top banner

Pana la ce nivel pot ajunge dobanzile penalizatoare la creditele restante?

13 August 2012 | Autor: Alexandra Popa

Modul de stabilire si calcul al dobanzilor penalizatoare a fost strict reglementat prin OUG 50/2010, respectiv prin legea de adoptare nr. 288/2010.
Scopul acestei reglementari privind penalitatile este de a proteja clientii impotriva abuzurilor din partea institutiilor de credit. Spre exemplu, au existat cazuri in care pentru 1 cent restant au fost calculate penalizari de cateva zeci de euro.
Astfel, conform noilor reglementari, nu se pot aplica dobanzi penalizatoare decat la partea de credit restant, nu si la dobanzile restante aferente. In plus, pentru cei aflati in situatii dificile speciale, nivelul dobanzii penalizatoare este plafonat la o valoare maxima.
Mai exact, legea 288/2010 precizeaza, la Art 38:
(2) Dobanda penalizatoare se calculeaza pe baza de procent fix si se aplica la sumele restante in conformitate cu prevederile contractului de credit, cu exceptia sumelor provenite din calculul dobanzii.
(3) Rata dobanzii aplicabila in cazul creditelor restante nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale rata dobanzii aplicata atunci cand creditul nu inregistreaza restanta, in cazul in care consumatorul sau sotul/sotia acestuia se afla in una dintre urmatoarele situatii: somaj, reducere drastica a salariului, deces. Prin reducerea drastica a salariului se intelege o reducere de cel putin 15% din valoarea acestuia. Aceasta dobanda va fi perceputa pana la incetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. In caz de deces, perioada nu poate fi mai mica de 6 luni.
In cazul situatiei dvs particulare, faptul ca datoria s-a dublat in numai 5 luni de neplata a ratelor arata fie ca nivelul dobanzii penalizatoare a fost stabilit la un nivel foarte mare, fie nu a fost calculat corect.
Mai mult, avand in vedere faptul ca sotul dvs a decedat la inceputul anului, timp de cel putin 6 luni dobanda penalizatoare nu ar fi trebuit sa depaseasca cu mai mult de 2 procente rata dobanzii curente a creditului.
In acest caz, este recomandabil sa solicitati bancii sau IFN-ului de la care ati contractat imprumutul o recalculare a sumelor datorate. De asemenea, puteti inainta o sesizare catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sau puteti merge in instanta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul