Prima Casa ar mai putea primi bani pentru acest an


Programul Prima Casa ar putea fi suplimentat, pentru a treia oara in acest an, dupa alte doua aprobate de stat, de cate 500 de milioane de lei fiecare. Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat ca se analizeaza aceasta posibilitate, avand in vedere cererea foarte mare pe final de an.

"Pentru sfarsitul acestui an, intr-adevar exista cerere. Analizam acum in ce masura este o cerere reala", a spus Anca Dragu.

Ministrul Finantelor a adaugat ca, in acest moment, plafonul total alocat pentru programa in 2016 este la acelasi nivel cu cel de anul trecut, desi a pornit la jumatate. ”Sincera sa fiu, nu ma asteptam sa fie cerere suplimentara in 2016 fata de 2015. In 2015 am avut 200 de milioane de lei nefolosite. Aceasta cerere foarte mare pe 2016 ne surprinde pe toti participantii la piata. Analizam in ce masura e posibil si fezabil sa avem o suplimentare acum iar pentru 2017 si anii urmatori sumele vor fi disponibile", a mai spus Dragu.


Ea a mai spus ca strategia pe cinci ani referitoare la evolutia Programului Prima Casa, anuntata saptamana trecuta, va fi aprobata in saptamanile viitoare in Guvern printr-un memorandum, astfel incat 2017 sa inceapa cu plafonul deja aprobat.

"Si pentru Prima Casa am constatat ca e nevoie de predictibilitate. Am vazut evolutia cererilor, au fost varfuri in anumite luni, corelate cu anumite evenimente. De aceea, am propus o strategie pe cinci ani astfel incat atat persoanele fizice, cat si constructorii sau cei care detin locuinte si vor sa le vanda sa-si poata face un proiect pe mai mult de un an", a explicat Anca Dragu.

Conditii diferite pentru locuintele vechi

Strategia prevede, pentru urmatorii doi ani, un plafon anual de 2 milioane de lei, iar pentru urmatorii trei cate 1,5 milioane de lei, si un  grad de garantare din partea statului redus la 40% pentru locuintele mai vechi de cinci ani. Avansul ramane, insa, la 5% pentru toate categoriile de locuinte achizitionate prin program.

Nici marja de dobanda nu se va modifica, dupa cum a sugerat Ministrul Finantelor. Anca Dragu a explicat ca, pentru a diferentia creditele acordate pentru locuintele noi, care raman cu o garantare de 50% din partea statului, de cele vechi, pentru care garantia statului scade la 40%, bancile ar putea sa reduca din marja pe care o au la dispozitie in cazul locuintelor noi.

Potrivit legislatiei in vigoare, dobanda maxima pe care bancile o pot percepe  pentru creditele Prima Casa este formata din ROBOR la 3 luni plus o marja de maxim 2 puncte procentuale.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus