top banner

Ministerul Finantelor da sfaturi clientilor cu probleme la achitarea creditelor

21 Septembrie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Ministerul Finantelor recomanda clientilor care intampina probleme la rambursarea creditelor cu ipoteca sa se adreseze bancii si sa ofere toate informatiile necesare pentru a gasi impreuna o solutie de restructurare potrivita. Recomandarile fac parte dintr-un ghid emis de minister impreuna cu BNR si ANPC.
La aproape doi ani de la debutul efectelor crizei financiare, Ministerul Finantelor impreuna cu BNR si ANPC au elaborat un ghid care stabileste principiile pentru derularea negocierilor dintre persoanele fizice aflate in dificultate financiara si creditorii acestora in scopul restructurarii extrajudiciare a imprumuturilor garantate cu ipoteci.
Ghidul reprezinta una dintre conditiile programului de imprumut acordat Romaniei de Banca Mondiala si are caracter de recomandare.
Clientii care intampina probleme la rambursarea creditelor trebuie sa se adreseze bancii
“Este in interesul imprumutatului sa contacteze imprumutatorul in cel mai scurt timp posibil de la intervenirea situatiei de dificultate financiara, pentru a angaja discutii privind problemele pe care le intampina in achitarea ratelor si gasirea unei solutii de rezolvare in interesul comun al partilor”, se precizeaza in ghid.
Specialistii Ministerului Finantelor considera ca bancile se vor arata mai deschise sa discute solutii cu clientii care arata responsabilitate si angajament in rambursarea imprumutului si se prezinta la banca pentru a explica situatia in care se afla.
Odata ce discutiile cu privire la platile intarziate au demarat, se recomanda ca bancile sa furnizeze clientilor aflati in dificultate informatii detaliate in scris privind platile aferente contractului de imprumut cu garantie ipotecara, cuprinzand cel putin urmatoarele informatii:
a) Valoarea totala a sumelor restante, numarul de zile de intarziere pentru cea mai veche suma datorata si neachitata;
b) Suma ramasa de plata din imprumutul cu garantie ipotecara, perioada de timp ramasa pana la achitarea integrala a acestuia;
c) Daca se vor adauga dobanzi sau penalitati pentru intarzierea la plata.
Negocierile in vederea restructurarii se vor desfasura cu buna credinta
Ghidul elaborat de Ministerul Finantelor pune accent si pe faptul ca negocierile trebuie sa se desfasoare in conditii de buna credinta, iar comunicarea dintre cele doua parti implicate trebuie sa fie fara echivoc.
Pentru ca negocierile sa decurga intr-un mod corect, clientii trebuie sa comunice bancii toate informatiile necesare evaluarii posibilitatilor reale de rambursare a imprumutului, iar pentru a sustine aceste informatii trebuie sa prezinte documente relevante.
“Aceste informatii includ veniturile sale periodice si alte surse financiare, conturi de
economii, investitii si altele, conditiile actuale de angajare profesionala, surse de venituri ale gospodariei, perspective de angajare etc., pentru a permite o evaluare corespunzatoare a situatiei sale financiare”, considera specialistii Ministerului Finantelor.
Solutiile de restructurare trebuie discutate inainte de luarea masurilor de executare silita
Ghidul privind restructurarile creditelor cu ipoteca recomanda bancilor sa nu ia masuri de executare silita a clientilor inainte de a discuta solutii de restructurare cu acestia. Trebuie discutate cu precadere posibilitatile de modificare a termenilor si conditiilor contractului de credit - modificarea scadentei, a ratei lunare de plata, capitalizarea dobanzii – sau chiar posibilitatea de refinantare a creditului.
Recomandarea pentru clienti este de a raspunde cu promptitudine la orice solutie de restructurare propusa de creditori. Pentru a decide daca accepta sau nu solutiile propuse de imprumutatori, clientii ar trebui sa aiba la dispozitie o perioada de reflectie, conform ghidului elaborat de minister.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul