top banner

Pretul locuintelor nu va suferi modificari importante in urmatorii ani

08 Iunie 2011 | Autor: Marius Serban

Cei care doresc sa isi cumpere o locuinta nu trebuie sa se simta presati sa faca aceasta achizitie cat mai repede, deoarece pretul caselor nu va suferi modificari prea mari in urmatorii ani, confrom unei analize regionale a grupului UniCredit.
In 2010, preturile la case au stagnat sau au scazut in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est. Doar in tarile baltice si in Ungaria, au avut loc cresteri de preturi de 2-5%, conform unui studiu UniCredit.
Situatia nu este de asteptat sa se schimbe in urmatorii ani, deoarece stocul mare de apartamente nevandute vor tine in frau preturile. “Experientele anterioare de prabusire a preturilor imobiliare din intreaga lume sugereaza ca este nevoie de cativa ani pentru a se epuiza stocul de case construite in perioada de boom economic”, precizeaza autorii studiului.
Desi sectorul constructiilor si-a mai revenit in unele tari din regiune, precum Polonia sau Ungaria, majoritatea lucrarilor au vizat proiecte de infrastructura si nu rezidentiale.
Creditarea nu va mai umfla preturile
Cresterea preturilor la case va fi limitata si de conditiile de creditare, fiind putin probabil ca bancile sa lanseze un nou val de finantari de locuinte. Majoritatea bancilor prezente in Europa Centrala si de Est vor fi nevoite in viitorul apropiat sa isi majoreze fondurile proprii pentru a face fata cerintelor mai stricte de supraveghere bancara, impuse prin Basel III. In plus, nu vor mai putea acorda la fel de usor credite pe termen lung fara a dispune si de surse de finantare pe termen lung. Aceste cerinte vor limita fondurile disponibile pentru creditare.  
Totodata, cererea de locuinte se va mentine scazuta in urmatorii ani, din cauza diminuarii puterii de cumparare. Salariile au inregistrat scaderi importante in termeni reali, iar rata somajului nu se va imbunatati prea curand.
Pe termen lung, analistii UniCredit considera insa ca cererea isi va reveni, urmand a fi impulsionata atat de factorii demografici, cat si de majorarea veniturilor. Acesti factori vor conduce in cele din urma si la cresterea preturilor la case, insa in conditiile imbunatatirii calitative a fondului locativ.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul