top banner

Ofensiva pe Prima Casa este condusa de BRD

20 Februarie 2015 | Autor: Conso

Programul Prima Casa, varianta 2015, a debutat la inceputul acestei luni, cu un plafon total de garantii de 2,64 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde reprezinta plafonul  alocat de stat pentru acest an, iar diferenta provine din suma garantiilor neutilizate in 2014.
In aceste conditii, clientii interesati reiau analizarea ofertelor, in speranta de a gasi cel mai avantajos credit. Avand in vedere ca, in mare, conditiile de creditare sunt reglementate de lege, respectiv avansul minim, 5%, si marja maxima de dobanda, de 2,5 puncte procentuale peste indicele ROBOR la trei luni, iar comisionul de gestiune pentru emiterea unei garantii este de 0,49%/an aplicat la soldul finantarii si se plateste catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.
Vorbim de finantarile in lei, pentru ca cele in valuta au fost eliminate in urma modificarii actelor normative care reglementeaza acest produs.
Potrivit comparatorului de oferte Conso.ro, pentru un credit de 171.000 de lei, corespunzator unei locuinte de 180.000 de lei (aproximativ 40.000 de euro) pe 30 de ani, in acest moment cel mai avantajos produs este oferit de BRD.
Banca percepe o dobanda anuala efectiva (DAE) de 3,94%, astfel ca rezulta o prima rata lunara de aproape 760 de lei, iar o suma totala de plata, in conditiile in care costurile se mentin pe intreaga perioada de creditare, de 288.000 de lei.
Pe locurile urmatoare se afla CEC Bank, cu DAE de 4,19%, o prima rata lunara de aproape 780 de lei si o suma totala de plata de 296.000 de lei, si ING Bank, cu DAE de 4,22%, prima rata de 772 lei si o suma totala de plata pana la final de 296.000 de lei.
Cela mai defavorabile oferte pentru programul Prima casa vin de la Intesa Sanpaolo Bank, Piraeus Bank si UniCredit Tiriac Bank. La aceasta din urma, DAE este de 5,33%, prima rata lunara - 871 de lei, iar suma totala de plata ajunge la 333.430 lei.
Totusi, mai sunt si alte aspecte de care trebuie sa tinem cont in momentul contractarii unui astfel de credit.
Varsta minima a solicitantului difera intre banci. La CEC este de 18 ani, la BRD - 20, iar la ING - 21.
In materie de asigurari, toate cele trei banci solicita asigurarea imobilului, dar numai la ING este obligatorie si asigurarea de viata, la celelalte doua asigurarea de viata sau de deces si invaliditate fiind optionala.
Dobanzile nominale la cele trei banci nu difera semnificativ. CEC aplica o marja de 1,9 puncte peste indicele ROBOR la trei luni, in timp ce celelalte doua banci analizate aplica o marja de 2 puncte, sub marja maxima legala de 2,5 puncte.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul