top banner

Darea in plata ramane fara plafoane

16 Februarie 2016 | Autor: Conso

Propunerile BNR cu privire la introducerea de plafoane in Legea „darii in plata” au fost respinse, marti, de senatorii din Comisia de Buget, Finante, Banci. Insa respins a fost si amendamentul propus de initiatorul actului normativ referitor la scutirea de datorii a celor a caror casa a fost deja executata silit dar au ramas datori la banca.
In schimb, a fost preluat amendamentul prin care se inlocuieste sintagma „persoana fizica” cu cea de „consumator”, astfel incat de lege sa nu beneficieze si cei care au luat credit pe persoana fizica, dar au folosit banii pentru dezvoltari imobiliare.
De asemenea, s-a aprobat prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp in care se suspenda orice plata a debitorului pentru creditul respectiv si orice actiune de executare.
Zamfir: Am exclus profesionistii de la aplicarea legii
Initiatorul Legii a reamintit faptul ca nu este vorba de o lege cu caracter social, ci de una cu caracter economic, pentru protectia consumatorilor. "Noi am gandit aceasta lege pentru a imparti riscul intre client si banca. Este o lege pentru a proteja consumatorul impotriva abuzurilor bancilor. Toti cei care au luat credite, si ma refer la clientii a 9 banci, au fost abuzati. Ceea ce s-a speculat, cum ca de aceasta lege ar fi urmat sa profite samsarii imobiliari, s-a rezolvat. Am exclus profesionistii de la aplicarea legii si cred ca am lamurit cea mai mare problema lansata public", a adaugat Zamfir.
Banca Nationala a Romaniei a transmis Parlamentului propunerea ca legea sa se aplice doar celor cu credite sub 150.000 de euro si care au un grad de indatorare mai mare de 65%.
Pragurile ar fi discriminatorii si ar lasa loc la interpretari, spune initiatorul Legii
Deputatul Daniel Zamfir, initiator al legii, a sustinut ca un prag impus ar genera o discriminare nejustificata, iar departajerea dupa gradul de indatorare ar lasa loc la interpretari din partea bancilor. "Propun sa renuntam la pragul de 65% ca sa nu vina bancile sa sustina ca ai 62,3% gradul de indatorare si nu te mai incadrezi. Sa limitam abuzurile bancilor!", a spus Zamfir.
Pe de alta parte, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a sustinut propunerea ca in lege sa fie introdusa o optiune de renuntare la posibilitatea „darii in plata” pentru cei care, in viitor, vor dori sa ia un credit ipotecar pentru a putea beneficia de un avans redus.
El a facut aceasta propunere in conditiile in care, in opinia sa, legea obliga bancile sa creasca avansul la 40-50%, ceea ce va face foarte dificil accesul tinerilor la o locuinta.
Prima Casa se va decide la Comisia Juridica
Totodata, BNR a solicitat ca, in cazul creditelor Prima Casa, sa se mentina garantia statului, pentru ca altfel programul nu mai poate continua. "Daca se doreste mentinerea programului, garantia statului trebuie sa ramana irevocabila", a mai spus Olteanu.
Insa aceasta propunere a fost transmisa Comisiei Juridice, fiind solicitat si un punct de vedere al Guvernului in aces caz.
De asemenea, nedezbatuta a ramas si propunerea ca legea sa nu se aplice pentru creditele in derulare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul