Primariile pot salva debitorii bancilor de la evacuare

Persoanele care nu-si mai pot achita ratele la creditele ipotecare ar putea sa scape de evacuarea din locuinta daca primaria cumpara casa scoasa la licitatie in procesul de executare silita si o inchiriaza fostului proprietar. Procedura este cuprinsa intr-o initiativa legislativa adoptata de Parlament.

Este vorba despre un proiect care modifica Legea locuintei, care mai trebuie promulgat de presedintele Klaus Iohannis pentru a intra in vigoare.

Proprietarul ramane chirias in locuinta sa

Astfel, restantierii bancilor care au cumparat case prin credite vor putea ramane in locuintele respective dar pe post de chiriasi ai primariei.

”De aceste locuinte pot beneficia persoanele si familiile care urmeaza a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuinte, in urma neachitarii obligatiilor derivate din contractele de credit ipotecar”, dispune proiectul de lege.


Casele astfel cumparate de primarii devin locuinte de sprijin care vor putea fi inchiriate si altor persoane aflate in aceeasi sitiuatie. ”In cazul in care numarul cererilor pentru inchirierea locuintelor de sprijin la nivelul unei autoritati a administratiei publice locale este, timp de cel putin un an, constant mai redus decat numarul locuintelor de sprijin aflate in proprietatea autoritatii administratiei publice locale, acestea pot aproba inchirierea locuintelor de sprijin si altor categorii de solicitanti, cu respectarea prevederilor prezentei legi”, mai prevede initiativa citata.

Locuintele de sprijin vor avea o suprafata utila de cel mult 100 de metri patrati si nu pot fi instrainate de autoritatile locale. Acestea vor fi cumparate prin licitatie publica de catre primarii, pe baza unor criterii stabilite anual prin hotarare a consiliului local.

Insa, atunci cand se va atribui o locuinta de sprijin, autoritatile vor lua in considerare si situatia economica a solicitantilor. Concret, proiectul prevede ca beneficiarii acestei masuri trebuie sa se afle intr-o situatie care sa nu le permita achizitionarea unei noi locuinte sau inchirierea uneia in conditiile pietei.

Contractul de inchiriere va fi incheiat pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii pe baza declaratiei de venituri si a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale. 

Chiriasul poate fi evacuat de primarie

Potrivit proiectului, chiria nu va putea depasi 10% din venitul net lunar al familiei, calculat pe ultimele 12 luni.

In schimb, chiriasul poate fi dat afara din locuinta daca nu respecta clauzele contractului de inchiriere sau nu plateste chiria in 90 de zile de la comunicare. Totodata, el poate fi evacuat daca nu plateste intretinerea pentru o perioada de 90 de zile (daca este cazul) sau daca are un comportament ce nu permite convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei.

Proiectul mai prevede ca nu pot beneficia de locuinte de sprijin persoanele sau familiile care detin in proprietate o alta locuinta sau detin, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ de stat.

In plus, beneficiarii locuintelor de sprijin nu vor avea dreptul sa subinchirieze, sa transmita dreptul de locuire sau sa schimbe destinatia spatiului inchiriat, sub sanctiunea rezilierii contractului de inchiriere si a suportarii eventualelor daune aduse locuintei si cladirii, dupa caz.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus