top banner

Programul Prima Casa va fi disponibil doar pentru achizitia de imobile noi

21 Decembrie 2012 | Autor: Conso

Guvernul vrea ca solicitantii de credite Prima Casa sa obtina finantare doar pentru achizitia de imobile nou construite. Pana acum insa, doar un sfert din credite au mers in aceasta directie.
Modificarea face parte din strategia de “consolidare a instrumentelor de garantare si contragarantare pentru stimularea investitiilor in sectoarele strategice”, parte a programului de guvernare pe perioada 2013-2016.
Astfel, nu a fost indicat si un termen in care Prima Casa se va transforma in Noua Casa.
Initial, pentru 2013, fusese propusa continuarea programului in forma actuala, cu usoare modificari in privinta posibilitatii vanzarii imobilului in primii 5 ani sau a posibilitatii de a schimba imobilul in caz de vicii ascunse.
Bugetul propus este de 200 milioane euro, ceea ce echivaleaza cu un fond de creditare de 400 milioane euro, garantia statului acoperind doar jumatate din suma finantata de banci.
Programul Prima Casa este disponibil din vara anului 2009, fiind lansat de guvernul Boc. Pana in prezent, au fost acordate peste 75.000 de credite cu o suma utilizata totala de 2,9 miliarde lei.
Conform datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), circa 28% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de locuinte construite intre anii 2008-2012.
In plus, un prim efect al programului a fost convergenta preturilor in zona imobiliara catre pragul de 57.000 euro, suma maxima ce putea fi obtinuta de beneficiari.
Daca finantarea nu va mai fi insa disponibila decat pentru achizitia de imobile noi, este posibil ca presiunea pe preturile apartamentelor vechi sa scada iar acestea sa se ieftineasca intr-o anumita masura.
De asemenea, ramane de vazut daca solicitantii de credite se vor reorienta catre imobile nou construite, pentru a beneficia in continuare de facilitatile programului.
Cei care vor dori in continuare sa cumpere prin credit un imobil vechi vor trebui sa apeleze la un credit imobiliar standard ce presupune costuri mai mari si un avans de minim 15%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul