top banner

Cum ajung dobanzile la credite sub cele la depozite

18 Mai 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Cum ajung dobanzile la credite sub cele la depozite

Foto Unsplash.com

Banca Transilvania are o oferta promotionala pentru creditele in lei cu dobanda fixa in primii 5 ani, care este inferioara dobanzii la depozitele pe un an iar marja ulterioara este 2,5%.
Atractivitatea unei oferte este de cele mai multe ori direct proportionala cu durata sa. 
De exemplu, cele mai bune oferte de Black Friday se epuizeaza in primele minute de la deschiderea magazinelor fizice sau platformelor online in ziua reducerilor, iar campaniile de Black Friday care tin saptamani intregi contin de regula reduceri netractive. 
O oferta speciala care dureaza doar 5 zile
Banca Transilvania are o campanie in perioada 15-19 mai (Good Vibes Only) pentru creditele de nevoi personale, imobiliare, carduri de credit, leasing, asigurari, iar segmentul care sare in ochi este cel al creditelor imobiliare cu dobanda fixa pe 5 ani. 
Astfel, pentru cei care incaseaza veniturile intr-un cont BT sau isi refinanteza un credit la BT dobanda fixa este de 5,9% pentru primii 5 ani, urmand ca apoi dobanda variabila sa fie IRCC+2,5%.
Pentru cei care nu incaseaza veniturile la banca, dobanda fixa este de 6,9%, iar cea variabila IRCC+2,8%. 
De mentionat ca in acest moment oferta bancii pentru creditele imobiliare cu dobanda fixa introductorie este inferioara dobanzilor pentru depozitele la termen de 12 luni (7,1%).
In comparatie cu oferta standard (7,5% dobanda fixa in primii 5 ani si ulterior IRCC+3,15% pentru cei ce incaseaza veniturile in cont sau fac o refinantare sau 7,9% dobanda fixa pe primii 5 ani si IRCC+3,35% pentru cei ce nu isi incaseaza veniturile in cont la BT) avantajele celor care vor participa la campanie sunt evidente si probabil ca din acest motiv si oferta este limitata in timp. 
In plus comisionul de analiza este zero (400 lei la oferta standard), la fel taxa de evaluare (575 lei/apartament si 860 lei/casa, teren in oferta standard). 
Pentru cei care vor un credit imobiliar-ipotecar cu dobanda variabila, oferta Good Vibes Only presupune o marja de 2,49%, indiferent daca se incaseaza sau nu veniturile la banca. 
Cum se pozitioneaza celelalte banci
Pentru creditele noi (deci am exclus ofertele care vizeaza strict refinantarea altor credite), celelalte banci au produse si abordari diferite.
Cea mai apropiata oferta in topul atractivitatii, dupa cea a Bancii Transilvania, vine de la UniCredit Bank.
Astfel, creditul ipotecar pentru achizitia unei locuinte si virare de venituri in cont, are o dobanda fixa in primii 5 ani de 6,9%, iar ulterior IRCC+2,10% (pentru neincasarea veniturilor in cont se merge pe o dobanda fixa in primii 5 ani de 7,5%, iar ulterior IRCC+2,3%). 
La BRD se ofera dobanzi fixe doar pentru 3 ani iar creditul Habitat cu virare venit are o dobanda fixa de 7,13% iar ulterior IRCC+3,09%.
Urmeaza ING Bank, cu creditul ipotecar Avantaj Plus cu asigurare de viata, ce are o dobanda fixa in primii 5 ani de 7,49%, iar ulterior IRCC+2,89% (fara asigurare de viata se merge cu o dobanda fixa de 7,79%, iar ulterior IRCC+3,19%). 
Creditul Casa Mea de la BCR cu virare venit propune o dobanda fixa de 7,98% si ulterior IRCC+2,55%. 
Iar la Raiffeisen Bank, creditul imobiliar Casa Ta pentru clientii care incaseaza veniturile in cont presupune o dobanda fixa in primii 3 ani de 8,5%, iar ulterior o dobanda variabila IRCC+3%. 
La CEC Bank, creditul ipotecar pentru investitii imobiliare cu virare venit are o dobanda fixa in primii 5 ani de 9,8%, iar ulterior IRCC+2,3%. De remarcat ca aici desi dobanda fixa introductorie este mai ridicata decat in exemplelele de mai sus, CEC-ul compenseaza asta cu o marja mai mica, cea mai mica dintre bancile analizate (2,3%). 
Creditele verzi sunt mai atractive
Unele dintre bancile mentionate au oferte mai avantajoase pentru creditele ipotecare “verzi”. 
BRD ofera dobanzi fixe pentru 3 ani pentru creditul Habitat Verde, cu virare venit si avans de peste 25% (dobanda 6,69%), iar ulterior IRCC+2,6%. 
Pentru produsul Casa Mea NaturA cu virare venit, oferit de BCR, dobanda fixa pentru primii 5 ani este de 7,78%, iar ulterior IRCC+2,35%.  
Pentru produsul Casa Ta Verde de la Raiffeisen Bank si incasare venituri in cont, dobanda fixa timp de 3 ani este de 8,3%, iar ulterior se calculeaza cu algoritmul IRCC+2,8%. 
Pentru a alege creditul imobiliar optim utilizati Comparatorul Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului  structura ratelor?

Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului structura ratelor?

Cu cat cresc dobanzile bancare, cu atat mai mare va fi ponderea lor in structura ratelor. Iar daca acestea sunt suficient de scazute, atunci ponderea principalului rambusat poate trece de 50%. De asemenea, cu cat este mai scazuta perioada de creditare, cu atat mai mult creste ponderea datoriei achitate in fiecare luna.

23 Mai 2023 | Credite imobiliare
Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

Cat de recomandate mai sunt dobanzile fixe in prezent?

In momentul in care inflatia si IRCC erau in crestere accelerata, solutiile propuse de banci debitorilor vizau asigurarea unor rate fixe pentru reducerea riscurilor de neplata.

09 Feb 2023 | Credite imobiliare
BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

Desi BNR a majorat iar dobanda de politica monetara, amplitidinea acestor ajustari s-a redus considerabil, semn ca ne aflam la finalul ciclului de cresteri. Nu inseamna insa ca vor urma imediat scaderile.

12 Ian 2023 | Credite imobiliare
Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Valoarea IRCC pentru primul trimestru al noului an va fi de 5,71% iar pentru trimestrul al doilea s-ar putea plasa in jurul a 6%. Cu toate acestea, IRCC ramane semnificativ sub ROBOR.

28 Dec 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul