top banner

Iohannis a promulgat Legea privind darea in plata

28 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind darea in plata. Anuntul a fost facut chiar de presedinte la palatul Cotroceni intr-o conferinta de presa. El a precizat ca actul normativ urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial chiar astazi, 28 aprilie 2016. Astfel, legea va putea fi aplicata dupa 15 zile de la publicare.
"Legea adoptata initial de Parlament nu a fost foarte bine elaborata. Parlamentul a luat in considerare aceste observatii pe care le-am trimis, a modificat legea, a trimis legea in forma noua. Am apreciat faptul ca Parlamentul a tinut cont de observatiile mele si consider ca legea, in forma in care a ajuns la mine, este in regula. Ca urmare, am promulgat-o”, a explicat presedintele.
 
Proiectul a fost aprobat in urma cu doua saptamani de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala. Imediat, Asociatia Romana a Bancilor i-a transmis presedintelui o scrisoare prin care ii solicita sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la acest act normativ.
Insa, dupa ce premierul Dacian Ciolos a anuntat ca nu va contesta Legea la Curtea Constitutionala, nici presedintele nu a considerat necesar acest demers.
Debitorul poate preda casa bancii printr-o notificare
De darea in plata vor putea beneficia doar consumatorii, adica persoanele care nu au actionat ca profesionisti, in scopul de a face profit. De asemenea, ipoteca trebuie sa fie pe un imobil cu destinatie de locuinta, nu pe orice tip de imobil.
Sub incidenta actului normativ intra doar creditele cu o valoare sub 250.000 de euro, sau echivalent, la momentul contractarii. In schimb, cei care au luat credite Prima Casa au fost exclusi explicit de sub acoperirea legii.
In schimb, de prevederile actului normativ vor beneficia si cei care se afla in procedura de executare silita sau au fost deja executati.
Astfel, debitorul care vrea sa dea casa bancii pentru a i se stinge datoria, trebuie sa depuna o notificare, prin intermediul unui executor judecatoresc, avocat sau notar public, prin care arata ca vrea sa cedeze creditorului ipoteca.
Din acel moment, se suspenda plata ratelor aferente creditului, iar codebitorii si garantii sunt eliberati si ei de sarcini. Daca banca refuza sa ia act de cedarea imobilului de catre debitor, si sa incheie un act translativ de proprietate, atunci debitorul poate apela la instanta, care va judeca cu celeritate o astfel de procedura.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul