top banner

Noi controverse in legatura cu darea in plata

07 Martie 2016 | Autor: Conso

Initiatorul Legii privind darea in plata, deputatul Daniel Zamfir, sustine ca majorarea avansului pentru creditele ipotecare de catre unele banci nu are la baza dezbaterile privind legea darii in plata. Potrivit acestuia, aceste masuri au fost generate de Legea ”bail-in-ului”.
Potrivit unui comunicat de presa al deputatului, explicatia ii apartine chiar viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu. Acesta din urma ar fi declarat, intr-o emisiune TV, ca nu din cauza Legii darii in plata vor mari bancile comerciale avansul, ci din cauza Legii bail-in.
”Aceasta Lege e implementarea unei directive europene, ce a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016 si care prevede ca bancile pot confisca depozitele clientilor de peste 100.000 euro pentru a evita intrarea bancii in faliment. Avem asadar o noua dovada a santajului exercitat de mediul bancar, in frunte, intr-un mod cu totul regretabil, cu Banca Nationala. Inca de la initierea acestei Legi, Banca Nationala a condus ostilitatile, anuntand cele mai groaznice scenarii: o banca urma sa intre in faliment si sa mai traga alte trei banci dup? ea, Legea reprezenta un risc sistemic pentru domeniul bancar, plecarea investitorilor din Romania etc. Pe parcursul adoptarii Legii, usor-usor reprezentantii BNR au renuntat la aceste sperietori. Ieri (duminica - n.r.), domnul Olteanu a eliminat-o si pe aceasta din urma”, a precizat deputatul Daniel Zamfir.
Si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, recunoste ca bancile s-au folosit de ”protectia” BNR in disputa pe Legea privind darea in plata si, din aceasta cauza, nu au comunicat suficient pe aceasta tema. ”Ei au spus asta, ca au pierdut o batalie mediatica. Sunt putin rautacios acum, dar spun ca nu aveau cum sa piarda o batalie mediatica in care nici cel putin nu au intrat. Au preferat de fiecare data sa stea in spatele Bancii Nationale sub un fel de protectie a Bancii Nationale si din aceasta cauza s-a intarit si ideea ca noi suntem avocatul lor. Noi nu am luat apararea unei banci. Repet! Noi luam apararea sistemului. Fara sistem financiar-bancar solid, stabil, economia de piata nu functioneaza”, a explicat Isarescu intr-un interviu acordat pentru Radio Romania Actualitati.
Bancile ar fi inasprit oricum conditiile de creditare prin transpunerea Directivei 17
In plus, nimeni nu mai aminteste in acest context de iminenta transpunere a Directivei 17/2014 privind creditele ipotecare. Transpunerea este in stadiu de proiect, desi termenul este 21 martie, iar proiectul de lege elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor nu contine prevederi cu privire la ”darea in plata”. Aceasta omisiune a fost explicata de reprezentantii ANPC prin faptul ca noul act normativ nu trebuie sa se suprapuna peste proiectul de Lege existent privind darea in plata. Initial, Protectia Consumatorilor a propus un proiect de Lege pentru transpunerea Directivei, in care exista un articol care preciza ca ”returnarea sau transferarea catre creditor a garantiei sau a veniturilor obtinute din vanzarea garantiei este suficienta pentru rambursarea totala a creditului”.
Directiva se refera, este adevarat, doar la creditele viitoare, dar tot pentru creditele viitoare anunta si bancile majorarea avansului. In plus, reprezentantii bancilor au declarat recent ca ei vor fi obligati sa inaspreasca conditiile de creditare daca apare o asemenea prevedere, privind darea in plata, indiferent daca vor exista sau nu clienti care apeleaza la aceasta metoda de plata a creditului, pentru ca simpla existenta a riscului cere provizioane mai mari.
De aici se poate trage concluzia ca bancile ar fi inasprit conditiile de creditare indiferent daca aparea sau nu Legea privind darea in plata, pentru ca, in absenta acesteia, Legea de transpunere a Directivei 17 ar fi continut prevederi legate de darea in plata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul