top banner

BCR scapa de obligatia de a oferi unui client o dobanda la credit de 2,5%

25 Martie 2011 | Autor: Alin Iacob

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat castig de cauza BCR in recursul impotriva deciziei Curtii de Apel Pitesti. Astfel, banca scapa de obligatia de a primi de la un client o dobanda la creditul ipotecar in euro de doar 2,5% si revine la graficul de rambursare initial, care presupune plata unei dobanzi de peste 10%.
Banca a fost reprezentata la termenul de judecata din data de 23 martie a.c. de avocatul Valeriu Stoica, fost ministru al justitiei si unul dintre liderii marcanti ai PDL.
BCR: Instanta de apel a interpretat contractul in mod eronat
Stoica a sustinut ca instanta de apel, care daduse castig de cauza clientului bancii, “a interpretat contractul in mod eronat si ca a aplicat unele prevederi legale care nu erau in vigoare atunci cand a fost incheiat contractul”.
De asemenea, Stoica a afirmat in instanta ca “constructia juridica propusa de intimat este ilogica”, intrucat Romania se imprumuta cu dobanzi foarte mari (de peste 5%) si bancile din Romania nu se pot imprumuta la costuri mai reduse decat se imprumuta statul roman, si deci, de a oferi credite la costuri mai mici decat cele la care se imprumuta.
Mai mult, Stoica a sustinut ca reclamantul nu este orice tip de consumator, avand in vedere ca a fost “director de filiala bancara” si ca, in consecinta, ar fi putut sa inteleaga la fel ca si banca finantatoare prevederile contractului de credit.
"Justitia a luat o hotarare corecta. Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat pentru prima data irevocabil in ceea ce priveste modul de calcul al dobanzii variabile. Curtea a confirmat prin decizia sa ca BCR respecta prevederile legale, iar clientii trebuie sa se supuna clauzelor contractuale convenite intre parti. Banca nu a dorit sa se ajunga la astfel de situatii si regretam orice litigiu fie si cu un singur client. Cei care initiaza litigii neintemeiate trebuie, insa, sa aiba responsabilitatea suportarii costurilor procesuale aferente", ne-au precizat reprezentantii BCR.
Reclamantul: Modificarea dobanzii trebuie facuta in mod transparent
Bogdan Tuglui, aparatorul reclamantului, a cerut instantei sa tina cont ca banca doreste sa completeze contractul cu sintagme care nu se regasesc in forma semnata de parti si ca in contract nu sunt mentionate niciun fel de formule de calcul pentru dobanda variabila.
De asemenea, Tuglui a sustinut ca BNR a dat in normele proprii o definitie explicita a dobanzii de referinta ca fiind EURIBOR pentru piata contractelor in euro si ca ANPC a amendat BCR pentru “informarea incorecta, incompleta si imprecisa asupra unei caracteristici esentiale serviciului”, amenda care a fost platita chiar a doua zi de BCR.
Reclamantul Marian Toma a precizat in exclusivitate pentru Conso.ro ca apreciaza decizia magistratilor ca fiind “cel putin surprinzatoare, in conditiile in care in interpretarea completului de judecata al instantei supreme care a solutionat cauza banca poate sa stabileasca dupa cum doreste nivelul unei dobanzi interne de referinta, fara a fi mentionata in contract si fara a justifica in vreun fel cum o calculeaza si in functie de ce se modifica.”
Conso.ro a publicat in premiera in presa romaneasca cazul si solutia Curtii de Apel Pitesti si a fost singura institutie mass media care a fost reprezentata in sala in care s-a judecat recursul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul