top banner

Curtea de Apel Pitesti readuce dobanzile unor credite la BCR sub nivelul de 2%!

23 Ianuarie 2014 | Autor: Alin Iacob

Curtea de Apel Pitesti readuce dobanzile unor credite la BCR sub nivelul de 2%!

Dupa 4 ani de procese, un client BCR al carui caz a fost facut public in premiera de Conso.ro in iunie 2010 a reusit sa obtina in justitie o decizie irevocabila prin care dobanda creditelor sale a devenit EURIBOR + 1,5 puncte procentuale. Va ramane acesta un caz izolat sau si alte instante vor lua decizii similare in procesele altor clienti?
La finalul lunii iunie 2010, Conso.ro publica in premiera in mass-media cazul unui client care obtinuse la Curtea de Apel Pitesti o hotarare prin care “dobanda de referinta variabila” din contractele sale de credit cu garantie ipotecara era asimilata cu EURIBOR. Astfel, costul creditelor scadea la acel moment de la peste 10% la aproximativ 2,5%.
Procesul, inceput la Tribunalul Arges – care nu i-a dat dreptate clientului – s-a finalizat in martie 2011 printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – de asemenea defavorabila consumatorului.
In ciuda acestui fapt, consumatorul a decis insa sa introduca in instanta – la Judecatoria Pitesti - o noua actiune, prin care a solicitat constatarea caracterului abuziv al clauzelor contractuale referitoare la costuri si inlocuirea acestora cu o formula care sa tina seama de EURIBOR si de marja fixa mentionata in contractele de credit – 1,5 puncte procentuale.
Al doilea litigiu a avut un final fericit pentru consumator
Judecatoria Pitesti i-a dat dreptate doar in parte, considerand clauzele ca fiind abuzive, insa neacceptand exprimarea dobanzii in functie de EURIBOR plus marja fixa de 1,5 puncte procentuale. In schimb, Tribunalul Arges a dat dreptate consumatorului in toate privintele si a decis inclusiv preluarea formulei de calcul a dobanzii invocata de consumator.
In ciuda faptului ca banca a fost reprezentata pe tot parcursul procesului de prestigioasa firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, iar recursul depus s-a intins pe nu mai putin de 27 de pagini, Curtea de Apel Pitesti a dat dreptate, printr-o decizie irevocabila, tot consumatorului si a mentinut decizia Tribunalului Arges, ceea ce face ca situatia sa revina la statutul existent in iunie 2010, atunci cand Conso.ro a adus-o la cunostinta opiniei publice. Insa avand in vedere ca nivelul EURIBOR este in prezent si mai scazut decat atunci, nivelul dobanzii creditelor scade sub 2%, pana la aproximativ 1,7%!
De asemenea, BCR a fost obligata sa plateasca consumatorului si cheltuieli de judecata, care numai pentru faza de fond si de apel depasesc 10.000 lei.
Cum a fost modificat articolul 5 al contractului de credit
Formularea initiala a contractului continea urmatoarea formula in legatura cu costurile creditelor – „dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,5pp”.
Tribunalul Arges a modificat formularea din contractul initial si a stabilit noul text al principalei clauze contractuale contestate de consumator, si anume cea prevazuta la art. 5 din contractul de credit. „Dobanda curenta aplicabila sumei imprumutate (...) este formata din dobanda variabila in functie de indicele de referinta EURIBOR, la care se adauga marja fixa de 1,5%.”
BCR critica voalat decizia irevocabila a Curtii de Apel Pitesti
Conso.ro a cerut, asa cum era si firesc, si punctul de vedere al BCR in legatura cu situatia creata de decizia Curtii de Apel Pitesti. Banca nu da un raspuns direct in legatura cu hotararea pronuntata de aceasta instanta, insa sugereaza ca decizia luata in primul litigiu de Inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi trebuit sa prevaleze. Tribunalul Arges si Curtea de Apel Pitesti au respins insa argumentatia pe aceasta tema a societatii de avocatura care a reprezentat banca.
Redam in cele ce urmeaza, integral, textul transmis de reprezentantii BCR:
“Obiectul celor doua cereri de chemare in judecata  este identic sub aspectul diminuarii intinderii obligatiei de plata  pe componenta de cost a dobanzii variabile. Motivarea clientului s-a bazat pe argumentarea ca dobanda de referinta variabila a BCR sa fie echivalata cu indicele Euribor. Actiunea a fost respinsa inca de la inceput, de catre instanta de fond, iar ulterior Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins apelul formulat de catre client si a mentinut hotararea instantei de fond. Din perspectiva finalitatii economice urmarite, cele doua judecati (dosarul nr. 1056/1259/2009 si 21499/280/2011) nu sunt diferente, iar ICCJ, prin admiterea recursului BCR si respingerea apelului declarat de catre client s-a pronuntat cu privire la modalitatea de determinare a dobanzii.
Deciziie ICCJ prin care s-au solutionat irevocabil in favoarea bancii toate cauzele (vizand dobanda variabila perceputa de banca) ajunse la nivelul acestei instante sunt relevante, in mod special, prin urmatoarele aspecte:
-    instanta critica constatarea identitatii intre "dobanda de referinta variabila" si Euribor;
-    instanta concluzioneaza ca judecatorul care solutioneaza fondul trebuie sa-l aplice in litera si spiritul lui, neavand dreptul sa-i dea alt inteles, sa treaca peste termenii conveniti de parti in contract, sau sa interpreteze gresit actul de vointa al partilor;
-    instanta concluzioneaza ca toate clauzele din contractele supuse analizei sunt clare si exprima vointa reala a partilor care au convenit in privinta modului de determinare a dobanzii variabile.
In pofida perioadei turbulente pe care o traverseaza economia romaneasca, BCR a ramas cel mai mare finantator al economiei. Este cea mai directa si mai puternica dovada a angajamentului sau, neegalat de nicio alta institutie financiara din Romania. Relatiile de incredere pe termen lung sunt cheia succesului bancii si a prosperitatii clientilor sai, iar BCR respecta legea, reglementarile bancare si drepturile consumatorilor. Aceasta nu inseamna, insa, ca vom da satisfactie celor care incalca angajamentele contractuale asumate fata de banca sau incearca, pur si simplu, sa evite rambursarea creditelor.”

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul