top banner

Critici la adresa initiativei privind plata creditului cu casa

27 Mai 2015 | Autor: Conso

Bancile ar trebui sa se intoarca la modelul clasic de business, respectiv acordarea de credite pe baza depozitelor atrase. Pe de alta parte, debitorii trebuie sa ramburseze creditele in bani, nu in ferestre sau in case, pentru ca bancile nu sunt dezvoltatori imobiliari, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Pe de alta parte, guvernatorul BNR mai spune ca, din punct de vedere al situatiei debitorilor, uneori bancile trebuie sa manifeste "cel putin intelegere" si sa imparta povara.
In privinta rambursarii creditelor sub alte forme, seful BNR s-a referit la initiativa legislativa cu privire la preluarea de catre banca a casei depusa garantie in cazul in care debitorul nu-si mai poate achita ratele, iar acesta din urma sa scape de datorie.
"Fac o incursiune in initiativele legislative si ma intreb: Cine va mai acorda credite imobiliare daca se preconizeaza prin lege ca rambursarea acestora se va face in cladiri. Cred ca o asemenea initiativa legislativa omoara din start orice dezvoltare in viitor a creditului imobiliar si constructiile de locuinte in general. (...) Astfel este subminata viabilitatea activitatii bancare in sine si nu avem cum sa discutam despre viitorul activitatii bancare in Romania daca, prin actiuni legislative, o subminam pe cea din prezent”, a declarat guvernatorul BNR, in cadrul conferintei "Viitorul Modelelor de Business Bancar".
   
Acesta a reamintit faptul ca banii acordati de banci sub forma de imprumut sunt, de fapt, banii deponentilor. "Acesti deponenti, care suntem tot noi, ii asteptam inapoi sub forma de bani, nu sub forma de altceva, de ferestre sau cosuri de casa, si ii asteptam si cu dobanda, pentru ca altfel suntem nemultumiti", a subliniat seful BNR.
Potrivit guvernatorului, bancile urmaresc sa faca plasamente care sa le permita asigurarea unui flux de venituri si restituirea si remunerarea corespunzatoare a depozitelor si nu acumularea de proprietati imobiliare depuse garantie de debitori. "Chiar doresc sa scape de ele. Bancile nu sunt dezvoltatori imobiliari, nu sunt niciun fel de dezvoltatori. Daca intra in alte domenii, nu numai ca pacatuiesc, ci pierd, pentru ca nu au specialisti. Nu sunt nici agentii imobiliare si nici institutii de binefacere", a mai spus Mugur Isarescu.
Mai mult, guvernatorul BNR sustine ca "solutii de genul: credit dupa nevoi, rambursari dupa disponibilitati, dezechilibreaza relatia dintre debitori si creditori dar si pe cea dintre debitorii actuali si cei viitori".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul