Primariile pot salva debitorii bancilor de la evacuare

Persoanele care nu-si mai pot achita ratele la creditele ipotecare ar putea sa scape de evacuarea din locuinta daca primaria cumpara casa scoasa la licitatie in procesul de executare silita si o inchiriaza fostului proprietar. Procedura este cuprinsa intr-o initiativa legislativa adoptata de Parlament.

Este vorba despre un proiect care modifica Legea locuintei, care mai trebuie promulgat de presedintele Klaus Iohannis pentru a intra in vigoare.

Proprietarul ramane chirias in locuinta sa

Astfel, restantierii bancilor care au cumparat case prin credite vor putea ramane in locuintele respective dar pe post de chiriasi ai primariei.

”De aceste locuinte pot beneficia persoanele si familiile care urmeaza a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuinte, in urma neachitarii obligatiilor derivate din contractele de credit ipotecar”, dispune proiectul de lege.


Casele astfel cumparate de primarii devin locuinte de sprijin care vor putea fi inchiriate si altor persoane aflate in aceeasi sitiuatie. ”In cazul in care numarul cererilor pentru inchirierea locuintelor de sprijin la nivelul unei autoritati a administratiei publice locale este, timp de cel putin un an, constant mai redus decat numarul locuintelor de sprijin aflate in proprietatea autoritatii administratiei publice locale, acestea pot aproba inchirierea locuintelor de sprijin si altor categorii de solicitanti, cu respectarea prevederilor prezentei legi”, mai prevede initiativa citata.

Locuintele de sprijin vor avea o suprafata utila de cel mult 100 de metri patrati si nu pot fi instrainate de autoritatile locale. Acestea vor fi cumparate prin licitatie publica de catre primarii, pe baza unor criterii stabilite anual prin hotarare a consiliului local.

Insa, atunci cand se va atribui o locuinta de sprijin, autoritatile vor lua in considerare si situatia economica a solicitantilor. Concret, proiectul prevede ca beneficiarii acestei masuri trebuie sa se afle intr-o situatie care sa nu le permita achizitionarea unei noi locuinte sau inchirierea uneia in conditiile pietei.

Contractul de inchiriere va fi incheiat pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii pe baza declaratiei de venituri si a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale. 

Chiriasul poate fi evacuat de primarie

Potrivit proiectului, chiria nu va putea depasi 10% din venitul net lunar al familiei, calculat pe ultimele 12 luni.

In schimb, chiriasul poate fi dat afara din locuinta daca nu respecta clauzele contractului de inchiriere sau nu plateste chiria in 90 de zile de la comunicare. Totodata, el poate fi evacuat daca nu plateste intretinerea pentru o perioada de 90 de zile (daca este cazul) sau daca are un comportament ce nu permite convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei.

Proiectul mai prevede ca nu pot beneficia de locuinte de sprijin persoanele sau familiile care detin in proprietate o alta locuinta sau detin, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ de stat.

In plus, beneficiarii locuintelor de sprijin nu vor avea dreptul sa subinchirieze, sa transmita dreptul de locuire sau sa schimbe destinatia spatiului inchiriat, sub sanctiunea rezilierii contractului de inchiriere si a suportarii eventualelor daune aduse locuintei si cladirii, dupa caz.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare
Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare

In asteptarea programului Noua casa, mostenitorul mai cunoscutului Prima Casa, bancile incep sa isi tenteze clientii dispusi sa ofere avansuri mai mari la imprumuturile imobiliare cu dobanzi fixe pana la 7 ani si marje ajustate in functie de valoarea avansului.

10 Iulie 2020 | Imobiliare

Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus