top banner

Piata imobiliara europeana nu a scapat de norii negri

20 Iulie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Un raport recent al Deutsche Bank scoate in evidenta faptul ca principalele piete imobiliare din zona euro sunt inca supraevaluate. Cu exceptia Germaniei, este de asteptat ca pe termen mediu, preturile locuintelor sa continue sa scada, ca urmare a scaderii veniturilor.
Un raport al Deutsche Bank arata ca declinul pietei imobiliare europene este departe de a se fi finalizat. Chiar daca in Irlanda, preturile locuintelor s-au redus cu 50%, faptul ca veniturile sunt in scadere la nivelul intregii Uniuni Europene, ofera inca loc de corectii suplimentare.
Cu cat vor mai scadea preturile?
Indicatorul economic luat in calcul de Deutsche Bank in cadrul analizei este raportul dintre venitul populatiei si pretul locuintei. Valorile calculate sugereaza ca mare parte din piata imobiliara din zona euro ramane supraevaluata. Spre exemplu, chiar daca a existat o corectie puternica in Spania, preturile sunt inca mai mari cu 25% fata de nivelul de echilibru pe termen lung la care ar trebui sa se situeze. 
In Belgia, Franta si Olanda, locuintele raman chiar mai greu accesibile pentru populatie decat in Spania, din cauza preturilor ridicate. Raportul dintre venituri si pret indica o supraevaluare cu 40% a preturilor in aceste tari.
In Grecia, pana in 2007, pretul locuintelor a urcat usor mai rapid decat veniturile si accesul populatiei la piata imobiliara a reusit sa se echilibreze. Totusi, este de asteptat ca preturile sa fie trase in jos de scaderile de venit prognozate pentru viitor.
Raportul indica Germania ca fiind singura tara unde piata imobiliara este echilibrata, respectiv puterea de cumparare a populatiei este aliniata cu preturile  locuintelor. Explicatia este ca in perioada 2000-2007 preturile locuintelor au evoluat in pas cu veniturile, fara a se inregistra cresteri rapide de preturi, ca in restul tarilor europene.
Se vor mai reduce preturile in Romania?
Raportul Deutsche Bank ia in calcul si tari din afara zonei euro, dar vorbeste despre faptul ca preturile in piata imobililara sunt afectate puternic de factori externi, precum reglementari privind gradul maxim de indatorare, gradul maxim de acoperire cu garantii, deductibilitatea anumitor costuri sau reduceri de taxe, etc.
In statele din zona euro, impactul factorilor externi a fost minim, deoarece pietele au cunoscut stabilitate din acest punct de vedere, chiar si in perioada de boom.
In Romania, lucrurile au stat la polul opus. In 2007, bancile au beneficiat de norme relaxate de creditare ce le-au permis sa ofere sume mari de bani chiar si persoanelor cu venituri reduse sau incerte, in vederea achizitiei de imobile.
In prezent, situatia este diferita. Reglementarile prudentiale au devenit mult mai restrictive, in conditiile in care bancile ezita sa isi asume riscuri prea mari, avand in vedere contextul economic dificil.
Nici factorii economici nu vin in sprijinul pietei imobiliare. Veniturile au scazut puternic in ultimii ani, atat in sectorul privat cat si in cel public, in timp ce rata somajului a urcat.
Pe de alta parte, intr-o tara care nu a adoptat moneda euro, dar in care preturile tranzactiilor se exprima in aceasta valuta, cresterea cursului are un impact major. Cum cotatiile euro-leu au urcat puternic in ultima perioada, este posibil ca acest lucru sa exercite presiuni de scadere pentru reducerea pretului imobilelor, exprimat in euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul