Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Indice imobiliar calculat de evaluatori


Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) a lansat, recent, un indice al pietei imobiliare, pe baza informatiilor din Baza Imobiliara de Garantii (BIG). Indicele include evaluarile facute de membrii asociatiei, care reprezinta estimari ale valorilor de piata ale proprietatilor pentru garantarea imprumuturilor la banci.


Potrivit acestuia, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut cel mai mult, in trimestrul doi din acest an, cu 3,97% fata de primul trimestru, si le-au depasit, pe medie, pe cele din Bucuresti. Astfel, valoarea de piata pe metrul patrat al apartamentelor amplasate in blocuri din Cluj-Napoca a ajuns la 1.048 de euro/mp, in timp ce in Bucuresti pretul mediu a ajuns la 1.018 euro/mp.

Si in Capitala preturile apartamentelor au crescut in perioada mentionata, insa mai putin decat in Cluj Napoca, respectiv cu 1,42%, cea mai mare majorare fiind inregistrata in sectorul 6, de 2,36% in perioada analizata.

Cele mai scumpe apartamente sunt tot in Bucuresti

In aceste conditii, chiar daca valoarea de piata pe metru patrat al apartamentelor de bloc de la nivelul Bucurestiului este mai mica, pe medie, decat cea din Cluj-Napoca, cele mai scumpe apartamente de acest tip se regasesc in sectorul 1 din Bucuresti, cu un nivel mediu de 1.246 de euro/mp, urmat de sectorul 3, cu 1.070 de euro/mp, si sectorul 2, cu 1.023 de euro/mp.


In topul valorilor de piata al apartamentelor de bloc urmeaza Timisoara cu 933 de euro/mp, Constanta, cu 897 de euro/mp, si Iasi, cu 887 de euro/mp.

Calculele au fost realizate pe baza rapoartelor de evaluare incluse in Baza Imobiliara de Garantii din 1 iulie 2015, moment in care a fost infiintata platforma de date, si pana in 30 iunie 2016. Numarul total de rapoarte se ridica la 128.000 si, dintre acestea, 75% sunt rapoarte de evaluare pentru proprietatile rezidentiale, cu o valoare de piata totala estimata la 6,5 miliarde de euro.

Totodata, dintre proprietatile rezidentiale evaluate in perioada analizata, cele mai multe au fost apartamente in bloc (peste 72.000 de rapoarte de evaluare), reprezentand circa 75% din total.

Piata evaluarilor din Romania a ajuns la aproximativ 37 de milioane de euro anul trecut, in crestere cu aproape 6% fata de anul precedent, cea mai mare parte fiind reprezentata de evaluarile realizate pentru banci, conform cifrelor de afaceri raportate de evaluatorii autorizati de catre ANEVAR.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei
ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei

Indicele ROBOR, cu care romanii cu credite la banca abia se familiarizasera, va fi inlocuit, de luna viitoare, cu unul nou. Astfel, imprumuturile in lei cu dobanda variabila contractate dupa 2 mai 2019, vor avea formula de calcul a dobanzii usor modificata. Practic, va fi compusa tot din indice plus marja, dar indicele va fi calculat diferit!

2 Aprilie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus