top banner

Noi fonduri pentru Prima casa din aceasta saptamana

10 Octombrie 2016 | Autor: Conso

Bancile comerciale primesc in aceasta saptamana plafoanele suplimentare de garantii acordate de Guvern in cadrul programului Prima Casa, in valoare totala de 500 de milioane de lei. Lista institutiilor financiare beneficiare este, insa, mai scurta decat la alocarile anterioare. Doua banci nu se mai regasesc pe aceasta lista.
„Ministerul Finantelor Publice a aprobat alocarea pe banci a celor 500 de milioane de lei, suma totala cu care a fost suplimentat plafonul de garantii pentru programul Prima Casa. Finantatorii care au primit plafoane sunt: Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole, Garanti Bank, ING Bank, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit”, se arata intr-un comunicat al Ministerului.
De remarcat este faptul ca pe lista Ministerului nu mai apar bancile Alpha Bank si Intesa Sanpaolo Bank, partenere pana acum in program.
De altfel, Guvernul a anuntat deja ca noile plafoane de garantii vor fi repartizate in functie de volumul de credite Prima casa acordate de fiecare banca participanta la program.
Guvernul vrea onorarea cu prioritate a cererilor vechi
In momentul aprobarii noului plafon de garantii, Executivul a precizat ca fondurile trebuie sa mearga cu prioritate catre cererile depuse inainte de noua alocare si care nu au mai putut fi onorate din cauza epuizarii plafoanelor de garantii.
„Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru acoperirea cu prioritate a solicitarilor de acordare a unei finantari garantate in cadrul Programului, aflate in diverse stadii de aprobare si pre-aprobare la finantatori”, se precizeaza in comunicatul Guvernului.
Bancile vor sa atraga si clienti noi
Insa unele banci sustin ca multe dintre acestea au expirat, iar clientii respectivi trebuie sa o ia de la capat cu procedura. In plus, reprezentantii acestora au precizat ca noii clienti vor avea acces la astfel de imprumuturi in aceleasi conditii ca si cei vechi.
Hotararea privind suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului total de garantii care pot fi emise anul acesta in cadrul programului a fost adoptata de Guvern in sedinta din 28 septembrie.
Plafonul de garantii pentru anul 2016 al Programului a mai fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, in luna mai, in contextul intrarii in vigoare a Legii privind darea in plata.
Noua suplimentare a plafoanelor vine pe fondul discutiilor pe marginea unei alte initiative legislative contestata de banci, si anume conversia creditelor in valuta la cursul din momentul contractarii imprumutului.
Astfel, dupa cele doua suplimentari, plafonul de garantare al acestui program guvernamental va fi, in acest an, de 2,69 miliarde de lei.
In total, de la lansarea Programului in 2009 si pana la finalul lui august 2016, au fost acordate 197.608 garantii in valoare totala de 16,88 de miliarde de lei. In acest moment, rata de neplata de catre beneficiarii programului Prima Casa este de 0,3%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul