Prima Casa ar mai putea primi bani pentru acest an

Programul Prima Casa ar putea fi suplimentat, pentru a treia oara in acest an, dupa alte doua aprobate de stat, de cate 500 de milioane de lei fiecare. Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat ca se analizeaza aceasta posibilitate, avand in vedere cererea foarte mare pe final de an.

"Pentru sfarsitul acestui an, intr-adevar exista cerere. Analizam acum in ce masura este o cerere reala", a spus Anca Dragu.

Ministrul Finantelor a adaugat ca, in acest moment, plafonul total alocat pentru programa in 2016 este la acelasi nivel cu cel de anul trecut, desi a pornit la jumatate. ”Sincera sa fiu, nu ma asteptam sa fie cerere suplimentara in 2016 fata de 2015. In 2015 am avut 200 de milioane de lei nefolosite. Aceasta cerere foarte mare pe 2016 ne surprinde pe toti participantii la piata. Analizam in ce masura e posibil si fezabil sa avem o suplimentare acum iar pentru 2017 si anii urmatori sumele vor fi disponibile", a mai spus Dragu.


Ea a mai spus ca strategia pe cinci ani referitoare la evolutia Programului Prima Casa, anuntata saptamana trecuta, va fi aprobata in saptamanile viitoare in Guvern printr-un memorandum, astfel incat 2017 sa inceapa cu plafonul deja aprobat.

"Si pentru Prima Casa am constatat ca e nevoie de predictibilitate. Am vazut evolutia cererilor, au fost varfuri in anumite luni, corelate cu anumite evenimente. De aceea, am propus o strategie pe cinci ani astfel incat atat persoanele fizice, cat si constructorii sau cei care detin locuinte si vor sa le vanda sa-si poata face un proiect pe mai mult de un an", a explicat Anca Dragu.

Conditii diferite pentru locuintele vechi

Strategia prevede, pentru urmatorii doi ani, un plafon anual de 2 milioane de lei, iar pentru urmatorii trei cate 1,5 milioane de lei, si un  grad de garantare din partea statului redus la 40% pentru locuintele mai vechi de cinci ani. Avansul ramane, insa, la 5% pentru toate categoriile de locuinte achizitionate prin program.

Nici marja de dobanda nu se va modifica, dupa cum a sugerat Ministrul Finantelor. Anca Dragu a explicat ca, pentru a diferentia creditele acordate pentru locuintele noi, care raman cu o garantare de 50% din partea statului, de cele vechi, pentru care garantia statului scade la 40%, bancile ar putea sa reduca din marja pe care o au la dispozitie in cazul locuintelor noi.

Potrivit legislatiei in vigoare, dobanda maxima pe care bancile o pot percepe  pentru creditele Prima Casa este formata din ROBOR la 3 luni plus o marja de maxim 2 puncte procentuale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus