top banner

Creditele neperformante intarzie scaderea marjelor de dobanda

12 Ianuarie 2011 | Autor: Marius Serban

Bancile evita sa scada prea mult ratele dobanzilor la credite, deoarece au inca de acoperit pierderi generate de creditele neperformante. Disponibilizarile si reducerile de salarii din sectorul public conduc la acumularea de noi credite neperformante, astfel ca marjele de dobanda s-ar putea mentine ridicate si in semestrul I.
In ultimii ani, ratele dobanzilor practicate de banci la credite si depozite au scazut continuu. In timp ce dobanzile de la depozite s-au redus mai rapid, cele de la credite au coborat mai lent, avand loc o majorare a marjelor de dobanda practicate de banci. Acest comportament a fost generat de nevoia de a-si acoperi pierderile generate de creditele neperformante, conform raportul de tara realizat de FMI.
Restantele vor continua sa creasca
Rata creditelor neperformante a avansat de la 2,8% in decembrie 2008 la 11,7% in septembrie 2010 si nu pare ca se va opri aici. Rata de neperformanta “este de asteptat sa continue sa creasca in prima parte din 2011 din cauza ritmului lent de revenire a economiei si a efectelor pe care reducerile salariale din sectorul public le vor avea asupra venitului disponibil”, se arata in raportul FMI.
Prin urmare, factorul principal care a dus la cresterea marjelor de dobanda la credite ramane in continuare activ. Din acest motiv, asteptata ieftinire a imprumuturilor pentru populatie ar putea fi amanata pentru partea a doua a anului.
Refinantarile ar putea accentua concurenta
Este insa posibil sa asistam la usoare reduceri de costuri si in prima parte din 2011, ca efect al unei concurente mai intense intre banci, in special, prin intermediul ofertelor de refinantare. Costurile mari suportate de multi imprumutati si eliminerea comisionului de rambursare anticipata reprezinta o buna oportunitate pentru banci de a atrage clienti cu un istoric bun de plata.
O alta evolutie favorabila este scaderea riscului de tara. Acesta este un motiv putin intemeiat, dar invocat in repetate randuri de bancheri ca obstacol in calea scaderii costurilor. Cotatiile CDS pentru obligatiunile romanesti au inregistrat scaderi importante in 2010, ajungand sub cele ale catorva state membre ale UE, remarca oficialii FMI.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul