Indice imobiliar calculat de evaluatori

Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) a lansat, recent, un indice al pietei imobiliare, pe baza informatiilor din Baza Imobiliara de Garantii (BIG). Indicele include evaluarile facute de membrii asociatiei, care reprezinta estimari ale valorilor de piata ale proprietatilor pentru garantarea imprumuturilor la banci.

Potrivit acestuia, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut cel mai mult, in trimestrul doi din acest an, cu 3,97% fata de primul trimestru, si le-au depasit, pe medie, pe cele din Bucuresti. Astfel, valoarea de piata pe metrul patrat al apartamentelor amplasate in blocuri din Cluj-Napoca a ajuns la 1.048 de euro/mp, in timp ce in Bucuresti pretul mediu a ajuns la 1.018 euro/mp.

Si in Capitala preturile apartamentelor au crescut in perioada mentionata, insa mai putin decat in Cluj Napoca, respectiv cu 1,42%, cea mai mare majorare fiind inregistrata in sectorul 6, de 2,36% in perioada analizata.

Cele mai scumpe apartamente sunt tot in Bucuresti

In aceste conditii, chiar daca valoarea de piata pe metru patrat al apartamentelor de bloc de la nivelul Bucurestiului este mai mica, pe medie, decat cea din Cluj-Napoca, cele mai scumpe apartamente de acest tip se regasesc in sectorul 1 din Bucuresti, cu un nivel mediu de 1.246 de euro/mp, urmat de sectorul 3, cu 1.070 de euro/mp, si sectorul 2, cu 1.023 de euro/mp.


In topul valorilor de piata al apartamentelor de bloc urmeaza Timisoara cu 933 de euro/mp, Constanta, cu 897 de euro/mp, si Iasi, cu 887 de euro/mp.

Calculele au fost realizate pe baza rapoartelor de evaluare incluse in Baza Imobiliara de Garantii din 1 iulie 2015, moment in care a fost infiintata platforma de date, si pana in 30 iunie 2016. Numarul total de rapoarte se ridica la 128.000 si, dintre acestea, 75% sunt rapoarte de evaluare pentru proprietatile rezidentiale, cu o valoare de piata totala estimata la 6,5 miliarde de euro.

Totodata, dintre proprietatile rezidentiale evaluate in perioada analizata, cele mai multe au fost apartamente in bloc (peste 72.000 de rapoarte de evaluare), reprezentand circa 75% din total.

Piata evaluarilor din Romania a ajuns la aproximativ 37 de milioane de euro anul trecut, in crestere cu aproape 6% fata de anul precedent, cea mai mare parte fiind reprezentata de evaluarile realizate pentru banci, conform cifrelor de afaceri raportate de evaluatorii autorizati de catre ANEVAR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus