat si locuinte consolidate pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat. 

Creditele se acorda in lei, pentru achizitionarea unei singure locuinte, iar valoarea maxima a imprumutului este de 66.500 euro pentru locuinte cu un pret de maxim 70.000 euro (avans de 5%) sau de 119.000 euro pentru locuinte in valoare de maxim 140.000 euro (avans de 15% in acest caz). 

Dobanda practicara se calculeaza dupa algoritmul IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor). 

In plus, se va achita comisionul anual de garantare catre FNGCIMM, de 0,3%, calculat la sold. Pentru locuintele de pana in 70.000 euro, comisionul se aplica la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplica la 60% din soldul creditului. 

Alte costuri ce trebuie luate in calcul sunt prima de asigurare a imobilului si taxele notariale pentru cumpararea locuintei. 

Garantiile solicitate constau in ipoteca de rang I in favoarea bancii si a statului asupra imobilului achizitionat prin credit si ipoteca mobiliara asupra soldurilor tuturor conturilor deschise de solicitant la banca finantatoare. In plus, va fi nevoie de un depozit colateral constituit in favoarea bancii reprezentand contravaloarea primelor 3 rate de dobanda.

Programul poate fi accesat chiar daca imobilul vizat nu este finalizat, solicitantul optand pentru o Promisiune unilaterala de creditare, emisa de banca, completata de o promisiune de garantare emisa de FNGCIMM. Valabilitatea maxima a promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni. 

Cine poate solicita un credit

Cei care doresc sa acceseze o astfel de finantare nu trebuie sa detina in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, fie sa aiba in proprietate cel mult o locuinta, cu o suprafata utila mai mica de 50 mp, dar care nu a fost achizitionata prin programul Prima Casa/Noua Casa. 

In acest sens este necesara o declaratie pe propria raspundere care sa ateste aceste lucruri. 

Programul nu are limita de varsta si poate fi accesat fie de solicitant singur, fie impreuna cu partenerul de viata, daca indeplinesc amandoi criteriile de eligibilitate . Daca unul dintre soti este sau a fost beneficiar al programului anterior, exista posibilitatea de a accesa un credit Noua Casa doar sotul care indeplineste conditiile si care va avea calitatea de imprumutat, celalalt avand doar calitatea de garant/ coplatitor. 

Puteti consulta oferta bancilor participante in programul Noua Casa si alege cea mai avantajoasa oferta accesand Top credite Noua Casa pe site-ul Conso. 


Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.

13 Iul 2023 | Credite imobiliare
Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarea unui imprumut ipotecar poate fi o solutie nimerita pentru cei care se confrunta cu dificultati la plata ratelor lunare, dar si pentru debitorii care vor sa isi optimizeze costurile si vad oportunitatea unei dobanzi fixe introductorii mai mici.

13 Iun 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul