top banner

Inca un pas pentru legea - Dai casa bancii si scapi de datorie

10 Noiembrie 2015 | Autor: Conso

Legea care da dreprul debitorului sa predea casa la banca si sa scape, astfel, de intreaga datorie, a mai facut un pas in legislativ. Actul normativ intitulat si „Dai casa bancii si scapi de datorii” a primit marti aviz pozitiv de la Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.
Anuntul a fost facut chiar de initiatorul legii, deputatul Daniel Catalin Zamfir.
Proiectul Legii darii in plata cu efect liberatoriu prevede ca datornicii cu credite garantate cu ipoteca, ajunse in faza de executare silita, pot renunta benevol la locuinta ipotecata si scapa, astfel, definitiv, de intreaga datorie catre banca.
„Prezentul proiect de lege, care transpune si prevederile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European, si a Consiliului, isi propune sa creeze un mecanism prin intermediul caruia predarea de catre debitor creditorului a imobilului aflat in proprietatea sa, ca urmare a acordarii de catre acesta din urma a unui credit, sa stinga integral obligatia debitorului. Darea in plata reprezinta o solutie echitabila atat pentru debitor, cat si pentru creditor care, la momentul acordarii creditului, a apreciat ca imobilul adus ca garantie acopera valoarea acordata”, se arata in expunerea de motive a legii.
Agumente pro si contra prevederilor legii
Initiatorii legii au aratat, in dezbaterile parlamentare ale Legii, ca scopul proiectului de act normativ este impartirea echitabila a riscurilor si poverii devalorizarii leului in raport cu alte valute si a bunurilor imobiliare intre clienti si banci. Mai mult, initiatorii sustin ca debitorii raman in pierdere pentru ca, in cazul unui credit ipotecar, acestia au platit un avans, in medie, de 25% din valoarea locuintei si au achitat si ratele la banca de la acordarea creditului pana in prezent. Ca urmar a aplicarii legii, debitorul ramane si fara bani, si fara casa, si trebuie compensat macar cu stergerea totala a datorie la banca.
Principalele argumente ale sustinatorilor legii au fost legate de faptul ca bancile oricum procedeaza la vanzarea locuintelor ipotecate, iar creditele neperformante le vand unor „hingheri de credite” pentru 5-10% din valoare. In plus, initiatorii legii au aratat ca bancile nu au negociat niciodata contractele, ci i-au obligat pe clienti sa le semneze in forma impusa de banca, ceea ce aseaza relatia creditor-debitor pe baze inechitabile.
De cealalta parte, reprezentantii bancilor au sustinut ca o astfel de lege ar distruge putina incredere care a mai ramas dupa criza financiara si ca i-ar indeparta de banci pe deponenti. Bancherii sunt nemultumiti in primul rand de aplicarea proiectului de lege la contractele aflate deja in derulare, dar si de pierderile pe care o astfel de lege le-ar produce bancilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul