top banner

Polonia: Guvernatorul avertizeaza bancile sa nu astepte sprijinul statului

24 Martie 2015 | Autor: Conso

Guvernatorul Bancii centrale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat bancile comerciale sa nu se bazeze pe ipoteza ca vor beneficia de fonduri publice pentru a-i ajuta pe cei care au probleme la rambursarea creditelor in franci elvetieni.
Mai mult, potrivit Reuters, guvernatorul Bancii Nationale a Poloniei a amenintat bancile ca, daca nu vin cu solutii concrete in sprijinul clientilor, va cere autoritatilor sa inaspreasca reglementarile pentru creditele ipotecare.
”In propunerile lor bancile nu pot sa se bazeze pe ideea ca vor putea utiliza fonduri publice deoarece acest lucru ar insemna ca bancile se transforma in bugetul de stat care strange taxe de la unii cetateni pentru a le transfera altora. Cred ca profiturile de peste 16 miliarde de zloti (4,17 miliarde de dolari) inregistrate anul trecut de sectorul bancar sunt suficiente pentru a gasi o solutie rezonabila”, a declarat Marek Belka intr-un interviu acordat acordat unui cotidian polonez.
Bancile trebuie sa dovedeasca faptul ca merita increderea publicului
De asemenea, guvernatorul Bancii centrale a Poloniei a subliniat ca bancile trebuie sa dovedeasca faptul ca sunt institutii care merita increderea publicului si fiecare dintre ele trebuie sa puna la punct solutii concepute in mod specific pentru clientii lor. ”Costul oricaror actiuni care vizeaza creditele in franci nu poate fi transferat catre institutiile publice. Acest lucru se aplica atat pentru impovararea directa a bugetului cat si pentru conceptul utilizarii rezervelor valutare pentru a garanta riscul de schimb valutar al bancilor”, a spus Marek Belka.
Acesta a avertizat ca daca bancile nu ii ajuta pe cei cu credite in franci, atunci va cere Autoritatii de supraveghere a pietelor financiare din Polonia sa inaspreasca reglementarile pentru creditele ipotecare.
Multi polonezi au probleme cu rambursarea creditelor in franci
Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare in franci contractate inainte de criza financiara cand zlotul polonez era relativ puternic in raport cu francul. In prezent, o parte dintre acestia au probleme la rambursare in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei din 15 ianuarie de a elimina pragul maxim de apreciere pentru franc in raport cu euro, de 1,2 franci/euro, care a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez in raport cu francul.
Guvernul polonez a propus o serie de masuri de sprijinire a celor care au luat credite in franci insa, cu toate acestea, autoritatile de la Varsovia au respins varianta adoptata in Ungaria care prevede conversia fortata in moneda locala a creditelor in franci, la un curs de schimb din toamna anului 2014. Bancile poloneze spera ca, in colaborare  cu Guvernul, vor putea sa isi finalizeze, pana la mijlocul lunii mai, propunerile cu privire la masurile destinate rezolvarii problemelor provocate de creditele in franci.
Pe lista bancilor poloneze cu portofolii mari de credite in franci elvetieni se numara  Getin Noble Bank, PKO BP, BPH, BZ WBK, mBank, precum si diviziile din Polonia ale Millennium si Raiffeisen.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul