top banner

Paralizeaza creditarea prin conversia in justitie a imprumuturilor din valuta in lei?

12 Septembrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

ARB a penalizat prin vocea presedintelui Radu Gratian Ghetea prima sentinta din justitie de conversie a unui credit din franci elvetieni in lei, la cursul din momentul acordarii, argumentand ca in acest fel reluarea creditarii va fi intarziata. Este posibila o astfel de evolutie?
"Eu cred ca astfel de sentinte nu ajuta deloc la redresarea creditarii. Atunci cand vezi ce ti se poate intampla nu te mai grabesti sa incepi creditarea. La nivelul CEC Bank nu avem astfel de probleme, dar in calitate de presedinte al ARB transmit ingrijorarea sistemului", a declarat joi Radu Gratian Ghetea, presedinte ARB si CEC Bank.
Prima observatie care s-ar putea face este ca in ultima vreme bancile au continuat sa ramburseze liniile de finantare de la bancile-mama (9,1 miliarde euro au plecat din bilanturi in intervalul decembrie 2008-iunie 2014; ultimele 5 miliarde doar in intervalul 2012-iunie 2014) fara sa ia in calcul reluarea creditarii din Romania, ne referim aici la resursele in valuta, cele care sunt vizate de altfel in cazul acestor decizii in justitie.
Cu alte cuvinte, bancile s-ar putea teme cel mult ca nu vor mai putea sa ramburseze in acelasi ritm creditele acordate de bancile-mama daca justitia din Romania le obliga sa converteasca o parte din creditele in valuta in lei, la cursul din momentul acordarii, nu neaparat ca nu vor mai avea bani sa dea credite in valuta, pentru care oricum cererea este in scadere iar tendinta este de orientare spre imprumuturile in lei.
Ar avea bancile motive sa intarzie reluarea creditarii in lei din aceeasi cauza? E greu de crezut acest lucru cat timp BNR pune la dispozitia bancilor resurse nelimitate de moneda prin licitatiile saptamanale Repo.
Ramane in discutie reducerea marjelor de profit, poate chiar problema pierderilor pentru bancile care nu au avut grija sa-si acopere riscul valutar in momentul in care au atras resurse in valuta (euro, franci elvetieni, etc).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul