top banner

MFP propune a treia suplimentare pentru Prima casa in 2016

28 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune a treia suplimentare a plafonului pentru Programul Prima casa in 2016, cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitarilor transmise de bancile inregistrate in program, potrivit unui comunicat de presa. Totodata, institutia a publicat si proiectul de strategie in acest caz pentru urmatorii cinci ani.
”Nivelul plafonului suplimentar de garantare pentru 2016 este fundamentat de perioada scurta ramasa pana la finalul anului. Decizia suplimentarii a fost luata ca urmare a ritmului intens si sustinut de acordare a garantiilor, care demonstreaza interesul si angajamentul in crestere atat la nivelul finantatorilor, cat si al beneficiarilor”, se mentioneaza in comunicat.
Plafonul de garantii alocat anul acesta pentru Prima casa a mai fost suplimentat de doua ori cu cate 500 de milioane de lei, astfel ca plafonul total de garantare pe 2016 a ajuns la 2,69 miliarde de lei, dupa ce la finalul anului trecut fusese redus la jumatate, respectiv la 1,6 miliarde de lei.
MFP vrea o reducere graduala a interventiei  statului in piata creditarii
Pentru anul viitor, plafonul propus de Minister prin Strategia privind Programul pentru urmatorii cinci ani, este de 2 miliarde de lei. Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat recent ca Strategia va fi aprobata prin Hotarare de Guvern inainte de finalul anului, astfel incat plafonul pentru 2017 sa fie disponibil din prima zi a anului viitor.
Pentru 2018, plafonul va fi, potrivit Strategiei, tot de 2 miliarde de lei, urmand ca pentru urmatorii trei ani acesta sa scada la cate 1,5 miliarde de lei anual. ”Reducerea graduala a plafonului de garantii are in vedere o reducere graduala a interventiei  statului prin garantare, asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor”, se subliniaza in Strategia Ministerului.
O alta modificare importanta cuprinsa in strategie vizeaza descurajarea cumpararii de locuinte vechi, prin reducerea garantiei acordata de stat la 40% pentru casele mai vechi de cinci ani, sau neconsolidate, de la 50% in prezent.
”Se va avea in vedere o tintire mai buna a programului Prima casa in scopul stimularii imbunatatirii stocului locativ in Romania si a cresterii calitative a conditiilor de locuire avandu-se totodata in vedere si riscul de credit al statului prin garantarea creditelor
pentru locuinte in cadrul Programului cat si efectul multiplicator al Programului. Astfel, procentul de garantare a creditului de catre stat va fi corelat cu vechimea si rezistenta imobilului”, se arata in Strategia mentionata.
Bancile participante la Program vor fi evaluate anual
In schimb, conditiile financiare, respectiv rata dobanzii si avansul, se vor mentine la actualul nivel (dobanda la ROBOR la 3 luni plus cel mult 2 puncte procentuale, iar avansul de minim 5%).
Pe de alta parte, MFP sustine ca are in vedere stabilirea unor criterii de evaluare in baza carora se va realiza o evaluare anuala a institutiilor de credit participante in Program, cum ar fi performanta si conditiile de acordare a creditelor Prima casa, precum si raportul intre creditele ipotecare acordate in cadrul  programului si produsele standard.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Asteptarea schimbarii politicii monetare e costisitoare pentru debitori

Asteptarea schimbarii politicii monetare e costisitoare pentru debitori

Ultima sedinta de politica monetara s-a incheiat fara scaderea dobanzii BNR, contrar estimarilor unor analisti, iar amanarea unei refinantari avantajoase, in ideea ca pana la urma dobanzile se vor reduce totusi, ne scoate lunar bani suplimentari din buzunar.

20 Mai 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani concureaza atractivitatea imprumuturilor din programul cu garantii guvernamentale, marjele scazand la randul lor semnificativ.

29 Apr 2024 | Credite imobiliare
Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul