Darea in plata, intre argumente si amenintari


Legea privind darea in plata continua sa incinga spiritele. In timp ce presedintele Klaus Iohannis nu se grabeste sa ia o decizie, bancherii sunt tot mai agresivi in demersurile lor de a bloca aparitia actului normativ. Pe de alta parte, reprezentantii debitorilor spun ca orice amanare echivaleaza cu toti mai multi oameni aruncati in strada.


Acestia din urma au avut chiar joi o intalnire cu consilierul prezidential pe probleme de Politici Economice si Sociale, Cosmin Marinescu, in cadrul careia au fost prezentate argumente in favoarea promulgarii legii darii in plata in forma actuala, evocandu-se totodata si vulnerabilitatile pe care le presupune prelungirea dezbaterilor pe aceasta tema.

”Argumentele au vizat atat considerente de oportunitate, cat si de conformitate cu legislatia nationala si cu cea europeana, fiind prezentate insa si mai multe exemple concrete care au aratat dificultatile majore, materializate sub forma unor datorii de zeci de mii de euro, cu care se confrunta consumatorii, chiar dupa ce imobilul cu care a fost garantat creditul a fost vandut. Am aratat, de asemenea, ca exista numeroase victime ale comportamentului abuziv al bancilor din trecut - unele care au platit cu viata, altele cu sanatatea, cu instrainarea pentru obtinerea unor venituri mai mari sau cu destramarea familiilor”, se arata intr-un comunicat al delegatiei formata din presedintele Asociatie Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, Alin Iacob, si Iuliana Codreanu, o debitoare implicata in demersuri de ajutorare a persoanelor fizice aflate in dificultate.

Retrimiterea Legii in Parlament ar crea probleme majore multor familii din Romania

Reprezentantii debitorilor au insistat pe faptul ca retrimiterea legii in Parlament ar crea probleme majore unui numar important de familii din Romania, care ar putea fi lipsite de un instrument legal important, care sa le ajute sa negocieze cu bancile conditii mai favorabile de restituire a creditelor afectate de clauze abuzive, de cresteri nejustificate ale costurilor, precum si de evolutia cursului valutar. ”O negociere care, in lipsa unui atare instrument legal, nu poate fi efectiva, nici macar atunci cand consumatorii sunt reprezentati de asociatii care le reprezinta interesele, asa cum au dovedit-o recentele incercari de rezolvare a situatiei debitorilor cu credite in CHF”, se mentioneaza in comunicat.

Conform documentului, informatiile vehiculate in presa arata ca in prezent sunt pe rol zeci de mii de dosare de executare silita, iar alte cateva zeci de mii ar putea fi introduse la executare in perioada in care legea s-ar reintoarce la Parlament pentru “imbunatatirile” solicitate acum de bancile comerciale.

”Propunerile mediului bancar vin insa dupa mai bine de 6 luni in care bancile nu au prezentat nicio propunere, marginindu-se doar sa critice textul de lege in speranta respingerii sale in Parlament”, se subliniaza in comunicat.

Mai mult, potrivit reprezentantilor debitorilor, criteriile pe care bancile le solicita a fi introduse in lege ar putea genera atat probleme de neconstitutionalitate, cat si obstacole de netrecut pentru zeci de mii de familii de romani, puternic afectate de criza financiara si de consecintele acesteia. ”Este exact ceea ce arata si critica recenta Rezolutie a Parlamentului European pe aceasta tema, adoptata in luna octombrie, care practic desfiinteaza modul in care o lege similara a fost implementata in Spania. In viziunea noastra, a repeta greselile facute in Spania, ar insemna sa validam un experiment esuat din start, cu grave consecinte asupra vietii si demnitatii cetatenilor romani vizati de lege”, se mai arata in documentul citat.

Cei care au luat credite pentru investitii imobiliare sunt exclusi de la aplicarea Legii


In privinta faptului ca bancile reclama faptul ca si cei care au luat credite pentru sute de apartamente vor fi acoperiti de lege, reprezentantii debitorilor spun ca aceia sunt exclusi prin prisma calitatii de profesionisti pe care o dobandesc ca efect al activitatii economice desfasurate.

”In al doilea rand, foarte multi dintre beneficiarii creditelor de valori foarte mari sunt persoane cu venituri ridicate, care nu ar apela sub nicio forma la mecanismul darii in plata. Analizarea unei parti a declaratiilor de avere existente pe site-ul BNR a relevat ca sunt multi directori, directori adjuncti si sefi de servicii, precum si membrii ai Consiliului de Administratie al BNR, care au credite de valori foarte mari (de peste 120.000 EUR sau echivalent in lei). In fruntea listei datornicilor din BNR se situeaza insusi viceguvernatorul Bogdan Olteanu, detinatorul a 11 imprumuturi, majoritatea luate in 2014-2015, care totalizeaza 492.000 lei si 132.400 EUR ca si credite, plus un imprumut de 200.000 lei de la o persoana fizica. Si refuzam sa credem ca domnul viceguvernator sau numerosii sai colegi care detin credite de valori importante vor merge la banci pentru a le inmana cheile in urma promulgarii legii”, se subliniaza in comunicat.

Astfel in viziunea debitorilor, aceasta falsa amenintare este lansata de reprezentantii sistemului bancar doar cu scopul de a obtine amanarea intrarii legii in vigoare, pentru a putea continua derularea licitatiilor de valorificare a imobilelor in felul in care acest lucru se intampla in prezent. ”Dimpotriva, noi consideram ca promulgarea legii ar avea meritul de a responsabiliza bancile, atat la momentul acordarii imprumutului, cand ar manifesta o precautie sporita, cat si la momentul valorificarii acestuia, cand ar avea tot interesul sa obtina maximul de pret posibil. In acest moment, avand in vedere ca debitorii raman obligati la plata restului datoriei si dupa vanzarea garantiei, bancile nu au un interes major in derularea licitatiilor in cele mai avantajoase conditii de pret”, mai spun reprezentantii debitorilor.

Pe de alta parte, reprezentantii bancilor, in frunte cu cei ai Bancii Nationale a Romaniei, fac demersuri insistente la presedintie, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la acest act normativ, sau sa o retrimita in Parlament spre reexaminare.

Bancile mama ameninta Romania cu actiuni in justitie daca Legea este promulgata

Bancile romanesti primesc, in acest demers, sprijin si de la bancile mama care, desi rivale in piata, isi unesc fortele atunci cand este vorba sa isi protejeze interesele comune. Presedintii bancilor mama ale Bancii Comerciale Romane, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank si Raiffeisen Bank au transmis, potrivit Hotnews.ro, o scrisoare pesedintelui Klaus Iohannis, chiar de ziua nationala a Romaniei, in care ii solicita acestuia sa previna efectele legii darii in plata asupra sistemului bancar. Si nu este vorba de o rugaminte, ci de o amenintare cu actionarea Romaniei in justitie pe plan intern si international in cazul in care Legea este promulgata.

"In opinia noastra, este inca timp destul pentru a impiedica legea sa provoace un real prejudiciu institutiilor financiare si economiei Romaniei, care ar aparea in mod inevitabil. Suntem increzatori ca Romania va proteja investitorii pe termen lung impotriva unui tratament inechitabil si incorect, care provoca un prejudiciu atat de substantial. (...) Ne-ar placea sa evitam sa fim fortati sa luam in considerare pasi urmatori in a ne apara investitiile din Romania si am putea evalua actiuni legale in Romania, la nivel bilateral (in baza Tratatelor de Investitii Bilaterale in vigoare) precum si la nivel european”, se mentioneaza in scrisoarea citata.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus