top banner

Prima Casa ar mai putea primi bani pentru acest an

24 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Programul Prima Casa ar putea fi suplimentat, pentru a treia oara in acest an, dupa alte doua aprobate de stat, de cate 500 de milioane de lei fiecare. Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat ca se analizeaza aceasta posibilitate, avand in vedere cererea foarte mare pe final de an.
"Pentru sfarsitul acestui an, intr-adevar exista cerere. Analizam acum in ce masura este o cerere reala", a spus Anca Dragu.
Ministrul Finantelor a adaugat ca, in acest moment, plafonul total alocat pentru programa in 2016 este la acelasi nivel cu cel de anul trecut, desi a pornit la jumatate. ”Sincera sa fiu, nu ma asteptam sa fie cerere suplimentara in 2016 fata de 2015. In 2015 am avut 200 de milioane de lei nefolosite. Aceasta cerere foarte mare pe 2016 ne surprinde pe toti participantii la piata. Analizam in ce masura e posibil si fezabil sa avem o suplimentare acum iar pentru 2017 si anii urmatori sumele vor fi disponibile", a mai spus Dragu.
Ea a mai spus ca strategia pe cinci ani referitoare la evolutia Programului Prima Casa, anuntata saptamana trecuta, va fi aprobata in saptamanile viitoare in Guvern printr-un memorandum, astfel incat 2017 sa inceapa cu plafonul deja aprobat.
"Si pentru Prima Casa am constatat ca e nevoie de predictibilitate. Am vazut evolutia cererilor, au fost varfuri in anumite luni, corelate cu anumite evenimente. De aceea, am propus o strategie pe cinci ani astfel incat atat persoanele fizice, cat si constructorii sau cei care detin locuinte si vor sa le vanda sa-si poata face un proiect pe mai mult de un an", a explicat Anca Dragu.
Conditii diferite pentru locuintele vechi
Strategia prevede, pentru urmatorii doi ani, un plafon anual de 2 milioane de lei, iar pentru urmatorii trei cate 1,5 milioane de lei, si un  grad de garantare din partea statului redus la 40% pentru locuintele mai vechi de cinci ani. Avansul ramane, insa, la 5% pentru toate categoriile de locuinte achizitionate prin program.
Nici marja de dobanda nu se va modifica, dupa cum a sugerat Ministrul Finantelor. Anca Dragu a explicat ca, pentru a diferentia creditele acordate pentru locuintele noi, care raman cu o garantare de 50% din partea statului, de cele vechi, pentru care garantia statului scade la 40%, bancile ar putea sa reduca din marja pe care o au la dispozitie in cazul locuintelor noi.
Potrivit legislatiei in vigoare, dobanda maxima pe care bancile o pot percepe  pentru creditele Prima Casa este formata din ROBOR la 3 luni plus o marja de maxim 2 puncte procentuale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani concureaza atractivitatea imprumuturilor din programul cu garantii guvernamentale, marjele scazand la randul lor semnificativ.

29 Apr 2024 | Credite imobiliare
Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul