Creditele ipotecare incep anul in forta


Anul 2018 se anunta prielnic pentru creditele ipotecare. Doar in prima luna a anului, bancile au acordat imprumuturi pentru locuinte in valoare de 620 de milioane de lei, cu 55% mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut. Si asta in conditiile in care, in ianuarie, bancile nu au avut la dispozitie fondurile din programul Prima Casa.

 
In aceste conditii, datele BNR confirma tendinta de orientare a clientilor catre credite ipotecare clasice, mai ales ca programul Prima Casa se reduce, treptat, ca suma alocata.
 
Plafoanele, conditionate de portofoliul de credite
 
Mai mult, bancile au fost stimulate sa promoveze mai mult produsele proprii, avand in vedere ca, din acest an, plafoanele alocate fiecareia din garantiile acordate de stat sunt conditionate de portofoliul de credite ipotecare clasice. Mai exact, daca o banca are un volum de ipotecare clasice apropiat de cel de imprumuturi Prima Casa, va primi un punctaj mai mare pentru viitorul plafon. In cazul in care raportul credite Prima Casa/ipotecare clasice este subunitar, banca respectiva va primi punctaj maxim pentru urmatorul plafon. Cu cat raportul este mai mare, cu atat punctajul scade.
 
Totodata, reorientarea catre ipotecare are loc si in contextul discutiilor referitoare la cresterea dobabzilor, care ii afacteaza pe cei care au luat imprumut cu avans de 5% (deci au de rambursat mai mult la banca, cu dobanda) si la un grad ridicat de indatorare. Prin comparatie, cei care achita un avans mai mare (15% in cele mai multe cazuri), au o povara financiara mai mica.
 
Referitor la Prima Casa, exista si discutii pentru modificarea programului, astfel incat el sa aiba mai degraba caracter social, insa acestea inca nu au fost concretizate.
 
Ce banci au bani pentru Prima Casa?
 
Pe de alta parte, reducerea plafonului a inceput sa se produca. Pentru acest an, se aloca garantii totale de 2 miliarde de lei, in scadere cu 500 de milioane de lei fata de cel din 2017.

Ministerul Finantelor precizeaza ca plafonul a fost repartizat urmatorilor finantatori participanti in program: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Bancpost, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.

“In urma repartizarii sumei totale de 1.923.858.817 lei din plafonul total alocat pentru anul 2018 in favoarea celor 15 finantatori mentionati mai sus, va ramane o rezerva nealocata in suma totala de 76.141.183 lei, care va fi repartizata ulterior, in functie de necesitatile de garantare justificate de catre finantatori”, precizeaza Ministerul.

Noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniaza cu reducerea graduala a interventiei statului in procesul de creditare ipotecara prin garantare, anuntata prin Strategia Programului Prima Casa 2017-2020, in contextul dezvoltarii pietei creditului ipotecar si a cresterii accesului populatiei la produsele standard ale bancilor, noteaza si FNGCIMM.

In plus, incepand din acest an, scade marja maxima de dobanda si pentru cei care isi construiesc o casa prin intermediul programului guvernamental, de la 2,5% la 2% peste indicatorul Robor la 3 luni, dupa ce anul trecut marja s-a redus la acelasi nivel pentru cumpararea de locuinte (marea majoritate a finantarilor acordate fiind pentru cumpararea de locuinte).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus