top banner

Pretul locuintelor nu va suferi modificari importante in urmatorii ani

08 Iunie 2011 | Autor: Marius Serban

Cei care doresc sa isi cumpere o locuinta nu trebuie sa se simta presati sa faca aceasta achizitie cat mai repede, deoarece pretul caselor nu va suferi modificari prea mari in urmatorii ani, confrom unei analize regionale a grupului UniCredit.
In 2010, preturile la case au stagnat sau au scazut in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est. Doar in tarile baltice si in Ungaria, au avut loc cresteri de preturi de 2-5%, conform unui studiu UniCredit.
Situatia nu este de asteptat sa se schimbe in urmatorii ani, deoarece stocul mare de apartamente nevandute vor tine in frau preturile. “Experientele anterioare de prabusire a preturilor imobiliare din intreaga lume sugereaza ca este nevoie de cativa ani pentru a se epuiza stocul de case construite in perioada de boom economic”, precizeaza autorii studiului.
Desi sectorul constructiilor si-a mai revenit in unele tari din regiune, precum Polonia sau Ungaria, majoritatea lucrarilor au vizat proiecte de infrastructura si nu rezidentiale.
Creditarea nu va mai umfla preturile
Cresterea preturilor la case va fi limitata si de conditiile de creditare, fiind putin probabil ca bancile sa lanseze un nou val de finantari de locuinte. Majoritatea bancilor prezente in Europa Centrala si de Est vor fi nevoite in viitorul apropiat sa isi majoreze fondurile proprii pentru a face fata cerintelor mai stricte de supraveghere bancara, impuse prin Basel III. In plus, nu vor mai putea acorda la fel de usor credite pe termen lung fara a dispune si de surse de finantare pe termen lung. Aceste cerinte vor limita fondurile disponibile pentru creditare.  
Totodata, cererea de locuinte se va mentine scazuta in urmatorii ani, din cauza diminuarii puterii de cumparare. Salariile au inregistrat scaderi importante in termeni reali, iar rata somajului nu se va imbunatati prea curand.
Pe termen lung, analistii UniCredit considera insa ca cererea isi va reveni, urmand a fi impulsionata atat de factorii demografici, cat si de majorarea veniturilor. Acesti factori vor conduce in cele din urma si la cresterea preturilor la case, insa in conditiile imbunatatirii calitative a fondului locativ.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul