Primariile pot salva debitorii bancilor de la evacuare

Persoanele care nu-si mai pot achita ratele la creditele ipotecare ar putea sa scape de evacuarea din locuinta daca primaria cumpara casa scoasa la licitatie in procesul de executare silita si o inchiriaza fostului proprietar. Procedura este cuprinsa intr-o initiativa legislativa adoptata de Parlament.

Este vorba despre un proiect care modifica Legea locuintei, care mai trebuie promulgat de presedintele Klaus Iohannis pentru a intra in vigoare.

Proprietarul ramane chirias in locuinta sa

Astfel, restantierii bancilor care au cumparat case prin credite vor putea ramane in locuintele respective dar pe post de chiriasi ai primariei.

”De aceste locuinte pot beneficia persoanele si familiile care urmeaza a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuinte, in urma neachitarii obligatiilor derivate din contractele de credit ipotecar”, dispune proiectul de lege.


Casele astfel cumparate de primarii devin locuinte de sprijin care vor putea fi inchiriate si altor persoane aflate in aceeasi sitiuatie. ”In cazul in care numarul cererilor pentru inchirierea locuintelor de sprijin la nivelul unei autoritati a administratiei publice locale este, timp de cel putin un an, constant mai redus decat numarul locuintelor de sprijin aflate in proprietatea autoritatii administratiei publice locale, acestea pot aproba inchirierea locuintelor de sprijin si altor categorii de solicitanti, cu respectarea prevederilor prezentei legi”, mai prevede initiativa citata.

Locuintele de sprijin vor avea o suprafata utila de cel mult 100 de metri patrati si nu pot fi instrainate de autoritatile locale. Acestea vor fi cumparate prin licitatie publica de catre primarii, pe baza unor criterii stabilite anual prin hotarare a consiliului local.

Insa, atunci cand se va atribui o locuinta de sprijin, autoritatile vor lua in considerare si situatia economica a solicitantilor. Concret, proiectul prevede ca beneficiarii acestei masuri trebuie sa se afle intr-o situatie care sa nu le permita achizitionarea unei noi locuinte sau inchirierea uneia in conditiile pietei.

Contractul de inchiriere va fi incheiat pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii pe baza declaratiei de venituri si a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale. 

Chiriasul poate fi evacuat de primarie

Potrivit proiectului, chiria nu va putea depasi 10% din venitul net lunar al familiei, calculat pe ultimele 12 luni.

In schimb, chiriasul poate fi dat afara din locuinta daca nu respecta clauzele contractului de inchiriere sau nu plateste chiria in 90 de zile de la comunicare. Totodata, el poate fi evacuat daca nu plateste intretinerea pentru o perioada de 90 de zile (daca este cazul) sau daca are un comportament ce nu permite convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei.

Proiectul mai prevede ca nu pot beneficia de locuinte de sprijin persoanele sau familiile care detin in proprietate o alta locuinta sau detin, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ de stat.

In plus, beneficiarii locuintelor de sprijin nu vor avea dreptul sa subinchirieze, sa transmita dreptul de locuire sau sa schimbe destinatia spatiului inchiriat, sub sanctiunea rezilierii contractului de inchiriere si a suportarii eventualelor daune aduse locuintei si cladirii, dupa caz.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus