top banner

Cum ajung dobanzile la credite sub cele la depozite

18 Mai 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Cum ajung dobanzile la credite sub cele la depozite

Foto Unsplash.com

Banca Transilvania are o oferta promotionala pentru creditele in lei cu dobanda fixa in primii 5 ani, care este inferioara dobanzii la depozitele pe un an iar marja ulterioara este 2,5%.
Atractivitatea unei oferte este de cele mai multe ori direct proportionala cu durata sa. 
De exemplu, cele mai bune oferte de Black Friday se epuizeaza in primele minute de la deschiderea magazinelor fizice sau platformelor online in ziua reducerilor, iar campaniile de Black Friday care tin saptamani intregi contin de regula reduceri netractive. 
O oferta speciala care dureaza doar 5 zile
Banca Transilvania are o campanie in perioada 15-19 mai (Good Vibes Only) pentru creditele de nevoi personale, imobiliare, carduri de credit, leasing, asigurari, iar segmentul care sare in ochi este cel al creditelor imobiliare cu dobanda fixa pe 5 ani. 
Astfel, pentru cei care incaseaza veniturile intr-un cont BT sau isi refinanteza un credit la BT dobanda fixa este de 5,9% pentru primii 5 ani, urmand ca apoi dobanda variabila sa fie IRCC+2,5%.
Pentru cei care nu incaseaza veniturile la banca, dobanda fixa este de 6,9%, iar cea variabila IRCC+2,8%. 
De mentionat ca in acest moment oferta bancii pentru creditele imobiliare cu dobanda fixa introductorie este inferioara dobanzilor pentru depozitele la termen de 12 luni (7,1%).
In comparatie cu oferta standard (7,5% dobanda fixa in primii 5 ani si ulterior IRCC+3,15% pentru cei ce incaseaza veniturile in cont sau fac o refinantare sau 7,9% dobanda fixa pe primii 5 ani si IRCC+3,35% pentru cei ce nu isi incaseaza veniturile in cont la BT) avantajele celor care vor participa la campanie sunt evidente si probabil ca din acest motiv si oferta este limitata in timp. 
In plus comisionul de analiza este zero (400 lei la oferta standard), la fel taxa de evaluare (575 lei/apartament si 860 lei/casa, teren in oferta standard). 
Pentru cei care vor un credit imobiliar-ipotecar cu dobanda variabila, oferta Good Vibes Only presupune o marja de 2,49%, indiferent daca se incaseaza sau nu veniturile la banca. 
Cum se pozitioneaza celelalte banci
Pentru creditele noi (deci am exclus ofertele care vizeaza strict refinantarea altor credite), celelalte banci au produse si abordari diferite.
Cea mai apropiata oferta in topul atractivitatii, dupa cea a Bancii Transilvania, vine de la UniCredit Bank.
Astfel, creditul ipotecar pentru achizitia unei locuinte si virare de venituri in cont, are o dobanda fixa in primii 5 ani de 6,9%, iar ulterior IRCC+2,10% (pentru neincasarea veniturilor in cont se merge pe o dobanda fixa in primii 5 ani de 7,5%, iar ulterior IRCC+2,3%). 
La BRD se ofera dobanzi fixe doar pentru 3 ani iar creditul Habitat cu virare venit are o dobanda fixa de 7,13% iar ulterior IRCC+3,09%.
Urmeaza ING Bank, cu creditul ipotecar Avantaj Plus cu asigurare de viata, ce are o dobanda fixa in primii 5 ani de 7,49%, iar ulterior IRCC+2,89% (fara asigurare de viata se merge cu o dobanda fixa de 7,79%, iar ulterior IRCC+3,19%). 
Creditul Casa Mea de la BCR cu virare venit propune o dobanda fixa de 7,98% si ulterior IRCC+2,55%. 
Iar la Raiffeisen Bank, creditul imobiliar Casa Ta pentru clientii care incaseaza veniturile in cont presupune o dobanda fixa in primii 3 ani de 8,5%, iar ulterior o dobanda variabila IRCC+3%. 
La CEC Bank, creditul ipotecar pentru investitii imobiliare cu virare venit are o dobanda fixa in primii 5 ani de 9,8%, iar ulterior IRCC+2,3%. De remarcat ca aici desi dobanda fixa introductorie este mai ridicata decat in exemplelele de mai sus, CEC-ul compenseaza asta cu o marja mai mica, cea mai mica dintre bancile analizate (2,3%). 
Creditele verzi sunt mai atractive
Unele dintre bancile mentionate au oferte mai avantajoase pentru creditele ipotecare “verzi”. 
BRD ofera dobanzi fixe pentru 3 ani pentru creditul Habitat Verde, cu virare venit si avans de peste 25% (dobanda 6,69%), iar ulterior IRCC+2,6%. 
Pentru produsul Casa Mea NaturA cu virare venit, oferit de BCR, dobanda fixa pentru primii 5 ani este de 7,78%, iar ulterior IRCC+2,35%.  
Pentru produsul Casa Ta Verde de la Raiffeisen Bank si incasare venituri in cont, dobanda fixa timp de 3 ani este de 8,3%, iar ulterior se calculeaza cu algoritmul IRCC+2,8%. 
Pentru a alege creditul imobiliar optim utilizati Comparatorul Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul