top banner

Doar 15 asociatii de proprietari au solicitat credite de reabilitare termica

28 Februarie 2011 | Autor: Conso

La nivelul tarii, doar 15 asociatii de proprietari de bloc au depus documentatia necesara in vederea obtinerii unui credit garantat de stat pentru reabilitarea termica a cladirilor.
Reabilitarea termica se poate face prin credite bancare in lei, contractate pe cel mult 5 ani, garantate de stat. De asemenea, dobanzile si comisioanele aferente sunt suportate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Din toamna, cand cadrul legislativ a fost definitivat (OUG 69/2010), doar 15 dosare au fost depuse in vederea obtinerii finantarii necesare, conform datelor furnizate de reprezentantii unei companii de materiale de constructii specializate in astfel de lucrari.
Acestia dau vina in primul rand pe procedura greoaie impusa de stat, ce presupune obtinerea acordului a cel putin 90% din locatari si depunerea unei documentatii prea stufoase.
“Ar trebui coborat procentul la 80-85%. In plus, daca iei un presedinte de bloc sa aplice aceasta procedura, mai mult ca sigur va renunta”, a precizat Dan Andrusca, manager in cadrul firmei de materiale de constructii Deko Profesional.
Acesta a precizat ca au existat discutii, la nivel intregii tari cu aproximativ 500 de asociatii de proprietari, prin care expertii Deko au incercat sa explice modul in care functioneaza aceasta facilitate oferita de stat. “O reabilitare termica de calitate scade costul cu incalzirea cu minim 40% dar se poate ajunge si la 55%”, a precizat Andrusca.
Acesta a pus insa accentul de importanta solicitarii unei garantii de minimum 5 ani de la firma ce se ocupa de lucrari, avand in vedere ca, in ultimii ani, pe piata au aparut o serie de firme “fantoma”, care au mers mai mult pe partea de cosmetizare a cladirilor si nu pe realizarea unei reabilitari de calitate.
“Prin OUG 69 populatia poate controla calitatea lucrarilor. Administratorul poate angaja chiar si un diriginte de santier propriu, in conditiile in care in cazul reabilitarii termice realizate de autoritati, calitatea lucrarilor de multe ori a lasat de dorit”, a adaugat Andrusca.
Conform acestuia, costul mediu de reabilitare a unui apartament intr-un bloc mixt costa in jur de 1.000 euro. Daca se apleaza la credit bancar, cei 1.000 euro pot fi rambursati in 5 ani fara dobanda, iar costul lunar este de 72 lei.
Creditele in vederea reabilitarii termice sunt oferite in prezent de BCR si CEC Bank.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.

13 Iul 2023 | Credite imobiliare
Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarea unui imprumut ipotecar poate fi o solutie nimerita pentru cei care se confrunta cu dificultati la plata ratelor lunare, dar si pentru debitorii care vor sa isi optimizeze costurile si vad oportunitatea unei dobanzi fixe introductorii mai mici.

13 Iun 2023 | Credite imobiliare
Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului  structura ratelor?

Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului structura ratelor?

Cu cat cresc dobanzile bancare, cu atat mai mare va fi ponderea lor in structura ratelor. Iar daca acestea sunt suficient de scazute, atunci ponderea principalului rambusat poate trece de 50%. De asemenea, cu cat este mai scazuta perioada de creditare, cu atat mai mult creste ponderea datoriei achitate in fiecare luna.

23 Mai 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul