top banner

Prima Casa, mai ieftina dar mai rara din 2016

07 Decembrie 2015 | Autor: Conso

Masurile din noul Cod Fiscal si salariile bugetarilor nu mai lasa loc in Bugetul pe 2016 pentru altceva. Prima Casa  se reduce la jumatate, iar pensia privata primeste o majorare cat sa nu se spuna ca nu a primit nimic. In schimb, Guvernul promite costuri mai mici pentru creditele din cadrul programului guvernamental.
Marja de dobanda pentru creditele Prima Casa in lei scade, de anul viitor, de la 2,5 puncte procentuale la 2 puncte procentuale, insa plafonul total de garantii scade aproape la jumatate. Astfel, dobanda pentru aceste credite va fi ROBOR plus cel mult 2%, iar plafonul total de 1,5 miliarde de lei.
Pe de alta parte, pentru acest an, statul suplimenteaza programul, prin Hotarare de Guvern, cu 200 de milioane de lei si se ajunge, astfel, la un plafon total de 2,8 miliarde de lei.
”Vom suplimenta cu 200 de milioane de lei plafonul pentru 2015, iar pentru anul viitor am decis o reducere a schemei la 1,5 miliarde de lei, in conditii actualizate de cost, de rata a dobanzii, adica ROBOR plus 2%", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
Celelalte conditii de creditare raman neschimbate, inclusiv avansul de 5%, au mai spus oficialii din Finante.
Contributia la Pilonul II creste cat sa nu inghete
Pentru pensiile obligatorii, administrate privat (Pilonul II), Guvernul a decis o majorare minima, de doar 0,1 puncte procentuale, la 5,1%, mult mai putin de 0,5 puncte procentuale, pasul anual prevazut in legislatie. Mai mult, administratorii de fonduri private de pensii solicitau majorarea contributiei cu un punct procentual pentru a se ajunge, in 2016, la contributia de 6%, prevazuta de aceeasi legislatie (diferenta de 0,5 puncte procentuale provine din faptul ca in 2009, pe fondul crizei financiare, statul a decis inghetarea contributiei la pensiile private, dar, de-a lungul timpului, factorii de decizie au promis ca aceasta diferenta va fi recuperata, ceea ce nu s-a intamplat).
Ministrul Finantelor spera ca, cu aceasta majorare la limita, sa dea pietei un semnal ca sistemul nu va fi complet abandonat, din contra, ca diferenta va fi recuperata in viitor. ”Am decis sa facem o majorare pentru ca am vrut sa dam mesajul acesta, ca suntem constienti de problema demografica, stim problema pensiilor, este o mare problema pentru Romania, dar, pentru a asigura acest pachet de relaxare fiscala (cuprins in Codul Fiscal - n.r.) nu am mai avut loc pentru altceva", a explicat Anca Dragu.
Ea indeamna, insa, populatia sa directioneze banii ramasi in buzunar din reducerea de taxe, a TVA in special, catre sistemul de pensii facultative - Pilonul III.
In prezent, contributia virata la Pilonul II de pensii este de 5%, iar in 2016 ar fi trebuit sa ajunga la 6%, cat prevede Legea nr. 411/2004. Conform graficului privind majorarea contributiilor la Pilonul II, din 2008 pana in 2016 acestea ar fi trebuit sa se majoreze de la 2% cu cate 0,5 puncte procentuale anual.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a transmis, deja, un apel noului Guvern sa respecte legea in vigoare si angajamentele fata de Comisia Europeana si sa majoreze in 2016 contributia pentru Pilonul II la 6% din venitul brut al participantilor, conform calendarului legal de contributii. Si aceasta in conditiile in care, in momentul respectiv, proiectul de buget anuntat de fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, prevedea totusi o majorare a contributiilor cu 0,5 puncte procentuale, la 5,5% in 2016.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul