top banner

Fondurile Prima Casa incep sa se epuizeze

15 Septembrie 2014 | Autor: Marius Serban

Solicitantii de credite Prima casa ar trebui sa astepte suplimentarea fondurilor de catre guvern inainte de a semna antecontracte de vanzare-cumparare, pentru a nu intampina probleme cu aprobarea dosarului de credit.
Persoanele care intentioneaza sa isi cumpere o locuinta prin programul Prima Casa ar trebui sa evite in aceasta perioada, sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare. Fondurile alocate de guvern in acest an au fost insuficiente astfel ca unele banci si-au epuizat deja sumele alocate.
De exemplu, utilizatorii site-ului ne-au semnalat inca din august ca in unitatile CEC sunt informati ca banca nu mai are fonduri. De asemenea, reprezentantii BCR ne-au confirmat ca recent si aceasta banca a epuizat fondurile alocate pentru achizitia de locuinte de orice tip.
“Primim in continuare cereri si ne informam clientii ca este necesar sa aiba in antecontractele de vanzare-cumparare termene mai largi astfel incat sa nu riste pierderea avansului”, au precizat reprezentantii BCR.
Guvernul urmeaza sa suplimenteze fondurile
La sfarsitul lunii august, Ministerul Finantelor Publice a pregatit un proiect de hotarare de guvern prin care sa fie suplimentate fondurile de garantii. In 2014, au fost alocate fonduri de 500 milioane lei exclusiv pentru achizitia de locuinte ANL, din care s-au alocat 315 milioane lei.
In schimb, garantiile pentru achizitia de locuinte de orice tip au fost alocate integral din 1 iulie 2014, astfel ca nu mai exista fondurile suplimentare pentru bancile care si-au epuizat tot plafonul.
Solutia propusa de Ministerul de Finante este ca fondurile alocate pentru locuinte ANL sa fie utilizate pentru achizitia de locuinte de orice tip.
In acest sens, este nevoie ca guvernul sa aprobe aceasta hotarare, sa fie publicata in Monitorul Oficial si apoi Fondul de garantare sa aloce fondurile intre banci.
Este dificil de estimat cat va dura aceasta procedura motiv pentru care Conso.ro recomanda consumatorilor sa evite in aceasta perioada sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare, daca nu se pot incadra la un credit imobiliar standard (ce implica un avans de minim 15%).
In cazul in care autoritatile statului nu se misca suficient de repede, risca sa piarda avansul platit proprietarului. In plus, chiar si daca se adreseaza unei banci care inca mai are fonduri, nu se poate cunoaste exact cand anume se vor epuiza acestea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul