top banner

Isarescu: Darea in plata creeaza confuzie in societate

25 Februarie 2016 | Autor: Conso

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a exprimat, joi, in termeni extrem de duri cu privire la Legea care prevede darea in plata si la sustinatorii acesteia. Faptul ca legea este promovata ca fiind una economica este „o gogomanie”, iar cel care o promoveaza astfel este „un tanar doctor, categoric ajuns doctor dintr-o eroare”, sustine Isarescu.
In opinia sa, dezbaterile pe marginea acestei legi creeaza confuzie, iar bancile sunt, in egala masura, vinovate pentru ca nu explica suficient de clar principiile activitatii bancare.
"Cum sa nu spui ca nu e confuzie in societatea romaneasca, daca o lege care a fost prezentata ca fiind sociala si, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800 000 de oameni care intra sub incidenta ei, devine pe rand o lege a dreptatii (ceea ce inseamna ca avem legi strambe, nu?), apoi o lege a haiduciei, ceea ce e si mai interesant! In engleza haiduc inseamna „in afara legii”. Deci o lege in afara legii. Cel mai tare mi se pare faptul ca aceasta lege ar fi devenit o lege economica. Pai in 1991 nu intrai la ASE daca nu stiai ca legile economice sunt legi obiective, independente de vointa oamenilor, ca legea gravitatiei, si nu faceai distinctia dintre o lege juridica, adoptata de Parlament, si una economica. Ba mai mult, gogomania asta cu legea economica o promoveaza chiar un tanar doctor. Categoric ajuns doctor printr-o eroare si sper ca se va corecta aceasta eroare", a mai spus Mugur Isarescu.
Bancile nu explica suficient principiile activitatii bancare
Pe de alta parte, guvernatorul bancii centrale sustine ca nici bancile nu si-au facut treaba si nu au explicat suficient de clar cum functioneaza o banca.
„Alt lucru mi se pare si mai grav si cred ca bancile si ARB au o mare parte de vina: s-a uitat definitiv care sunt bazele activitatii bancare. Daca nu reusim sa spunem ca in momentul in care platesti in natura este ca revenirea la "troc", si, dupa cei cu cheile de la casa, vin cei cu cheile de la masina, apoi cei cu frigiderul folosit un an...facem un depozit de frigidere si masini de spalat in holul bancii, in partea cealalta mai facem si un tarc pentru animale...eu exagerez bineinteles, dar (...) cand o miscare sociala se declanseaza si nu este explicata din timp, cu greu poate fi oprita”, a mai spus Isarescu.
Legea reprezinta o derogare de la intreaga legislatie in vigoare
Guvernatorul BNR a relatat si o discutie cu un oficial al Bancii Centrale Europene (BCE), dupa ce proiectul Legii privind darea in plata a fost trimis institutiei europene spre informare.
„Ajung la Frankfurt si un coleg mi se adreseaza:"Mai Mugure, ce-i cu legea asta?" Pai, ii spun, proiectul se discuta in Parlament si e ca si aprobat. "Dar voi nu aveti Cod Civil, Cod Comercial? Ca legea asta e o derogare de la Codul Civil", imi spune. Da, zic, e o derogare. "Dar voi legi bancare nu aveti?", sunt iar intrebat. Ba da, zic, avem. "Pai legea darii in plata e in contradictie cu legile bancare!" E o derogare, zic. "Iar derogare? Dar spune-mi, cei care au promovat legea au dat vreodata vreun credit sau au lucrat vreodata in vreo banca?", sunt intrebat. Nu cred, nu stiu, nu-i cunosc. "Am inteles. Probabil ca nu au dat credite ci au luat credite si nu mai vor sa dea banii inapoi”. Cam asta e e citirea din exterior, rapida, a unui proiect de lege care nu are nimic cu legislatia in vigoare si care inseamna derogare, derogare, derogare!”, a mai spus Isarescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul