top banner

Proiect de lege: renuntarea la casa in schimbul platii datoriei la banca

21 Mai 2015 | Autor: Conso

Un grup de parlamentari a initiat un proiect de lege potrivit caruia, atunci cand o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca sa poata transfera bunul ipotecat in favoarea bancii, iar datoria sa se stinga.
 
Unul dintre initiatorii proiectului, deputatul Daniel Zamfir, sustine ca acesta ar introduce "principiul echitatii", avand de castig si banca si clientul.
„Din cauza crizei, valoarea garantiei nu mai acopera creditul, iar banca se indreapta si spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echitatii. Cat timp banca si-a trimis un evaluator agreat sa evalueze creditul, banca si-a acoperit riscul creditarii, iar cand apare criza contractului, riscul sa fie impartit, nu e normal sa suporte doar clientul", a explicat Daniel Zamfir, unul din cei 156 de initiatori ai legii.
Si bancile vor avea de castigat
El a mai spus ca si banca are de castigat, in urma aplicarii acestui proiect, deoarece se introduce rapid in circuitul civil imobilul ipotecat si exista posibilitatea ca banca sa-si recupereze banii mai rapid.
Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a aratat ca s-a tinut cont de directivele europene in domeniu. "Este o lege din domeniul protectiei consumatorului aflat in situatia de supraindatorare si se înscrie in trendul directivelor UE", a spus Piperea.
El a aratat ca bancile ar beneficia in urma acestui proiect, adaugand ca problema bancilor sunt creditele neperformante pe care le vand cu pierderi de 90%, iar daca s-a aplica mecanismul preluarii rapide a imobilelor ipotecate, pierderea bancilor ar fi mai mica, la 40%-50%.
Piperea a mai spus ca diferenta dintre acest proiect de lege si legea insolventei persoanei fizice este ca prin acest proiect debitorul nu poarta "stigmatul de insolvent" si, dupa ce da bunul imobil bancii pentru a-si stinge creditul, poate sa-si cumpere o alta casa, imprumutandu-se in conditiile din prezent sau sa stea cu chirie.
Un studiu european confirma utilitatea solutiei
Inca din primavara anului 2013, un studiu european realizat de London Economics pentru Comisia Europeana la initiativa FSUG (Financial Services User Group) recomanda ca, in situatia in care bancile intentionau sa treaca la executarea silita a unor asemenea credite, consumatorii sa aiba automat dreptul de a stinge datoria prin transferul bunului catre banca.
„Din momentul in care consumatorul este informat ca creditorul doreste sa treaca la executarea silita (...) toti consumatorii, indiferent de nivelul veniturilor, ar trebui sa aiba posibilitatea de a aplica pentru datio in solutum (denumirea in limba latina a darii in plata) imediat”, se mentioneaza in studiul amintit.
Redactorul sef Conso.ro, Alin Iacob, a contribuit in mod activ la realizarea studiului respectiv, care viza intreaga paleta de solutii pentru persoanele aflate in dificultate financiara. Din acest motiv, realizatorii studiului l-au mentionat in debutul acestuia, aducandu-i multumiri speciale pentru ajutorul acordat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul