top banner

Economisire-creditare: Statul intarzie plata primei de stat

30 Mai 2012 | Autor: Marius Serban

Economisire-creditare: Statul intarzie plata primei de stat

Primele de stat de la contractele de economisire-creditare se platesc cu intarzieri mari de catre stat, desi termenul limita este de 60 zile de la depunerea cererii de catre bancile de economisire. Recent s-a achitat o noua transa pentru primele aferente anului 2010.
Clientii care au contracte de economisire-creditare au incasat, in mai 2012 o noua transa din prima de stat. Aceasta este insa aferenta economiilor depuse in 2010.
Termenul legal de plata pentru prima de stat este de maxim 60 de zile, de la depunerea cererii de catre bancile de economisire, conform art. 314 din OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.
Avand in vedere ca dreptul la prima se constituie la sfarsitul anului calendaristic, iar cererea se poate depune din ianuarie, termenul de plata era martie 2011, pentru economiile din 2010.
“Prima de stat aferenta economiilor clientilor BCR BpL realizate in cursul anului 2010 a fost platita in 5 transe, insumand peste 61 milioane lei”, a precizat pentru Conso presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Alexandru Ciobanu.
Pentru 2011, clientii bancii au de primit inca 100 milioane lei de la stat.
Alexandru Ciobanu afirma ca “inca de la inceputul sistemului de economisire-creditare din Romania, plata anuala a primelor de stat a fost realizata in mod diferit, incepand cu doua transe pana la 7 transe pe an”.
Guvernul roman este totusi mai generos decat cel german
Cu toate aceste inconveniente, clientii bancilor din Romania sunt mai avantajati decat cei din Germania, locul unde s-au inventat aceste produse.
Nemtii primesc prime de stat doar daca folosesc banii in scopuri locative: isi cumpara sau modernizeaza locuinta. Acesta este de fapt si scopul programul, de a incuraja familiile sa isi cumpere o casa.
Si la noi se aplica aceasta conditie, insa mai exista si varianta de a economisi minim 5 ani si poti cheltui apoi banii cum doresti.
Primele de stat platite in Romania sunt mai atractive decat cele din Germania, inclusiv prin prisma valorii lor:
      -    in Germania, prima de stat este de 8,8% din suma economisita in cursul fiecarui an, fara a depasi 45 euro pe an pentru persoanele necasatorite si 90 euro pe an pentru persoanele casatorite.
      -    la noi, prima de stat este de 25% din suma economisita in cursul fiecarui an, pragul maxim fiind de 250 euro.
O alta limitare care functioneaza in Germania este ca prima de stat se acorda doar clientilor cu venituri scazute. In cazul persoanele necasatorite, venitul impozabil trebuie sa nu depaseasca 25.600 euro pe an, iar pentru persoanele casatorite, veniturile anuale trebuie sa fie mai mici de 51.200 euro. La noi, nu exista o restrictie de venit, prima de stat fiind platita oricarui client care economiseste.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul