MFP propune a treia suplimentare pentru Prima casa in 2016

Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune a treia suplimentare a plafonului pentru Programul Prima casa in 2016, cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitarilor transmise de bancile inregistrate in program, potrivit unui comunicat de presa. Totodata, institutia a publicat si proiectul de strategie in acest caz pentru urmatorii cinci ani.


”Nivelul plafonului suplimentar de garantare pentru 2016 este fundamentat de perioada scurta ramasa pana la finalul anului. Decizia suplimentarii a fost luata ca urmare a ritmului intens si sustinut de acordare a garantiilor, care demonstreaza interesul si angajamentul in crestere atat la nivelul finantatorilor, cat si al beneficiarilor”, se mentioneaza in comunicat.

Plafonul de garantii alocat anul acesta pentru Prima casa a mai fost suplimentat de doua ori cu cate 500 de milioane de lei, astfel ca plafonul total de garantare pe 2016 a ajuns la 2,69 miliarde de lei, dupa ce la finalul anului trecut fusese redus la jumatate, respectiv la 1,6 miliarde de lei.

MFP vrea o reducere graduala a interventiei  statului in piata creditarii

Pentru anul viitor, plafonul propus de Minister prin Strategia privind Programul pentru urmatorii cinci ani, este de 2 miliarde de lei. Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat recent ca Strategia va fi aprobata prin Hotarare de Guvern inainte de finalul anului, astfel incat plafonul pentru 2017 sa fie disponibil din prima zi a anului viitor.


Pentru 2018, plafonul va fi, potrivit Strategiei, tot de 2 miliarde de lei, urmand ca pentru urmatorii trei ani acesta sa scada la cate 1,5 miliarde de lei anual. ”Reducerea graduala a plafonului de garantii are in vedere o reducere graduala a interventiei  statului prin garantare, asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor”, se subliniaza in Strategia Ministerului.

O alta modificare importanta cuprinsa in strategie vizeaza descurajarea cumpararii de locuinte vechi, prin reducerea garantiei acordata de stat la 40% pentru casele mai vechi de cinci ani, sau neconsolidate, de la 50% in prezent.

”Se va avea in vedere o tintire mai buna a programului Prima casa in scopul stimularii imbunatatirii stocului locativ in Romania si a cresterii calitative a conditiilor de locuire avandu-se totodata in vedere si riscul de credit al statului prin garantarea creditelor
pentru locuinte in cadrul Programului cat si efectul multiplicator al Programului. Astfel, procentul de garantare a creditului de catre stat va fi corelat cu vechimea si rezistenta imobilului”, se arata in Strategia mentionata.

Bancile participante la Program vor fi evaluate anual

In schimb, conditiile financiare, respectiv rata dobanzii si avansul, se vor mentine la actualul nivel (dobanda la ROBOR la 3 luni plus cel mult 2 puncte procentuale, iar avansul de minim 5%).

Pe de alta parte, MFP sustine ca are in vedere stabilirea unor criterii de evaluare in baza carora se va realiza o evaluare anuala a institutiilor de credit participante in Program, cum ar fi performanta si conditiile de acordare a creditelor Prima casa, precum si raportul intre creditele ipotecare acordate in cadrul  programului si produsele standard.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus