MFP propune a treia suplimentare pentru Prima casa in 2016

Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune a treia suplimentare a plafonului pentru Programul Prima casa in 2016, cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitarilor transmise de bancile inregistrate in program, potrivit unui comunicat de presa. Totodata, institutia a publicat si proiectul de strategie in acest caz pentru urmatorii cinci ani.

”Nivelul plafonului suplimentar de garantare pentru 2016 este fundamentat de perioada scurta ramasa pana la finalul anului. Decizia suplimentarii a fost luata ca urmare a ritmului intens si sustinut de acordare a garantiilor, care demonstreaza interesul si angajamentul in crestere atat la nivelul finantatorilor, cat si al beneficiarilor”, se mentioneaza in comunicat.

Plafonul de garantii alocat anul acesta pentru Prima casa a mai fost suplimentat de doua ori cu cate 500 de milioane de lei, astfel ca plafonul total de garantare pe 2016 a ajuns la 2,69 miliarde de lei, dupa ce la finalul anului trecut fusese redus la jumatate, respectiv la 1,6 miliarde de lei.

MFP vrea o reducere graduala a interventiei  statului in piata creditarii

Pentru anul viitor, plafonul propus de Minister prin Strategia privind Programul pentru urmatorii cinci ani, este de 2 miliarde de lei. Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat recent ca Strategia va fi aprobata prin Hotarare de Guvern inainte de finalul anului, astfel incat plafonul pentru 2017 sa fie disponibil din prima zi a anului viitor.


Pentru 2018, plafonul va fi, potrivit Strategiei, tot de 2 miliarde de lei, urmand ca pentru urmatorii trei ani acesta sa scada la cate 1,5 miliarde de lei anual. ”Reducerea graduala a plafonului de garantii are in vedere o reducere graduala a interventiei  statului prin garantare, asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor”, se subliniaza in Strategia Ministerului.

O alta modificare importanta cuprinsa in strategie vizeaza descurajarea cumpararii de locuinte vechi, prin reducerea garantiei acordata de stat la 40% pentru casele mai vechi de cinci ani, sau neconsolidate, de la 50% in prezent.

”Se va avea in vedere o tintire mai buna a programului Prima casa in scopul stimularii imbunatatirii stocului locativ in Romania si a cresterii calitative a conditiilor de locuire avandu-se totodata in vedere si riscul de credit al statului prin garantarea creditelor
pentru locuinte in cadrul Programului cat si efectul multiplicator al Programului. Astfel, procentul de garantare a creditului de catre stat va fi corelat cu vechimea si rezistenta imobilului”, se arata in Strategia mentionata.

Bancile participante la Program vor fi evaluate anual

In schimb, conditiile financiare, respectiv rata dobanzii si avansul, se vor mentine la actualul nivel (dobanda la ROBOR la 3 luni plus cel mult 2 puncte procentuale, iar avansul de minim 5%).

Pe de alta parte, MFP sustine ca are in vedere stabilirea unor criterii de evaluare in baza carora se va realiza o evaluare anuala a institutiilor de credit participante in Program, cum ar fi performanta si conditiile de acordare a creditelor Prima casa, precum si raportul intre creditele ipotecare acordate in cadrul  programului si produsele standard.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus