top banner

Cu cat a ieftinit criza apartamentele?

12 Ianuarie 2015 | Autor: Conso

Apartamentele din Romania s-au ieftinit, de la inceputul crizei pana in prezent cu procente cuprinse intre 16% (in Sibiu) si 50% (in Ramnicu Valcea), iar pe segmentul case-vile, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat in regiunea Bucuresti-Ilfov (43,5%), potrivit unui studiu privind cele mai inspirate investitii imobiliare pe parcursul ultimilor 6 ani.
Pretul apartamentelor scoase la vanzare in Sibiu a scazut cu 16%, din trimestrul IV 2008 pana in prezent, de la o medie de 834 euro/mp pana la 697 de euro/mp.
Conform cercetarii realizate de site-ul Imobiliare.ro, prima localitate pe lista celor mai proaste investitii imobiliare este Ramnicu Valcea, unde apartamentele si-au pierdut 50% din valoare pe parcursul crizei, astfel ca, în trimestrul IV din 2014, suma medie solicitata de vanzatorii din oras se situa la 598 de euro/mp (fata de 1.200 de euro/mp in 2008). Piata si-a continuat trendul descendent si in ultimul an, cu un declin de 2,2% la 12 luni.
Capitala se afla, de asemenea, pe lista cu cele mai mari scaderi de preturi. In ultimii sase ani, in Bucuresti, apartamentele scoase la vanzare s-au ieftinit cu 44%, de la 1.899 de euro/mp, pana la 1.056 de euro/mp. Incepand cu finalul lui 2013, insa, pretentiile proprietarilor s-au marit, iar preturile au crescut usor.
Constanta a consemnat, pe parcursul perioadei de recesiune, o reducere a preturilor de 45%, de la 1.552 de euro/mp in 2008, pana la 858 euro/mp la finele anului 2014. Piata da, insa, semne de stabilizare, in contextul revenirii preturilor pe o traiectorie crescatoare, cu un avans de 1,5% la nivelul lui 2014.
Pe lista celor mai bune investitii, cu reduceri de pret mai mici de 30% in ultimii sase ani, conform datelor Imobiliare.ro, Sibiul este urmat de Timisoara, unde segmentul apartamentelor a inregistrat un declin de 25% in perioada 2008-2014, de la o medie de 1.099 euro/mp, pana la 824 euro/mp. Pe parcursul anului 2014, preturile s-au inscris insa pe un trend ascendent, cu un avans de 4,4%. 
Pe segmentul de case-vile, studiul arata ca, in ultimii sase ani, cea mai mare rata de depreciere a fost consemnata in zona Capitalei (regiunea Bucuresti-Ilfov). Valoarea de vanzare pentru acest tip de proprietati a scazut cu 43,5% in perioada mentionata, de la 2.333 la 1.318 euro/mp. Tendinta de scadere s-a mentinut si in ultimul an, cu o marja de 3,5%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul