Presedintele nu aproba locuintele de sprijin

Presedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu posibilitatea ca cei care nu isi mai pot plati ratele la casa sa ramana in locuinta pe post de chiriasi, in urma preluarii acesteia de catre primarie. Astfel, actul normativ care prevede aceasta posibilitate a fost trimis in Parlament spre reexaminare.

Potrivit presedintelui, actul normativ trebuie sa prevada clar criteriile de acordare a acestei facilitati. Totodata, el reclama faptul ca nu se face o diferentiere reala intre beneficiarii acestei legi si ai celei privind locuintele sociale.

Astfel, presedintele cere mai multa claritate si precizie in acest act nomativ.

„Consideram ca asigurarea de locuinte pentru categoriile de persoane defavorizate impune, in mod necesar, adoptarea de masuri legislative coerente, eficiente, predictibile si, in acelasi timp, responsabile, numai astfel statul realizandu-si functia sociala prin protectia pe care doreste sa o acorde unor persoane vulnerabile. Insa, deosebirea de tratament juridic intre persoanele care pot beneficia de locuinta sociala si persoanele care pot beneficia de locuinta de sprijin nu se justifica, in opinia noastra, prin raportare la criterii obiective si rationale, motiv pentru care se impune reexaminarea de catre Parlament a Legii pentru completarea Legii locuintei nr. 114/1996”, se arata in scrisoarea transmisa de presedinte Parlamentului.

Cine poate beneficia de aceasta lege?

Totodata, in document se mentioneaza faptul ca definitia locuintei de sprijin este deficitara in sensul ca nu stabileste cu certitudine care este momentul la care solicitantul poate formula cerere pentru repartizarea unei locuinte de sprijin.


„De asemenea, sfera persoanelor indreptatite sa solicite locuinte de sprijin nu este clar determinata, legea facand referire la persoane sau familii evacuate sau care urmeaza a fi evacuate pentru neplata obligatiilor rezultate din contractele de credit ipotecar si a caror situatie financiara nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei. Mai mult, legea stabileste ca pot beneficia de locuinte de sprijin si alte persoane a caror locuinta a fost executata silit in urma neplatii unui contract de credit ipotecar, in cazul in care locuinta de sprijin nu este solicitata de fostul proprietar al locuintei. De asemenea, (...) pot beneficia de aceste locuinte si alte categorii de solicitanti, simpla trimitere la respectarea prevederilor prezentei legi nefiind suficient de precisa si clara pentru identificarea acestora”, se mai arata in documentul citat.

Cauza neplatii creditului trebuie sa confirme caracterul social

Pe de alta parte, potrivit presedintelui, legiuitorul nu stabileste cauzele ce determina neplata obligatiilor rezultate din contractele de credit in masura sa corespunda caracterului social al legii transmise la promulgare.

„In consecinta, orice neplata a obligatiilor contractuale, chiar imputabila, ar putea atrage aplicabilitatea regulilor privind locuinta de sprijin”, mai spune presedintele.

Totodata, presedintele mai reclama neclaritati cu privire la chiria pe care locatarul urmeaza sa o plateasca dar si la modalitatea de dobandire a imobilelor de catre autoritatile locale.

„Legea pentru completarea Legii locuintei nr. 114/1996 reglementeaza un nou tip de locuinta, respectiv locuinta de sprijin. Astfel,  potrivit legii transmise la promulgare, locuintele de sprijin sunt cumparate prin licitatie publica de catre autoritatile administratiei publice locale si sunt atribuite cu chirie unor persoane sau familii, care urmeaza a fi evacuate sau au fost evacuate din locuinte (...) prin proceduri de executare silita, in urma neachitarii obligatiilor contractuale prevazute in contracte de credit ipotecar si a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau închirierea unei locuinte in conditiile pietei”, se mentioneaza in scrisoarea transmisa de presedinte Parlamentului.

Actul normativ a fost adoptat de Parlament in urma cu aproximativ o luna.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus