In ultima perioada, numarul solicitarilor de credite in cadrul programului Prima Casa a inregistrat o crestere peste asteptari, potrivit FNGCIMM, fiind astfel necesara o noua suplimentare a plafonului de garantii. In urma aprobarii noilor fonduri, inca 5.000 de potentiali beneficiari pot accesa credite pana la sfarsitul anului 2014.
Pe parcurul lui 2014, numarul de garantii acordate s-a ridicat la aproximativ 20.500, cu un numar de finantari accesate in valoare de aproximativ 736 milioane euro, in conditiile in care de la lansarea programului in 2009 s-au acordat 126.200 de garantii, cu o valoare finantata totala de aproximativ 4,8 miliarde euro.
In ultima luna, au fost efectuate 2 suplimentari de fonduri, realizate prin realocare. In prima faza, garantiile au fost redirectionate din plafonul destinat exclusiv achizitionarii de locuinte de tip ANL, iar ulterior din fonduri europene, deoarece mai multe banci au raportat epuizarea rapida a plafonului suplimentar alocat la finele lui septembrie. Astfel, plafonul a fost majorat cu inca 400,5 milioane lei.
Distribuie articolul
Anul 2019 vine cu reguli noi privind creditarea populatiei. Gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de destinatie, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. In cazul in care solicitantul ia un credit pentru prima sa locuinta, banca poate merge cu gradul de indatorare pana la 45%.
Citeste mai multA detine o locuinta in proprietate in Romania este mai mult decat o traditie, este aproape o obsesie. De aceea, fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai tarziu in acel punct: trebuie sa imi cumpar casa mea! Dar cum afli care este cel mai bun moment sa cumperi pentru a obtine un pret bun?
Citeste mai multAi un credit in lei la banca si, din cand in cand, constati ca rata ta creste sau scade? Inseamna ca ai un credit cu dobanda variabila in functie de evolutia indicelui ROBOR. Ce este acest indice, cum se calculeaza, unde il poti gasi si, mai ales, cum iti influenteaza rata la banca?
Citeste mai multIntentia romanilor de a lua un credit pentru cumpararea sau renovarea locuintei este in scadere in ultimii ani. Doar 24% dintre participantii la un studiu spun acum ca ar accesa un astfel de imprumut, in scadere de la 37% in urma cu 3 ani. Care sunt motivele? Cresterea veniturilor, dar si a incertitudinilor economice!
Citeste mai mult