Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

Ministerul Finantelor Publice a publicat un nou proiect de ordonanta, prin care doreste transformarea programului Prima Casa in programul “O familie, O casa”.

Noul program preia multe dintre caracteristicile actualului program:

- Avansul minim se mentine la 5% din pretul de achizitie, valoarea maxima a unui credit fiind de 66.500 euro
- Rata dobanzii la credite va fi de 2 puncte procentuale peste IRCC
- Locuinta achizitionata nu va putea fi instrainata in primii 5 ani.

Persoanele cu venituri mari vor fi excluse din program

Noul program introduce criterii mai strice pentru accesarea unui credit, fiind conceput pentru persoanele cu venituri mai mici. In momentul acordarii creditului, solicitantii trebuie sa aiba un venit net lunar de maxim 4.500 lei, iar pentru familiile cu copii, veniturile nu trebuie sa depaseasca pragul de 7.000 lei.

Restrictia s-a introdus la recomandarea Consiliul General al Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) care a semnalat necesitatea recalibrarii programului Prima Casa din punct de vedere social.

Din datele BNR reiese ca imprumuturile Prima Casa au dobandit o dimenisune sistemica, reprezentand 45% din stocul de credite ipotecare. Iar in utimele 12 luni, o treime din creditele ipotecare nou acordate au fost de tip Prima Casa.

Conform recomandarii CNSM, este necesara reorientarea programului catre persoanele cu venit pana intr-un anumit plafon, asigurand astfel o disponibilitate mai mare a fondurilor pentru persoane care nu pot accesa un imprumut imobiliar standard.

Subventie de dobanda pentru cei cu venituri mai mici

O alta noutate o reprezinta introducerea unor subventii de dobanda:
- 0,5 puncte procentuale pentru persoanele fara copii;
- 1 punct procentual pentru persoanele cu copii.

Subventia se acorda daca solicitantul inca se mai incadreaza in luna decembrie a fiecarui an in limitele de venit stabilite pentru acordarea creditului. In acest sens, imprumutati vor depune cereri anuale pentru acordarea subventiei la Fondul de garantare.

Subventia nu se poate cumula cu alte ajutoare de stat pentru spatiul de locuit, cum ar fi compensatia pentru chirie primita de politisti. 

O singura locuinta in mediul urban pentru imprumutati

O alta conditie impusa pentru solicitanti este ca acestia sa detina o singura locuinta in mediul urban pe toata durata rambursarii creditului, nu doar la acordarea creditului.

Pana acum, o persoana putea achizitiona o prima locuinta prin programul Prima Casa, dupa care putea achizitiona a noua locuinta prin alt tip de credit sau din surse proprii.

In programul “O familie, O casa”, daca solicitantul dobandeste o noua locuinta este va fi obligat in termen de 12 luni sa decida pe care locuinta sa o pastreze. Exceptie fac imobilele mostenite.

Beneficii mai modeste, comparativ cu versiunea initiala

Guvernul a temperat multe dintre beneficiile prevazute in prima versiune a programului O familie, O casa, pusa in dezbatere publica in iunie 2019. 

Initial, plafonul de venit era mai permisiv, fiind acceptate familii cu venituri de pana la 12.000 lei pe luna, daca aveau cel putin 2 copii. De asemenea, subventia de dobanda depindea de numarul de copii.

In plus, statul a renuntat la idea promovarii creditelor in lei cu dobanda fixa, ceea ce ar fi garantat solicitantilor rate fixe pe toata perioada rambursarii imprumutului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus