top banner

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

26 August 2019 | Autor: Marius Serban

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.
Ministerul Finantelor Publice a publicat un nou proiect de ordonanta, prin care doreste transformarea programului Prima Casa in programul “O familie, O casa”.

Noul program preia multe dintre caracteristicile actualului program:

- Avansul minim se mentine la 5% din pretul de achizitie, valoarea maxima a unui credit fiind de 66.500 euro
- Rata dobanzii la credite va fi de 2 puncte procentuale peste IRCC
- Locuinta achizitionata nu va putea fi instrainata in primii 5 ani.

Persoanele cu venituri mari vor fi excluse din program

Noul program introduce criterii mai strice pentru accesarea unui credit, fiind conceput pentru persoanele cu venituri mai mici. In momentul acordarii creditului, solicitantii trebuie sa aiba un venit net lunar de maxim 4.500 lei, iar pentru familiile cu copii, veniturile nu trebuie sa depaseasca pragul de 7.000 lei.

Restrictia s-a introdus la recomandarea Consiliul General al Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) care a semnalat necesitatea recalibrarii programului Prima Casa din punct de vedere social.

Din datele BNR reiese ca imprumuturile Prima Casa au dobandit o dimenisune sistemica, reprezentand 45% din stocul de credite ipotecare. Iar in utimele 12 luni, o treime din creditele ipotecare nou acordate au fost de tip Prima Casa.

Conform recomandarii CNSM, este necesara reorientarea programului catre persoanele cu venit pana intr-un anumit plafon, asigurand astfel o disponibilitate mai mare a fondurilor pentru persoane care nu pot accesa un imprumut imobiliar standard.

Subventie de dobanda pentru cei cu venituri mai mici

O alta noutate o reprezinta introducerea unor subventii de dobanda:
- 0,5 puncte procentuale pentru persoanele fara copii;
- 1 punct procentual pentru persoanele cu copii.

Subventia se acorda daca solicitantul inca se mai incadreaza in luna decembrie a fiecarui an in limitele de venit stabilite pentru acordarea creditului. In acest sens, imprumutati vor depune cereri anuale pentru acordarea subventiei la Fondul de garantare.

Subventia nu se poate cumula cu alte ajutoare de stat pentru spatiul de locuit, cum ar fi compensatia pentru chirie primita de politisti. 

O singura locuinta in mediul urban pentru imprumutati

O alta conditie impusa pentru solicitanti este ca acestia sa detina o singura locuinta in mediul urban pe toata durata rambursarii creditului, nu doar la acordarea creditului.

Pana acum, o persoana putea achizitiona o prima locuinta prin programul Prima Casa, dupa care putea achizitiona a noua locuinta prin alt tip de credit sau din surse proprii.

In programul “O familie, O casa”, daca solicitantul dobandeste o noua locuinta este va fi obligat in termen de 12 luni sa decida pe care locuinta sa o pastreze. Exceptie fac imobilele mostenite.

Beneficii mai modeste, comparativ cu versiunea initiala

Guvernul a temperat multe dintre beneficiile prevazute in prima versiune a programului O familie, O casa, pusa in dezbatere publica in iunie 2019. 

Initial, plafonul de venit era mai permisiv, fiind acceptate familii cu venituri de pana la 12.000 lei pe luna, daca aveau cel putin 2 copii. De asemenea, subventia de dobanda depindea de numarul de copii.

In plus, statul a renuntat la idea promovarii creditelor in lei cu dobanda fixa, ceea ce ar fi garantat solicitantilor rate fixe pe toata perioada rambursarii imprumutului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul