top banner

Cum explica BNR cresterea indicelui Robor?

05 Iulie 2018 | Autor: Conso

Indicele Robor, in functie de care se actualizeaza dobanzile la creditele in lei, continua sa creasca si este posibil ca acest trend sa mai dureze. Pe scadente mai scurte, cresterea este limitata in prezent la 3,5% pe an, insa de la 3 luni in sus indicele poate depasi aceasta limita. Cum explica reprezentantii BNR evolutia indicelui?
 
Intr-o luna, lichiditatea din piata variaza si, in perioadele in care firmele platesc impozitele scade, si cresc dobanzile, iar cand se platesc salariile creste, si scad dobanzile, explica guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
 
Insa, de la jumatatea lunii martie, cel putin, cu foarte putine exceptii, Robor la 3 luni a crescut constant, de la o zi la alta, de la putin peste 2% pe an, la 3,39% pe an.
 
De ce depinde evolutia dobanzilor?
 
Mugur Isarescu a precizat ca pentru scadententele mai scurte, de pana la o luna, indicele Robor nu poate creste mai mult de 3,5% pe an, atat timp cat dobanda de politica monetara ramane la 2,5% pe an (pentru ca bancile se pot imprumuta de la BNR la dobanda Lombard, care este cu un punct procentual peste dobanda de politica monetara).
 
In schimb, pentru scadenta de 3 luni si peste, indicele ar putea creste mai mult pentru ca depinde de mai multi factori, spune guvernatorul BNR. Pentru consumatori, tocami aceste valori conteaza, deoarece ele sunt utilizate de banci la actualizarea ratelor dobanzilor la credite.
“Dar deciziile nu sunt ale noastre, sunt ale pietei. Dobanzile pe termen mai lung depind de mai multi factori: de cat de speriata este populatia, de cat de mult creste inflatia si de cat de mult ne credeti pe noi. Si noi spunem ca inflatia va fi stabila in perioada urmatoare, si in scadere treptata”, a explicat Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a deciziei de politica monetara.
 
In alta ordine de idei, guvernatorul admite faptul ca BNR a permis cresterea dobanzilor din piata, prin intermediul operatiunilor de control al lichiditatii, astfel incat acestea sa nu se mai situeze sub dobanda de politica monetara, ci peste. “Politica monetara este mai tare decat arata si dobanzile de astazi ne ajuta. Ii ajuta si pe cei cu credite, desi acestia cred ca sunt dezavantajati. Candva, rata dobanzii trebuie sa se apropie de rata inflatiei si speram ca aceasta unire sa se faca jos, nu sus”, a adaugat guvernatorul BNR.
 
Isarescu a precizat ca BNR are nevoie de intarirea politicii monetare pentru ca inflatia sa se duca in jos. Estimarile BNR arata inflatia se va mentine stabila in perioada urmatoare si va scadea spre 3,5% (limita superioara a intervalului de variatie) la finalul anului.
 
Guvernatorul indeamna la calm
 
Pe de alta parte, guvernatorul apreciaza ca majorarea dobanzilor nu ar trebui sa ingrijoreze pe nimeni, pentru ca acestea cresc de la niveluri foarte scazute, ceea ce insemana aproape o normalizare.
 
In acest context, Isarescu a indemnat la calm cu privire la evolutia Robor, amintind ca indicatorul a inregistat niveluri mult mai inalte in trecut si “nu a murit nimeni”.
 
"Eu nu sunt confortabil cu aceasta, asa sa zic, avalansa de stiri ca a venit Apocalipsa cu Robor-ul la 3,2%. A fost 4%, 5% si nu a murit nimeni. Au fost rate si mai inalte. Sa creati un nou bau-bau (...) de la curs acum am ajuns la Robor, cred ca este o usoara exagerare si sa spun asa: invit la calm. (...) Este un nivel care este oricum la jumatatea ratei inflatiei pe care o avem in prezent. Deci sub nicio forma nu se poate spune ca este o exagerare. Exagerarea apare la aceasta mediatizare excesiva”, a subliniat seful BNR.
Totodata, acesta a explicat ca Robor se afla in interiorul coridorului de dobanzi, de plus/minus 1% fata de dobanda de politica monetara, evolutie normala in opinia sa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul