top banner

Indice imobiliar calculat de evaluatori

29 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) a lansat, recent, un indice al pietei imobiliare, pe baza informatiilor din Baza Imobiliara de Garantii (BIG). Indicele include evaluarile facute de membrii asociatiei, care reprezinta estimari ale valorilor de piata ale proprietatilor pentru garantarea imprumuturilor la banci.
Potrivit acestuia, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut cel mai mult, in trimestrul doi din acest an, cu 3,97% fata de primul trimestru, si le-au depasit, pe medie, pe cele din Bucuresti. Astfel, valoarea de piata pe metrul patrat al apartamentelor amplasate in blocuri din Cluj-Napoca a ajuns la 1.048 de euro/mp, in timp ce in Bucuresti pretul mediu a ajuns la 1.018 euro/mp.
Si in Capitala preturile apartamentelor au crescut in perioada mentionata, insa mai putin decat in Cluj Napoca, respectiv cu 1,42%, cea mai mare majorare fiind inregistrata in sectorul 6, de 2,36% in perioada analizata.
Cele mai scumpe apartamente sunt tot in Bucuresti
In aceste conditii, chiar daca valoarea de piata pe metru patrat al apartamentelor de bloc de la nivelul Bucurestiului este mai mica, pe medie, decat cea din Cluj-Napoca, cele mai scumpe apartamente de acest tip se regasesc in sectorul 1 din Bucuresti, cu un nivel mediu de 1.246 de euro/mp, urmat de sectorul 3, cu 1.070 de euro/mp, si sectorul 2, cu 1.023 de euro/mp.
In topul valorilor de piata al apartamentelor de bloc urmeaza Timisoara cu 933 de euro/mp, Constanta, cu 897 de euro/mp, si Iasi, cu 887 de euro/mp.
Calculele au fost realizate pe baza rapoartelor de evaluare incluse in Baza Imobiliara de Garantii din 1 iulie 2015, moment in care a fost infiintata platforma de date, si pana in 30 iunie 2016. Numarul total de rapoarte se ridica la 128.000 si, dintre acestea, 75% sunt rapoarte de evaluare pentru proprietatile rezidentiale, cu o valoare de piata totala estimata la 6,5 miliarde de euro.
Totodata, dintre proprietatile rezidentiale evaluate in perioada analizata, cele mai multe au fost apartamente in bloc (peste 72.000 de rapoarte de evaluare), reprezentand circa 75% din total.
Piata evaluarilor din Romania a ajuns la aproximativ 37 de milioane de euro anul trecut, in crestere cu aproape 6% fata de anul precedent, cea mai mare parte fiind reprezentata de evaluarile realizate pentru banci, conform cifrelor de afaceri raportate de evaluatorii autorizati de catre ANEVAR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul