Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

Ministerul Finantelor Publice a publicat un nou proiect de ordonanta, prin care doreste transformarea programului Prima Casa in programul “O familie, O casa”.

Noul program preia multe dintre caracteristicile actualului program:

- Avansul minim se mentine la 5% din pretul de achizitie, valoarea maxima a unui credit fiind de 66.500 euro
- Rata dobanzii la credite va fi de 2 puncte procentuale peste IRCC
- Locuinta achizitionata nu va putea fi instrainata in primii 5 ani.

Persoanele cu venituri mari vor fi excluse din program

Noul program introduce criterii mai strice pentru accesarea unui credit, fiind conceput pentru persoanele cu venituri mai mici. In momentul acordarii creditului, solicitantii trebuie sa aiba un venit net lunar de maxim 4.500 lei, iar pentru familiile cu copii, veniturile nu trebuie sa depaseasca pragul de 7.000 lei.

Restrictia s-a introdus la recomandarea Consiliul General al Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) care a semnalat necesitatea recalibrarii programului Prima Casa din punct de vedere social.

Din datele BNR reiese ca imprumuturile Prima Casa au dobandit o dimenisune sistemica, reprezentand 45% din stocul de credite ipotecare. Iar in utimele 12 luni, o treime din creditele ipotecare nou acordate au fost de tip Prima Casa.

Conform recomandarii CNSM, este necesara reorientarea programului catre persoanele cu venit pana intr-un anumit plafon, asigurand astfel o disponibilitate mai mare a fondurilor pentru persoane care nu pot accesa un imprumut imobiliar standard.

Subventie de dobanda pentru cei cu venituri mai mici

O alta noutate o reprezinta introducerea unor subventii de dobanda:
- 0,5 puncte procentuale pentru persoanele fara copii;
- 1 punct procentual pentru persoanele cu copii.

Subventia se acorda daca solicitantul inca se mai incadreaza in luna decembrie a fiecarui an in limitele de venit stabilite pentru acordarea creditului. In acest sens, imprumutati vor depune cereri anuale pentru acordarea subventiei la Fondul de garantare.

Subventia nu se poate cumula cu alte ajutoare de stat pentru spatiul de locuit, cum ar fi compensatia pentru chirie primita de politisti. 

O singura locuinta in mediul urban pentru imprumutati

O alta conditie impusa pentru solicitanti este ca acestia sa detina o singura locuinta in mediul urban pe toata durata rambursarii creditului, nu doar la acordarea creditului.

Pana acum, o persoana putea achizitiona o prima locuinta prin programul Prima Casa, dupa care putea achizitiona a noua locuinta prin alt tip de credit sau din surse proprii.

In programul “O familie, O casa”, daca solicitantul dobandeste o noua locuinta este va fi obligat in termen de 12 luni sa decida pe care locuinta sa o pastreze. Exceptie fac imobilele mostenite.

Beneficii mai modeste, comparativ cu versiunea initiala

Guvernul a temperat multe dintre beneficiile prevazute in prima versiune a programului O familie, O casa, pusa in dezbatere publica in iunie 2019. 

Initial, plafonul de venit era mai permisiv, fiind acceptate familii cu venituri de pana la 12.000 lei pe luna, daca aveau cel putin 2 copii. De asemenea, subventia de dobanda depindea de numarul de copii.

In plus, statul a renuntat la idea promovarii creditelor in lei cu dobanda fixa, ceea ce ar fi garantat solicitantilor rate fixe pe toata perioada rambursarii imprumutului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus