top banner

FNGCIMM redistribuie plafoanele pe Prima Casa

12 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Bancile care nu s-au grabit cu acordarea creditelor Prima Casa risca sa se trezeasca cu plafonul de garantii diminuat. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Ministerul Finantelor Publice au anuntat, deja, ca sunt in proces de redistribuire a plafoanelor, din cauza faptului ca o serie de banci au epuizat sumele primite.
Fondul mentioneaza, printr-un comunicat de presa, ca are dreptul, din punct de vedere legal, sa efectueze aceasta redistribuire, trimestrial, in functie de gradul de utilizare a garantiilor.
Insa bancile au primit plafoanele pentru acest an abia in februarie 2016, iar cel putin una a anuntat deja ca a epuizat fondurile si ca a solicitat plafon suplimentar. 
”In ultima perioada, activitatea de acordare de garantii in cadrul programului Prima Casa a cunoscut o dinamica semnificativ crescuta, unul dintre finantatorii participanti in program anuntand recent  epuizarea fondurilor alocate din plafonul aferent anului 2016, motiv pentru care a solicitat alocarea unui plafon suplimentar”, se mentioneaza in comunicatul FNGCIMM.
MFP nu ia in calcul suplimentarea plafonului
Si ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu a anuntat ca a fost demarat procesul de redistribuire a plafoanelor, insa nu ia in calcul, in acest moment, suplimentarea garantiilor acordate in cadrul programului, avand in vedere ca cererea mare de credite Prima Casa inregistrata in prima parte a acestui an ar putea fi conjuncturala, determinata de initiativele legislative cu aplicabilitate in domeniul bancar discutate in ultima perioada.
Potrivit FNGCIMM, sumele suplimentare vor fi puse la dispozitia bancilor castigatoare imediat dupa ce propunerea de realocare a sumelor in favoarea finantatorilor va fi avizata de MFP.
"FNGCIMM va continua sa evalueze ritmul de acordare a garantiilor, pentru a realiza ajustarile necesare in vederea asigurarii unei utililizari rationale, in functie de gradul de utilizare a sumelor alocate, insa tinand cont de limitarea data de plafonul alocat pentru acordarea de garantii in cadrul Programului pentru anul 2016", se precizeaza in comunicat.
Plafonul alocat ar fi trebuit sa acopere finantarea pe intregul an
Fondul a distribuit, la sfarsitul lunii februarie, plafonul alocat pentru anul 2016 catre cele 18 banci partenere in program, suma totala a garantiilor aprobata pentru acest an fiind de 1,69 miliarde de lei, cu circa 30% mai mic decat cel aferent anului trecut.
Potrivit comunicatului, sumele repartizate fiecarei banci au fost alocate astfel incat sa asigure necesarul de garantare pe perioada unui an intreg, pentru a oferi siguranta si predictibilitate bancilor in relatia cu potentialii clienti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul