top banner

Creditele ipotecare incep anul in forta

28 Februarie 2018 | Autor: Conso

Anul 2018 se anunta prielnic pentru creditele ipotecare. Doar in prima luna a anului, bancile au acordat imprumuturi pentru locuinte in valoare de 620 de milioane de lei, cu 55% mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut. Si asta in conditiile in care, in ianuarie, bancile nu au avut la dispozitie fondurile din programul Prima Casa.
 
In aceste conditii, datele BNR confirma tendinta de orientare a clientilor catre credite ipotecare clasice, mai ales ca programul Prima Casa se reduce, treptat, ca suma alocata.
 
Plafoanele, conditionate de portofoliul de credite
 
Mai mult, bancile au fost stimulate sa promoveze mai mult produsele proprii, avand in vedere ca, din acest an, plafoanele alocate fiecareia din garantiile acordate de stat sunt conditionate de portofoliul de credite ipotecare clasice. Mai exact, daca o banca are un volum de ipotecare clasice apropiat de cel de imprumuturi Prima Casa, va primi un punctaj mai mare pentru viitorul plafon. In cazul in care raportul credite Prima Casa/ipotecare clasice este subunitar, banca respectiva va primi punctaj maxim pentru urmatorul plafon. Cu cat raportul este mai mare, cu atat punctajul scade.
 
Totodata, reorientarea catre ipotecare are loc si in contextul discutiilor referitoare la cresterea dobabzilor, care ii afacteaza pe cei care au luat imprumut cu avans de 5% (deci au de rambursat mai mult la banca, cu dobanda) si la un grad ridicat de indatorare. Prin comparatie, cei care achita un avans mai mare (15% in cele mai multe cazuri), au o povara financiara mai mica.
 
Referitor la Prima Casa, exista si discutii pentru modificarea programului, astfel incat el sa aiba mai degraba caracter social, insa acestea inca nu au fost concretizate.
 
Ce banci au bani pentru Prima Casa?
 
Pe de alta parte, reducerea plafonului a inceput sa se produca. Pentru acest an, se aloca garantii totale de 2 miliarde de lei, in scadere cu 500 de milioane de lei fata de cel din 2017.
Ministerul Finantelor precizeaza ca plafonul a fost repartizat urmatorilor finantatori participanti in program: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Bancpost, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.
“In urma repartizarii sumei totale de 1.923.858.817 lei din plafonul total alocat pentru anul 2018 in favoarea celor 15 finantatori mentionati mai sus, va ramane o rezerva nealocata in suma totala de 76.141.183 lei, care va fi repartizata ulterior, in functie de necesitatile de garantare justificate de catre finantatori”, precizeaza Ministerul.
Noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniaza cu reducerea graduala a interventiei statului in procesul de creditare ipotecara prin garantare, anuntata prin Strategia Programului Prima Casa 2017-2020, in contextul dezvoltarii pietei creditului ipotecar si a cresterii accesului populatiei la produsele standard ale bancilor, noteaza si FNGCIMM.
In plus, incepand din acest an, scade marja maxima de dobanda si pentru cei care isi construiesc o casa prin intermediul programului guvernamental, de la 2,5% la 2% peste indicatorul Robor la 3 luni, dupa ce anul trecut marja s-a redus la acelasi nivel pentru cumpararea de locuinte (marea majoritate a finantarilor acordate fiind pentru cumpararea de locuinte).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul