top banner

Cum se obtine un extras de carte funciara?

21 Iulie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Cei interesati sa achizitioneze un imobil trebuie obligatoriu sa cunoasca situatia juridica a acestuia, prin consultarea extrasului de carte funciara, eliberat de Oficiile locale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. De asemenea, bancile solicita un astfel de extras in cazul imobilelor ce urmeaza a fi aduse in garantie.
Evidentele de cadastru si publicitate imobiliara sunt tinute in functie de fiecare imobil, iar numarul cadastral este identificatorul unic. Incheierea de carte funciara reprezinta materializarea publicitatii imobiliare facute acestuia de catre proprietarul sau.
In consecinta, evidenta imobilelor este tinuta in functie de numerele unice de identificare atribuite, nu in functie de numele proprietarului. Institutia care tine evidenta acestor baze de date este Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), reprezentata la nivel local de Oficii.
Extrasul de carte funciara este disponibil oricui
In conformitate cu prevederile Legii Cadastrului si Publicitatii Imobiliare nr. 7/1996, republicata, “orice persoana poate cerceta cartea funciara si celelalte evidente care alcatuiesc registrul cadastral de publicitate imobiliara, cu exceptia evidentelor ce privesc securitatea nationala”.
La cerere, se vor elibera extrase, certificate sau copii certificate conform cu originalul de pe cartile funciare, planuri sau inscrisuri tuturor celor interesati, fara a fi necesar un accept al proprietarului.
Documentul reflecta situatia juridica a imobilului, la data eliberarii. Spre exemplu, se poate stabili daca imobilul este ipotecat sau daca face obiectul unui antecontract de vanzare-cumparare.
“Pentru a obtine informatii privind cartea funciara a unui imobil, aveti posibilitatea sa va adresati Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara din raza imobilului, in vederea eliberarii unui extras de carte funciara pentru informare, care arata situatia juridica a fiecarui imobil”, a mentionat pentru Conso.ro Ileana Spiroiu, director general adjunct la ANCPI.
In vederea eliberarii unui extras de carte funciara pentru informare, solicitantii trebuie sa depuna la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara din raza teritoriala a imobilului, urmatoarele acte:
  • cerere tip, in care trebuie mentionat expres numarul cadastral, identificator unic al imobilului, numarul de carte funciara si localitatea in care este situat imobilul.
  • dovada achitarii tarifului aferent. Suma, conform actelor normative, este de 20 lei pentru fiecare extras.
Aflarea numarului cadastral costa 100 lei
Deoarece evidenta imobilelor este bazata pe numarul cadastral unic si nu in functie de numele proprietarilor, pentru eliberarea extrasului de carte funciara, trebuie intai aflat acest identificator.
“In concluzie, daca doriti sa obtineti informatii privind bunurile detinute de catre o persoana este necesar sa cunoasteti numarul cadastral si numarul de carte funciara”, a mai precizat Ileana Spiroiu.  
Daca nu se cunoaste, numarul cadastral poate fi aflat printr-o solicitare adresata oficiilor locale de cadastru si publicitate imobiliara. Tariful pentru acest serviciu este de 100 lei, stabilit prin ordin al ministrului administratiei si internelor.
Casele batranesti se pot intabula mai usor
La inceputul lunii iulie, guvernul a emis o noua ordonanta de urgenta care legifereaza modul in care locuintele construite fara autorizatie pot fi inscrise in cartea funciara.
Casele ridicate pana in anul 2001 fara autorizatie de construire, pot fi intabulate in baza certificatului emis de primar prin care se atesta ca imobilul este inregistrat in registrul agricol si in evidentele fiscale.
Prin aceasta reglementare, cetatenii vor putea dovedi dreptul de proprietate asupra constructiei fara a mai fi necesara o actiune inaintata la instanta de judecata, cum se proceda anterior.
De asemenea, noul act normativ creeaza posibilitatea inscrierii constructiilor pe stadii de executie, ceea ce va permite cetatenilor sa tranzactioneze sau sa ipotecheze chiar si cladirile aflate in curs de executare. Neintabularea terenurilor si a constructiilor a creat probleme deosebite cetatenilor interesati sa dezvolte proiecte ce necesitau dovedirea proprietatii prin inscrierea in cartea funciara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul