Noua oferta CEC Bank conduce topul creditelor ipotecare fara virare de venit

Bancile continua relaxarea in cazul creditelor ipotecare. Dupa ce majoritatea au revenit la avansuri accesibile, de la nivelurile prohibitive la care ajunsesera anul trecut, institutiile de credit coboara si dobanzile. Ofertele sunt, insa, conditionate de tot mai multi factori si, implicit, sunt tot mai greu de descifrat de catre clienti.

CEC Bank a  modificat recent dobanzile aferente creditelor ipotecare in lei pentru achizitia sau construirea de locuinte aflate in Bucuresti, judetul Ilfov, orasele resedinte de judet, precum si in alte localitati din Romania in care banca este de parere ca piata este suficient de atractiva.

Clientii CEC Bank beneficiaza de dobanzi reduse cu pana la 0,65 pp, in urma micsorarii marjei fixe peste Robor la 6 luni.

Unde se afla banca in top?

Pentru un credit de achizitie locuinta de 200.000 de lei fara virare de venit si cu avans de minim 15%, contractat pe o perioada de 20 de ani, CEC Bank se afla in fruntea clasamentului din punct de vedere al dobanzii anuale efective (DAE).

CEC Bank se numara, de altfel, printre putinele banci care ofera posibilitatea unui aport propriu de numai 15%, majoritatea impunand un minim de 20-25%.

Astfel, pentru un avans intre  15% si 30%, cu card de credit atasat, CEC Bank afiseaza un DAE de 4,37%, conform comparatorului de credite ipotecare Conso.ro. Varianta fara card de credit presupune un DAE usor mai mare, de 4,48%.

Pozitiile urmatoare in topul bancilor cu un avans minim de 15% sunt ocupate de BCR (doar in orasele mari sau cele in care piata este suficient de atractiva) si ING Bank. BCR iese astfel pe piata cu un DAE de 4,78%, iar ING cu 5%, in cazul creditului fara asigurare de viata, respectiv cu 5,05% in cazul variantei standard.

Si Banca Transilvania vine cu un cost relativ redus la creditul de achizitie imobil, DAE fiind de 5,26%.

Un caz aparte il reprezinta OTP Bank, care afiseaza o dobanda sub forma de interval, situatie in care personalizeaza nivelul dobanzii in functie de profilul de risc al clientului. Astfel, DAE se incadreaza intre 4,32% si 6,39%, clientul putand afla ce dobanda ii revine numai in urma unei simulari efectuate la ghiseul bancii.

Costurile depind de tot mai multi factori

Aceste oferte reprezinta insa doar o mica parte din intreaga paleta de produse pusa la punct de catre banci. Bancile au inceput astfel sa isi contureze tot mai mult grila de costuri in functie de profilul clientilor.

Clientii pot plati la unele banci costuri mai mici daca vin cu un avans mai mare, daca locuiesc intr-un oras atractiv pentru banca sau daca isi incaseaza veniturile prin banca.

Totodata, incheierea unei asigurari de viata sau aducerea unor garantii suplimentare sunt alte conditii impuse de unele banci pentru a oferi imprumutatilor costuri mai mici.

De asemenea, unele banci din piata au complicat grila de costuri dupa aparitia legii darii in plata.
De aceea, inainte de semnarea contractului de finantare, este bine sa se foloseasca un comparator de credite cum este cel oferit de Conso.ro, pentru ca o astfel de abordare poate duce la economisirea unor sume importante pentru cei imprumutati.

  Topul bancilor in functie de DAE cu avans minim de 15%
  

Denumire Banca

Denumire Produs

Tip dobanda

DAE

CEC Bank

Credit Ipotecar pentru investitii imobiliare (cu card de credit) cu dare in plata - orase resedinte de judet

variabila

4.37%

CEC Bank

Credit Ipotecar pentru investitii imobiliare cu dare in plata (orase resedinte de judet)

variabila

4.48%

BRD

Credit imobiliar - Habitat (cu garantii sporite)

variabila

4.76%

BCR

Credit imobiliar Casa mea (orase mari)

fixa 5 ani

4.78%

ING Bank

Credit imobiliar - Avantaj Plus Standard- fara asigurare de viata

variabila

5%

ING Bank

Credit imobiliar - Avantaj Plus cu asigurare de viata

variabila

5.05%

Banca Transilvania

Credit imobiliar

variabila

5.26%

BCR

Credit imobiliar Casa mea (orase mari)

fixa 10 ani

5.47%

OTP Bank

Credit ipotecar

variabila

4.32%-6.39%

BRD

Credit imobiliar - Habitat (cu garantii sporite)

fixa 15 ani

6.73%

BRD

Credit imobiliar - Habitat (cu garantii sporite)

fixa

7.03%

Libra Internet Bank

Credit pentru investitii imobiliare

variabila

7.16%


                                                            Sursa: Conso.ro       
  Ipoteze pentru calculul DAE: credit de 200.000 RON pe 20 ani


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Imobiliare

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus