Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

Ministerul Finantelor Publice a publicat un nou proiect de ordonanta, prin care doreste transformarea programului Prima Casa in programul “O familie, O casa”.

Noul program preia multe dintre caracteristicile actualului program:

- Avansul minim se mentine la 5% din pretul de achizitie, valoarea maxima a unui credit fiind de 66.500 euro
- Rata dobanzii la credite va fi de 2 puncte procentuale peste IRCC
- Locuinta achizitionata nu va putea fi instrainata in primii 5 ani.

Persoanele cu venituri mari vor fi excluse din program

Noul program introduce criterii mai strice pentru accesarea unui credit, fiind conceput pentru persoanele cu venituri mai mici. In momentul acordarii creditului, solicitantii trebuie sa aiba un venit net lunar de maxim 4.500 lei, iar pentru familiile cu copii, veniturile nu trebuie sa depaseasca pragul de 7.000 lei.

Restrictia s-a introdus la recomandarea Consiliul General al Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) care a semnalat necesitatea recalibrarii programului Prima Casa din punct de vedere social.

Din datele BNR reiese ca imprumuturile Prima Casa au dobandit o dimenisune sistemica, reprezentand 45% din stocul de credite ipotecare. Iar in utimele 12 luni, o treime din creditele ipotecare nou acordate au fost de tip Prima Casa.

Conform recomandarii CNSM, este necesara reorientarea programului catre persoanele cu venit pana intr-un anumit plafon, asigurand astfel o disponibilitate mai mare a fondurilor pentru persoane care nu pot accesa un imprumut imobiliar standard.

Subventie de dobanda pentru cei cu venituri mai mici

O alta noutate o reprezinta introducerea unor subventii de dobanda:
- 0,5 puncte procentuale pentru persoanele fara copii;
- 1 punct procentual pentru persoanele cu copii.

Subventia se acorda daca solicitantul inca se mai incadreaza in luna decembrie a fiecarui an in limitele de venit stabilite pentru acordarea creditului. In acest sens, imprumutati vor depune cereri anuale pentru acordarea subventiei la Fondul de garantare.

Subventia nu se poate cumula cu alte ajutoare de stat pentru spatiul de locuit, cum ar fi compensatia pentru chirie primita de politisti. 

O singura locuinta in mediul urban pentru imprumutati

O alta conditie impusa pentru solicitanti este ca acestia sa detina o singura locuinta in mediul urban pe toata durata rambursarii creditului, nu doar la acordarea creditului.

Pana acum, o persoana putea achizitiona o prima locuinta prin programul Prima Casa, dupa care putea achizitiona a noua locuinta prin alt tip de credit sau din surse proprii.

In programul “O familie, O casa”, daca solicitantul dobandeste o noua locuinta este va fi obligat in termen de 12 luni sa decida pe care locuinta sa o pastreze. Exceptie fac imobilele mostenite.

Beneficii mai modeste, comparativ cu versiunea initiala

Guvernul a temperat multe dintre beneficiile prevazute in prima versiune a programului O familie, O casa, pusa in dezbatere publica in iunie 2019. 

Initial, plafonul de venit era mai permisiv, fiind acceptate familii cu venituri de pana la 12.000 lei pe luna, daca aveau cel putin 2 copii. De asemenea, subventia de dobanda depindea de numarul de copii.

In plus, statul a renuntat la idea promovarii creditelor in lei cu dobanda fixa, ceea ce ar fi garantat solicitantilor rate fixe pe toata perioada rambursarii imprumutului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Imobiliare

Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare
Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare

In asteptarea programului Noua casa, mostenitorul mai cunoscutului Prima Casa, bancile incep sa isi tenteze clientii dispusi sa ofere avansuri mai mari la imprumuturile imobiliare cu dobanzi fixe pana la 7 ani si marje ajustate in functie de valoarea avansului.

10 Iulie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus