top banner

Puteti solicita credite in cadrul programului Noua Casa 2022

10 Martie 2022 | Autor: Conso

Puteti solicita credite in cadrul programului Noua Casa 2022

Programul care are 14 banci partenere a devenit operational din 4 martie cu un plafon de garantare de 1,5 miliarde lei aprobat de Guvern. 

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a alocat plafoanele anuale ale garantiilor celor 14 banci participante in program in functie de ponderea garantiilor acordate de catre fiecare finantator in anul precedent. 

Puteti deci aplica pentru un imprumut la BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank. 

Avantajele creditelor prin programul Noua Casa sunt avansul minim solicitat, dobanda redusa si garantia statului in procent de pana la 60% din valoarea imobilului. In consecinta, din patru credite ipotecare, trei sunt acordate prin finantari Noua Casa.

Anul trecut au fost acordate in total 11.858 garantii in valoare totala de 1,52 miliarde lei, cu o valoare a creditelor de circa 2,9 miliarde lei si 3.779 promisiuni de garantare, in valoare totala de 0,55 miliarde lei.

Ce ar trebui sa stie potentialii solicitanti

Se pot achizitiona in cadrul programului atat locuinte noi, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat, cat si locuinte consolidate pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat. 

Creditele se acorda in lei, pentru achizitionarea unei singure locuinte, iar valoarea maxima a imprumutului este de 66.500 euro pentru locuinte cu un pret de maxim 70.000 euro (avans de 5%) sau de 119.000 euro pentru locuinte in valoare de maxim 140.000 euro (avans de 15% in acest caz). 

Dobanda practicara se calculeaza dupa algoritmul IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor). 

In plus, se va achita comisionul anual de garantare catre FNGCIMM, de 0,3%, calculat la sold. Pentru locuintele de pana in 70.000 euro, comisionul se aplica la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplica la 60% din soldul creditului. 

Alte costuri ce trebuie luate in calcul sunt prima de asigurare a imobilului si taxele notariale pentru cumpararea locuintei. 

Garantiile solicitate constau in ipoteca de rang I in favoarea bancii si a statului asupra imobilului achizitionat prin credit si ipoteca mobiliara asupra soldurilor tuturor conturilor deschise de solicitant la banca finantatoare. In plus, va fi nevoie de un depozit colateral constituit in favoarea bancii reprezentand contravaloarea primelor 3 rate de dobanda.

Programul poate fi accesat chiar daca imobilul vizat nu este finalizat, solicitantul optand pentru o Promisiune unilaterala de creditare, emisa de banca, completata de o promisiune de garantare emisa de FNGCIMM. Valabilitatea maxima a promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni. 

Cine poate solicita un credit

Cei care doresc sa acceseze o astfel de finantare nu trebuie sa detina in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, fie sa aiba in proprietate cel mult o locuinta, cu o suprafata utila mai mica de 50 mp, dar care nu a fost achizitionata prin programul Prima Casa/Noua Casa. 

In acest sens este necesara o declaratie pe propria raspundere care sa ateste aceste lucruri. 

Programul nu are limita de varsta si poate fi accesat fie de solicitant singur, fie impreuna cu partenerul de viata, daca indeplinesc amandoi criteriile de eligibilitate . Daca unul dintre soti este sau a fost beneficiar al programului anterior, exista posibilitatea de a accesa un credit Noua Casa doar sotul care indeplineste conditiile si care va avea calitatea de imprumutat, celalalt avand doar calitatea de garant/ coplatitor. 

Puteti consulta oferta bancilor participante in programul Noua Casa si alege cea mai avantajoasa oferta accesand Top credite Noua Casa pe site-ul Conso. 


Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Tranzactiile din piata interbancara din trimestrul al doilea, care vor da valoarea IRCC incepand din octombrie, arata cresterea indicelui peste 4%, iar ianuarie 2023 il poate gasi aproape de 6%.

04 Aug 2022 | Credite imobiliare
Amanarea ratelor bancare revine cu riscuri noi

Amanarea ratelor bancare revine cu riscuri noi

Autoritatile au adoptat o ordonanta de urgenta care prevede amanarea ratelor bancare intre 1 si 9 luni pentru creditele mai vechi de 30 aprilie 2022 pentru debitorii care au suferit o crestere de minim 25% a cheltuielilor medii lunare.

30 Iun 2022 | Credite imobiliare
Debitorii legati de Robor au cel mai mare risc de neplata

Debitorii legati de Robor au cel mai mare risc de neplata

Suprapunerea gradului mai mare de indatorare permis inainte de ianuarie 2019 peste algoritmul de calcul al dobanzii pentru debitorii care n-au migrat inca la IRCC poate genera neplaceri din cauza cresterii dobanzilor in piata bancara.

28 Iun 2022 | Credite imobiliare
Florin Dănescu, ARB: „În fața problemelor actuale din societate oamenii nu trebuie să fie pesimiști, ci precauți”

Florin Dănescu, ARB: „În fața problemelor actuale din societate oamenii nu trebuie să fie pesimiști, ci precauți”

Florin Dănescu - Președinte executiv Asociația Română a Băncilor, în dialog cu Septimiu Stoica - conciliator CSALB și Președinte al Bursei Române de Mărfuri și Irina Chițu – analist financiar.

21 Iun 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul